G.Saray forvette Fenerbahçe defansta iyi

Yarın sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük derbilerinden biri oynanacak.

Levent GÜLTEKİN / AjansHaber

Yarın sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük derbilerinden biri oynanacak. Bu muhteşem derbi öncesi ev sahibinde sakat cezalı futbolculardan ziyade Ersun Yanal’ın “anjiyo” olması sarı lacivertliler de moral bozucu bir gelişme olsa da futbolcular arasında manevi olarak daha fazla motive olma durumu da söz konusu olabilir. Fenerbahçe’den devam edecek olursak ev sahibi ekip bu stat’ta Galatasaray’a karşı 14 yıldan beri maç kaybetmiyor. Yani bu şu demek oluyor. Galatasaray’ın kadro içerisinde olan yıldız futbolcuları 14 yıl önce şu durumlardı:

Snijder; 15 yaşında Ajax alt yapısındaydı
Drogba; Le Mans formasıyla Fransa Ligi’nde oynuyordu.
Burak Yılmaz; Antalyaspor alt yapısındaydı.
Melo; 16 yaşında daha futbola başlamamıştı
Sabri; 15 yaşında G.Saray alt yapısındaydı.
Selçuk İnan; Karaağaçspor’da alt yapıdaydı
Muslera; 13 yaşında ve daha futbol hayatı yoktu.
 






Bu ezici istatistikleri de verdikten sonra Fenerbahçe’nin 11’i şu şekilde olması bekleniyor

Volkan
Gökhan Gönül
Egemen
Alves
Caner
Meireles
Emre
Mehmet Topal
Kujt
Sow
Webo

3.Fatih Terim döneminden sonra Galatasaray Süper Lig’de 2 şampiyonluk yaşamış ve kadro kalitesi olarak büyük bir ivme kazanmıştı. Ünal Aysal’ın göreve gelmesiyle dünya yıldızlarını bir bir kadrosuna katan sarı kırmızılılar Ebou, Drogba, Sneijder, Muslera ve Bruma gibi kaliteli ayaklara sahip. Deplasman ekibi son 15 derbi maçında yalnızca 2 kez kaybetti. Bu 15 derbi arasında Kadıköy’de şampiyonluk kupası kaldıran Galatasaray, 2 tanede Süper Kupa sahibi oldu. Bu 3 kupanın 3’ünü de Fenerbahçe karşısında kazandı. Galatasaray Fenerbahçe’yle oynadığı son 8 karşılaşmadan sadece 2’sini kaybetti. Biri Arena stat’ında Galatasaray’ın sayısız gol pozisyonuna girip 2-1 kaybettiği, diğeri ise Kadıköy’e şampiyon olarak gidilen hatta Elmander’in neredeyse koltuk değnekleriyle sahada olduğu 2-1’lik mücadele. Fatih Terim döneminden sonra Mancini’yle anlaşan Galatasaray İtalyan teknik adamla şu ana kadar 7 karşılaşmaya çıktı. Akhisar deplasmanında kaybeden Mancini, Juventus deplasmanından 1 puan çıkardı. Evinde Karabük ve TorkuKonyaspor’u deviren sarı kırmızılılar deplasmanda Kayserispor’u rahat geçmişti. Arada Kopenhag maçlarını da es geçmemek gerekiyor. Bu büyük maç öncesi Galatasaray’da Muslera sakatlığı sebebiyle forma giyemeyecek. Sneijder ise maç saatini bekliyor.

Galatasaray’ın ise 11’i;


Eray
Eboue
Chedjou
Semih
Hakan Balta
Melo
Selçuk
Bruma
Burak
Engin
Drogba

İKİ TAKIM KARŞILAŞTIRMASI

KALEDE FENERBAHÇE HANESİNE ARTI YAZILMALI

VOLKAN DEMİREL: Milli eldivenin büyük maçlarda özellikle G.Saray maçlarında nasıl bir performans ortaya koyduğunu tüm futbolseverler çok iyi biliyor. Bu maçta da Fenerbahçe’nin kalesi emin ellerde diyebiliriz.

ERAY İŞCAN: Muslara’nın sakatlığında kaleyi Kopenhag maçında da olduğu gibi Eray alacak. Kopenhag maçında ona çok büyük işler düşmedi ama Danimarka’da ilk yarım saat çok tutuk ve şaşkın gibiydi. Hala G.Saray’da oynadığının ve forma giydiğinin farkında değil. Tecrübesiz ve panik halde. Fenerbahçe ataklarında ilk pozisyonlarda başarılı oldu oldu, olamadı bu maç onun için bitmez.

DEFANS HATTINDA FENERBAHÇE BİR TIK ÖNDE

GÖKHAN GÖNÜL: Sadece Türkiye’de değil Avrupa’nın en büyük takımlarda oynayabilme kalibresine sahip futbolcu. İleriye çıkışlarını,azmini, hırsını, kısacasını takımı için her şeyini veren bir oyuncu. Eğer Bruma defansif olarak Hakan Balta’ya yardım etmezse Gökhan Gönül’le Kujt Cimbom’un sol tarafını silip atabilir. O kanattan gelen ortalarda Galatasaray defans oyuncuları Webo ve Sow’a çok dikkat etmeliler.

EMMANUEL EBOUE: Dünyaca ünlü yıldız 6+0+4 kuralından en fazla etkilenen futbolculardan. Bu maçta Muslera’nın sakatlığı belki de en fazla ona yaradı. Fildişili oyuncu da tıpkı Gönül gibi çıkışları seviyor önünde oynayan sağ açık oyuncusuna yardım etmesini seviyor. Eboue’nin ofansif anlamda takımına kazandıracağı şeyler çok fazla fakat o çıkarken muhtemelen önünde oynayacak olan Engin arka tarafı iyi kontrol etmeli ve gerekirse defansa kadar gelip yardım etmeli.

CHEDJOU: Kamerunlu defans oyuncusu hırslı ve atletik bir yapıda. Defansta güven veriyor fakat bazen umulmadık hatalarla taraftarlarının yüreğini ağzına getiriyor. Bu maçta muhtemelen eski takım arkadaşı Sow’a çok yakın oynayacak. Lille’de Sow’la beraber oynayan Chedjou çok büyük bir ihtimalle Senegalli yıldızın stilini çok yakından biliyor.Bu Galatasaray için büyük bir avantaj.
 

BRUNO ALVES: Alves’te çok hırslı ve ayaklarına sahip bir oyuncu. Tecrübesi üst düzeyde fakat nerede ne yapacağı belli değil. Her an takımı adına penaltı yaptırabilecek potansiyele sahip. Eğer hakem Alves’in ikili mücadele esnasında yaptığı hareketlere göz yummazsa Portekizli futbolcu kızarabilir. İleriye çıkışları ve skor yapma adına sarı lacivertliler adına büyük avantaj.

SEMİH KAYA: Genç oyuncu sıfatını artık kaldırmış bir futbolcu. Milli takımda ve Galatasaray’da artık pişti diyebiliriz. Çok iyi niyetli ve mücadeleci. Fakat Semih biraz güçsüz ve savruk. O da Webo’yla eşleşecek. Webo çok tecrübeli ve oturaklı bir krampon, ayrıca havadan da çok etkili.Semih Webo’yu gözünden ayırmamalı, yoksa…

EGEMEN KORKMAZ: Trabzon Beşiktaş derken şimdi Fenerbahçe’de.Performansı beğenilemese, iyi bir defans adamı olduğu düşünülmese, 3 büyük kulüpte oynayamazdı. G.Saray’ın yandan atacağı ortalarda bence Alves’le beraber geçit vermeyecektir. Egemen ceza sahası içerisinde dikkatli olsun yeter!


CANER ERKİN: Herkes Ersun Yanal’ın gelişiyle sol ayaklı futbolcunun büyük bir ivme kazandığını yazıyor çiziyor. Fakat işin aslı şu ki Caner Ersun Yanal’la sezon başında da forma şansı buluyordu ama oyuncu hakkında gerek yorumculardan gerekse taraftar ve camiadan olumsuz anlamda mırıldanmalar fazlaca hakimdi. Ne zaman Fatih Terim Romanya Milli maçında ona forma şansı verdi, o zaman Caner parladı. Gösterdiği performansla parmak ısırtan futbolcu istikrarlı oyununa devam ediyor. Yarın derbide sık sık öne çıkarak orta yapacak, şut atacak hatta içeriye girecek. Eboue ve Engin çok dikkatli olmalı.


HAKAN BALTA: Sakatlıktan yeni kurtuldu. Belki de Galatasaray’ın en zayıf halkası diyebiliriz. Ne defansif anlamda çok iyi ne ofansif anlamda takımına katkı sağlıyor. Vasat bir oyunculuk hayatı var. Sarı kırmızılar adına ondan beklenen ve istenen tek şey Kujt ve Gökhan Gönül’ün çıkışlarına engel olabilmek. Fiziğini ve boyunu da iyi anlamda kullanamayan Hakan daha hırslı ve daha mücadeleci olması gerekiyor.

ORTA SAHADA FENERBAHÇE 1 FAZLA 2 EKSİK…

EMRE BELÖZOĞLU: Emre Türk futbolunun yetenek olarak gelmiş geçmiş en büyük orta saha oyuncularından biri. En son Atletico Madrid’ten sonra tekrar Fenerbahçe’ye geri döndü. Bu sezon ligin ilk haftasında KonyaTorku maçında görev aldı, bir de penaltıdan gol attı. Daha sonra sakatlanan Emre, en son Trabzonspor maçında 55.dakikada Alper’in yerine oyuna dahil oldu. Erciyes deplasmanında silik bir görüntü veren Emre 76’da oyundan alınırken son oynanan Bursaspor maçında 63’te oyuna dahil oldu. Tecrübesi ve oyun kalitesi tabi ki tartışmasız fakat anlık performansı kötü ve bu maça hazır değil.
 

FELİPE MELO: Galatasaray’ın sezon başından beri en istikrarlı ve en iyi oyuncusu diyebiliriz. Fenerbahçe ataklarını ilk karşılamada büyük etkisi olacak. İleriye çıkışları ve skor yapma alışkanlıkları da oldukça fazla. Melo için derbide en önemli olan şey ise sağdan Gönül, Kujt soldan Caner’in ortalarını uzaklaştıracak olan G.Saray defansının ilk toplarını toplamak olacak. Eğer bu anlamda zayıf kalırsa Topal, Emre ve Meireles’in rakip kale önünde tekrar atak tazeleme, araya oynama, oyunu kanatlara açma ve kaleye etkili şut çekme insiyatifini tamamen bu 3’lüye bırakacak.

MEHMET TOPAL: Valencia’da futbol anlamında kendisini geliştirdi. Sürekli 10 üzerinden 7 alan bir futbolcu. Orta sahada uzun bacaklarının avantajını da kullanma adına tam bir kesici görev üstlenecek. Ayrıca Galatasaray’ın kanat akınlarında,duran toplarda içeriye keseceği ortalarda  boy ve fizik avantajını çok iyi kullanarak içerde kafa toplarında çok etkili olacak. Egemen ve Alves’e yardımcı, Emre ve Meireles’in partneri. Tam bir joker.

SELÇUK İNAN: Sezon başından beri eleştirilere maruz kalıyor. Geçtiğimiz sezon ki performansından çok uzaklarda, eski Selçuk İnan değil dense de Galatasaray’ın en önemli silahlarından biri olacak. Melo’yla birlikte iyi bir ikili olan Selçuk, Melo örneğinde bahsettiğimiz gibi rakibin hücum ribondlarını toplama konusunda sürekli partneriyle iletişim halinde olmalı. Fenerbahçe orta sahada 1 fazla fakat Galatasaraylı futbolcular daha formda ve daha teknik.Selçuk duran top kullanır, frikik atar, araya oynar, mücadele eder, skor yapar, asist yapar…Kısacası Selçuk’un göstereceği oyun sarı kırmızılılar adına çok çok önemli.
 

MEİRELES: O da uzun bir sakatlık geçirdi.Gençlerbirliği maçının 44.dakikasında sakatlanan Portekizli futbolcu o tarihten sonra forma giyemedi.Bu maçta Alper Potuk cezalı olmasaydı forma giyme şansı çok azdı. Emre Belözoğlu gibi hazır ve feet değil.

BRUMA: Genç futbolcu gelecek vaad ediyor. Çok teknik, hızlı, aksiyonlu bir oyuncu fakat daha pişmesi gerekiyor. Deplasmanda ki Kopenhag maçında da gördük ki son hamlelerde öğrenmesi gereken çok şey var. Nerede şut atıp nerede pas vereceğini bilmiyor. Derbide Hakan Balta’nın önünde oynayacak. Muhtemelen Gökhan Gönül onu karşılayacak ve Gönül çok dikkatli olmak zorunda. Bruma boşlamaya gelecek bir futbolcu değil. Gökhan Gönül’de ileriye çıkarken iki defa düşünmeli. Çıksa bile mutlaka Kujt’tan arkasını kollaması için destek almalı. Bruma’da yalnızca ofansif olarak değil defansif olarakta Hakan Balta’ya yardım etmeli.

KUJT: Çok iştahlı ve çok profesyonel. Hiçbir zaman oyundan kopmuyor. Sağ önde oynamasına rağmen arkadaşlarına yardım etmesi ve özverili olması herkes tarafından takdir topluyor. O da skor bulma konusunda sıkıntı yaşamıyor. Belki de gol atma adına Webo’yla beraber en mobile oyuncu diyebiliriz. Kujt’ın da sergileyeceği performans çok önemli.Fenerbahçe için büyük avantaj. Yaşı sebebiyle ağır ve fuleli değil.Hakan Balta belki bu anlamda şansı fakat oyun tecrübesi üst düzeyde.Kısacası Kujt işini bilir.

ENGİN BAYTAR: Çok yetenekli ve kaliteli bir futbolcu fakat iş ahlakı sıfır. Hatırlanacağı üzere üçüncü Fatih Terim döneminin ilk şampiyonluğunda takıma büyük faydaları olmuştu. Özellikle Eboue’yle süper bir ikili olmuşlardı. Kayerispor maçında 90.dakikada oyuna girmişti. Bu Engin gibi bir futbolcu için büyük hayal kırıklığı. Çünkü Engin harika ve potansiyeli üst düzey bir oyuncu. Eğer takımda Ceyhun Gülselam ondan daha fazla forma şansı bulup daha fazla görev alıyorsa Engin kesinlikle kendisini sorgulamalı! Hafta içinde Mancini sürekli olarak ona sağ açıkta yer verdi forma giyebilir.

FORVETTE ŞANLAR EŞİT GİBİ AMA DROGBA FAKTÖRÜ VAR
 

SOW: Geldiği ilk günden beri Fenerbahçeli camianın beğenisini kazandı. Derbide de en büyük kozlardan biri. Atletik yapısı ve son vuruşlardaki artısı her zaman bir artı oldu. Oyun sıkıştığı zaman kanatlara açılarak kendine yer açmasını çok iyi biliyor. Hem havadan hem yerden son derece tehlikeli. Chedjou onu çok iyi tanıyor ama Sow’a önlem alması çok güç.

BURAK YILMAZ: Performansı inişli çıkışlı olsa da Galatasaray’ın en büyük gol silahlarından biri. Yarın kanatta değil de gerçek mevkisi forvette oynarsa daha dinç ve daha kuvvetli olacak. Buna göre son vuruşları da daha etkili olacak. Ofsaytta kalma konusunda dikkatli olursa Egemen ve ağır olan Alves’in arkasına rahat rahat dolanabilir. Derbide arkadaşlarına yardım etmek zorunda.35 yaşındaki Drogba ne koşuyorsa 28 yaşında ki Burak iki kat fazla koşmalı.

WEBO: Yıllarca La Liga’da top koşturdu. Türkiye’de İ.B.B’de oynadı, o gittikten sonra takım kümeye düştü. İşte bu kadar etkili bir futbolcu Webo. Son derece iştahlı ve arayan bir krampon. Kaleciden dönen toplarda, defansın uzaklaştırdığı toplarda, araya atılan toplarda hep o var. Tekniği tatminkar, oyun bilgisi çok iyi. Semih bir hayli zorlanacak.
 

DROGBA: Drogba hakkında uzun uzun şeyleri yazmaya sanırız gerek yok. 22 futbolcu arasında en tehlikeli en korkutucu futbolcu. O atarsa G.Saray kazanıyor, o susarsa takım da susuyor.


 

Yorumlar