"Galatasaray beş oyuncumuzu istedi"

Türkiye'ye örnek bir altyapı sistemi geliştiren Altınordu'nun başkanı Seyit Mehmet Özkan, kulübün yapısı hakkında açıklamalarda bulundu.

ALTINORDU BAŞKANI SEYİT MEHMET ÖZKAN'DAN AÇIKLAMALAR

Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, kulübün işleyişi ve alt yapı sistemiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte Özkan'ın röportajı:

Altınordu futbola farklı bakışı, gençlere verdiği değer ve başkanı Seyit Mehmet Özkan ile adından çokça söz ettirecek bir kulüp.

21 yaş ortalaması ile iki farklı ligde üst üste şampiyon olarak 1. Lig'e yükseldiler.

Kulüp sitesinin girişindeki 'Altınordu sürdürebilirliğini sağlamak için ekonomik model kullanan bir Sosyal Girişim'dir' ifadesi, benimsenen felsefeyi ortaya koyuyor.

2007'de Bucaspor Akademisi'ni kuran ekip, 2012'de Salih Uçan'ın Fenerbahçe'ye transferi sırasında anlaşmazlığa düşerek Bucaspor ile yollarını ayırdı. Anlaşmazlığın sebebi de yine alt yapının gelişimiydi. Bucaspor yönetimi Salih'ten gelen paranın belirli bölümünü alt yapıya yatırma sözünü tutmamış ve parayı A takıma harcamıştı. Seyit Mehmet Özkan ve ekibi de bunun üzerine Altınordu'nun yolunu tuttu.

"YABANCI OYUNCU, KENDİ ÇOCUKLARINA GÜVENSİZLİK"

Altınordu A takımında yabancı oyuncu bulunmuyor. 1. Lig'de üç yabancı hakkı bulunmasına karşın, bunu kesinlikle kullanmayı düşünmüyorlar. Altınordu Başkanı, yabancı oyuncu oynatmayı, alt yapıdan yetişen çocuklara güvensizlik olarak yorumluyor:

"Çocuklarımıza bu kadar güvendiğimizi söyleyip, A takımda yabancı oyuncu oynatırsak, çocuklar, 'bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' diyebilir. Zor olacak ama bu kararımızın arkasında duracağız. Türkiye'de farklı bir jenerasyon çıkarmaya çalışıyoruz. Profesyonellik anlayışları, çalışma metodları, fizik güçleri ve yaptıkları işe saygıları ile bambaşka bir nesil."

Başkan, yabancı futbolcu oynatmama kararlarını, ırkçılık olarak değerlendirenlere ise, "Şanlıurfa'dan Abdulkadir, Trabzon'dan, Rize'den gelen topçumuz var. Olur mu öyle birşey! Bizim ırkçılıkla, siyasetle işimiz yok. Allah bizi böyle şeylerden korusun" cevabını veriyor.

"Galatasaray, beş genç milli oyuncumuza talip oldu ama biz ilke olarak oyuncularım Altınordu A takımı forması giymeden veremeyiz dedik. 'Herkese bu cevabı mı veriyorsunuz' dediler, evet dedik, memnun oldular. ”

ATLETIC BILBAO'NUN KARDEŞ KULÜBÜ

Bucaspor, kadrosunda Bask Bölgesi'nin dışında futbolcu oynatmayan İspanya'nın güçlü ekibi Athletic Bilbao ile de kardeş kulüp olmaya hazırlanıyor.

8 Eylül'de Bilbao'ya gideceklerini belirten Seyit Mehmet Özkan, "Yönetici arkadaşlarımız ile birlikte Athletic Bilbao'nun davetlisi olarak İspanya'ya gideceğiz. Onların başarılı olan alt yapısını yakından inceleyeceğiz, bilgi alacağız. Kardeş kulüp anlaşması imzalayacağız. Ekim ayı gibi de İspanya'ya gidip dostluk maçı oynamayı planlıyoruz" dedi.

Altınordu A Takımı da bir çok konuda Süper Lig kulüplerine örnek teşkil ediyor. A takım, TFF'den gelen katılım payı, iddaa'dan gelen para ve sattığı oyunculardan (Gökhan Karadeniz Trabzonspor'a 900 bin dolara satıldı) elde ettiği gelir ile kendi ayakları üzerinde duruyor. En önemlisi ise borçlanmıyor.

Türkiye'de yabancı oyunculara ödenen paralara çok üzüldüğünü belirten Altınordu başkanı önemli rakamlar veriyor:

"Türk futbolu her zaman eksi değer üretiyor. Süper Lig'in yılda 900 milyon euro gideri var, devletin desteğiyle gelir 700 milyon euro'ya kadar çıkabiliyor, her yıl Süper Lig 200 milyon euro zarar ediyor, kan kaybediyor. Bu 200 milyon euro'yu kim kapatıyor bilmiyorum, bunu bilmeyince özerk olamıyorsunuz. Özerk olamayınca birşey yapamıyorsunuz."

Bucaspor'da büyük bir deneyim elde ettiklerini belirten Altınordu Başkanı, alt yapıda başarı kazanmanın altın kuralını 'para yatırmak ve sabır' olarak özetliyor. A takım ile alt yapıların bütçeleri kesinlikle birbirine karıştırmıyor.

Türkiye'de ortalama bir kulübün alt yapıya ayırdığı zamandan, 10 kat fazla ilgilendiklerini belirten Özkan, "Alt yapı büyük ve ciddi bir yatırımdır. Bir hobi değildir. Tıpkı sanayide ve turizmde yapılan bir yatırım gibidir" diyor.

İzmir'in önemli işadamlarından olan Seyit Mehmet Özkan, her yıl cebinden yalnızca alt yaş kategorilerine iki milyon lira harcıyor.

İş yaşamından kazandığı parayı evlatlarım dediği genç futbolcuların gelişimine kullanan Özkan, "Allah'a dua ediyorum, kazandığım tüm parayı alt yapılara harcıyorum. Kefenin cebi yok. Bu topraklardan kazandıklarımı, bu toprakların evlatlarına harcamaktan gurur duyuyorum. Bu yatırımı Afrika'da, Makedonya'da yap diyorlar, kardeşim ben bu işi para kazanmak için yapmıyorum ki. Bu topraklarda yanlış birşey var, benim de buna aklım yetiyor, bunu düzeltmek için uğraşıyoruz. Kimse Türkiye'de alt yapıya önem vermiyor, Kimse dört dörtlük yatırım yapmıyor, 4-3'lük bile yapmıyor, yapıyor gözüküyor" dedi.

İdealist başkan, hedeflerini ise, "Bu ülkenin çocuklarına gerçek profesyonelliği öğretmek, bunun sonucunda Türk Futbolu'nda örnek bir model oluşturmak ve Türkiye'nin sürdürülebilir başarılar elde edebilen bir futbol endüstrisine dönmesini sağlamak. Bir çocuğu erken yaşta alıp, yanlış eğitim içine girmeden doğru eğitimlerle şekillendirmek istiyoruz. Türk futbolu üretmiyor, üretmediği gibi çocukları da heba ediyoruz. 30 milyon genç nüfusumuz var diye övünüyoruz ama bu rakam nicelik olarak var, nitelik olarak yok. Çocuklarda suç yok. Suç biz büyüklerin. İnşallah her kulübümüz alt yapı konusunda doğru yola girer" sözleriyle özetliyor.

İyi futbolcuların iyi sahalarda yetişeceğinin altını çizen Altınordu Başkanı, "Türkiye'de alt yapı çok boş bir alan. O kadar çok yapılacak şey var ki. Bu nedenle bizim her yaptığımız yenilik olarak algılanıyor. Alt yapı için bir kulüben en az altı iyi sahasının olması gerekiyor. Çünkü doğal çimi günde en fazla bir kere kullanabilirsiniz. Futbolcu dershanede değil, sahada yetişiyor. Türkiye'de kulüpler beş yıldızlı otel gibi tesis binası yapıyor ancak antrenman sahası sayısı 2-3 oluyor. Önemli olan sahadır, bina değil. Saha yapılıyor, suni çim kullanılıyor. 'Neden doğal çim değil?' dediğimde, 'başkan kim o kadar masraf edecek' diyorlar. Çoğu sakatlık suni çimde oluyor" ifadelerini kullanıyor.



Yorumlar