Fındık Gelir Desteği Ödemesi belli oldu!
Fındık üreticisine alan bazlı yapılacak olan gelir desteği başvuruları geçtiğimiz günlerde başladı. Fındık üretici belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere 2016 yılı ürünü için 170 TL/da gelir desteği ödemesi yapılacak.
Fındık üreticilerine 2016 yılı ürünü alan bazlı gelir desteği başvuruları başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GHTB) tarafından yapılan açıklamaya göre 9 Eylül tarihinde başlayan başvurular 30 Aralık 2016’da sona erecek. Başvuru yapacak olan üreticilerde 2016 üretim yılında çiftçi kayıt sistemi ve fındık kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmış ya da güncellemiş olmaları gerekiyor. Aralık ayının sonuna kadar devam edecek olan alan bazlı gelir desteği ödemesi başvurusu yapmak isteyen üreticilerin müracaat yılında Çiftçi Kayıt Sistemine ve Fındık Kayıt Sistemine kayıt yaptırmaları ya da kayıtlarını güncellemeleri şartıyla Başvuru Dilekçesi ve Fındık üretici belgesi için Bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerine müracaat edebilecekler. 2016 yılında fındık ödeneği için başvuru yapan üreticilere dekar başına destek ödemesi yapılacak.
BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
Gıda Tarım ve Ormancılık Bakanlığı kapsamında Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği başvurular başladı. Buna göre; 2016 üretim yılında çiftçi kayıt sistemi kayıtlarını yapmış veya güncellemiş olan çifçiler destek başvurusunda bulunabilecekler. Dilekçe ile yapılacak olan başvurular, 09.09.2016 tarihinde başlayıp 30 Aralık 2016 tarihinde sona erecek.
ÖDEMELER DEKAR BAŞINA YAPILACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Fındık Üreti̇ci̇leri̇ne Alan Bazlı Geli̇r Desteği̇ Ödenmesi̇ne Dai̇r Kararın Uygulanmasına İli̇şki̇n Tebli̇ğ"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle fındık üretici belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere 2016 yılı ürünü için 170 TL/da alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Alan bazlı gelir desteği ödemesinden faydalanmak isteyen üreticiler destek başvurusu yapmak için gerekli olan belgeler şu şekilde belirlenmiştir. Başvuru yapacak olan üreticilerin, ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) ve FKS’ye (Fındık Kayıt Sistemi) kayıt yaptırmaları ya da kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. Daha sonra aşağıda belirtilen belgelerle il/ilçe müdürlüğüne belirtilen süre içerisinde müracaat edebilecekler.
- a) Başvuru dilekçesi
- b) Fındık üretici belgesi.
ÖDEMELER TAKİP EDEN YILDA YAPILIR
Gelir desteği başvurusu yapan üreticiler için 2016 yılı ürününe ait alan bazlı gelir desteği ödemeleri ilgili yılı takip eden yıl içerisinde yapılır. Alınan harar kapsamında üreticilere yapılacak ödemeler, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile gerçekleştirilir. Kararın uygulanması ile ilgili olarak üreticilere yapılan toplam ödeme tutarının % 0,2'si T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye hizmet komisyonu olarak ödenir.
DESTEKLEMEDEN FAYDALANAMAYACAK ÜRETİCİLER
- a) Müracaat yılında ÇKS ve FKS’ye kayıtlı olmayanlar.
- b) Fındık bahçesinde ara ziraatı yapanlar.
- c) Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ve/veya belge ibraz edenler.
ç) 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 23 üncü maddesine istinaden destekleme programlarından yararlandırılmamasına karar verilenler.
- d) Kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları.
DENETİM BAKANLIK TARAFINDAN SAĞLANIR
Üreticiye ödenecek olan destekleme ödemelerinin denetimi Bakanlık tarafından yapılır. Bakanlık tarafından belirlenen yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai, hukuki ve idari işlemler yapılır. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanunî faizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumludur.
5 YIL DESTEKLEME PROGRAMINDAN YARARLANAMAZLAR
Belirlenen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler ile idari hata sonucu sehven yapılan fazla ödemeyi iade etmeyen üreticiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamazlar.
Yorumlar