Ergenekon davasında FETÖ emir ve talimatı tespit edildi

Ergenekon davasında kumpas iddialarının ortaya çıkmasının ardından, davanın FETÖ'nün emir ve talimatlarıyla yürütüldüğü belirlendi.

HSYK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Kolukısa, Ergenekon davasında kumpas iddialarının ortaya çıkmasının ardından, davanın FETÖ'nün emir ve talimatlarıyla yürütüldüğünü de belirledi.

Kamuoyunda "asrın davası" olarak adlandırılan 274 sanıklı Ergenekon davasında kumpas iddialarının ortaya çıkmasının ardından davanın Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) emir ve talimatlarıyla yürütüldüğü de tespit edildi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz ile Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da aralarında olduğu 274 sanıklı Ergenekon davasına bakan hakim ve savcılarla ilgili şikayetler üzerine konuyu inceleyen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişleri, 8 hakim ve savcıyla ilgili raporunu tamamladı.

Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Yunus Nadi Kolukısa ve ekibince hazırlanan bin 300 sayfalık raporda, hakimler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Fatih Mehmet Uslu, Ercan Fırat ve Nihat Topal ile duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Mehmet Murat Dalkuş'un meslekten ihraçları ve haklarında kovuşturma izni verilmesi talep edildi.

Kolukısa'nın hazırladığı raporda, bu kişilerin, Ergenekon davasını FETÖ'nün emir ve talimatları doğrultusunda yürüttükleri ve yargılamayı bu talimatlara göre yaptıkları belirlendi. Bu tespitlere ilişkin somut delillerin rapora konulduğu öğrenildi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından daha önce meslekten ihraç edilen 8 hakim ve savcı hakkında, Kolukısa'nın raporu doğrultusunda hazırlanan bu dosya üzerinden ayrı işlem yapılacağı belirtildi.

Davanın geçmişi
Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan davanın yerel mahkeme süreci, 6 yıl 2 ay sürdü.

Kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı Silivri Cezaevi'nde oluşturulan duruşma salonunda gördü.

Kararda, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, gazeteci Tuncay Özkan "darbeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Mahkeme, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum ederken, diğer sanıklara da çeşitli cezalar verdi.

Anayasa Mahkemesinden ihlal kararı
Bazı sanıklar, Ergenekon davasına bakan, kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararı yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı üzerine, kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin karardan 7 ay sonra 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, temyiz incelemesi için Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderilmişti. Temyiz duruşmaları, 6 Ekim 2015'ten itibaren yapılmaya başlanmıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016'da verdiği kararla yerel mahkeme kararını bozmuştu.

Yorumlar