‘Filistin meselesi yeniden dünya gündeminde’
Mavi Marmara krizinin ardından bozulan İsrail-Türkiye ilişkileri yeniden normalleşirken Filistin ve Gazze'nin geleceği için yeni bir sürece girildi.
İsrail’in Gazze’ye yardım götürmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da yaptığı ve 9 kişinin ölümüne neden olan baskınla bozulan iki ülke ilişkileri, dün varılan uzlaşmayla 6 yıl aradan sonra yeniden normalleşme sürecine girdi. Yapılan anlaşma sonucunda artan Gazze ablukası ve Filistin’in geleceği için yeni bir sürece girilmiş oldu.
Anlaşmanın detaylarını bugün iki ülkenin başbakanları eşzamanlı açıklayacak. Üst düzey bir Türk yetkili yaptığı açıklamada, “İsrail, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye’nin Gazze’deki insani duruma müdahalesini kabul etti” dedi.
Roma’da dün gerçekleşen toplantıda Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması üzerinde anlaşmaya varıldı. Anlaşma kapsamında İsrail’in, Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye’nin Gazze’deki insani duruma müdahalesini kabul ettiği, Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişine izin verildiği, altyapı yatırımlarını gerçekleştirerek Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilmesi, 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin en kısa zamanda hizmete alınması konusunda tarafların anlaştığı belirtildi.
GAZZE'DEKİ ENERJİ SORUNU ÇÖZÜLECEK
Anlaşmanın bir diğer maddesine göre ise Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorununun çözümünün masada olduğu, Gazze’ye verilen elektrik ve su miktarının artırılması ve yeni santraller yapılması için tarafların anlaştığı ifade edildi.
Artık anlaşmanın resmiyet kazanması imzaya kalırken, iki ülke arasındaki anlaşmanın ardından Filistin’nin geleceği için yeni bir süreç başlamış oldu.
Gazeteci ve yazar Mete Çubukçu İsrail-Türkiye anlaşmasıyla ilgili olarak AjasHaber’e yaptığı değerlendirmede “Türkiye ve İsrail arasında atılan bu adım en azından Filistin meselesinin yeniden konuşulma fırsatı yaratacaktır. Sadece Gazze bağlamında değil, Batı Şeria ve Filistin sorununun tekrardan dünya gündemine taşınmasına olanak sağlayacaktır” dedi.
GAZZE’DEKİ AMABARGO DELİNDİ
Gazze’deki durumun tamamen değişmesi ya da Türkiye’nin öne sürdüğü şartların birebir yerine gelmesi çok mümkün değil. Bu Türkiye’nin pozisyonundan kaynaklanmıyor, bu uluslararası bir mesele. Türkiye’nin tek başına çözebileceği bir mesele değil. Dolayısıyla Türkiye’nin burada attığı adım ambargonun bir şekilde delinmesi, yumuşatılması anlamına geliyor. Bir an önce Gazze’deki insanların en acil ihtiyaçlarının; çimentodan demire, ilaçtan tıbbi malzemeye, gıdaya ve enerjinin temin edilmesi anlamında oldukça değerli.
GAZZE’NİN GELECEĞİ FİLİSTİN SORUNUN GELECEĞİNE BAĞLI
Gazze’nin ambargosunun kalkmasıyla Filistin sorunun çözülmesi eş anlamlı bir durumdur aslında. Filistin sorunu çözülürse Gazze’deki ambargo kalkacaktır. Bu yüzden bugün bütün ambargonun kalkmasını beklemek çok gerçekçi değil. Filistin sorununun çözümü sadece Gazze’yle sınırlı değildir. Batı Şeria ve onun gibi maddeler halinde çözülmesi gereken birçok konu bulunmaktadır.
FİLİSTİN MESELESİ YENİDEN DÜNYA GÜNDEMİNE GELİYOR
Filistin meselesi özellikle ‘Arap ayaklanması’ yıllarından sonra maalesef dünyada ikinci plana hatta üçüncü plana itildi. Neredeyse kimse bunu konuşmaz oldu. İşgal daha da derinleşirken Gazze’deki durum daha da kötüleşti. Türkiye ve İsrail arasında atılan bu adım en azından Filistin meselesinin yeniden konuşulma fırsatı yaratacaktır. Sadece Gazze bağlamında değil, Batı Şeria ve Filistin sorununun tekrardan dünya gündemine taşınmasına olanak sağlayacaktır.
REEL POLİTİKA VE GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIM
Yapılan anlaşma sonucunda Türkiye’nin bu konuda özellikle son yıllarda kaybettiği insiyatifi biraz olsun yeniden kazanması, hem Filistin yönetimi ile ilişkiler hem Hamas ile ilişkiler bazında. Bu durumu başarı ya da başarısızlık olarak görmemek gerekiyor. Bu açıdan bakarsak eğer yanılmış oluruz. Çünkü bugünün şartları 2009’un şartlarına göre neredeyse tamamen değişmiş durumda. Bölgenin gerçekliği, Türkiye’nin pozisyonu, İsrail pozisyonu hatta Hamas’ın Gazze’deki pozisyonu bile çok değişmiş durumda. Dolayısıyla bu durumu biraz daha reel politika ve gerçekçi bir yaklaşım diye tarif etmek daha doğru olacaktır. Yani biraaz olması gereken noktaya gelindi diye düşünüyorum.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Yorumlar