Fenerbahçe tribününe giren polis hapis cezasına çarptırıldı

2012'de şampiyonu belirleyen olaylı Fenerbahçe - Galatasaray derbisi ile ilgili görülen davada polis memuru Süleyman Esirger'e hapis cezası verildi.

GALATASARAY KADIKÖY'DE ŞAMPİYON OLUNCA OLAYLAR YAŞANMIŞTI

2011/12 sezonunda oynanan ve şampiyonu belirleyen Süper Final karşılaşmasında Fenerbahçe ve Galatasaray, Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda karşılaşmış, maç golsüz berabere tamamlanınca Galatasaray şampiyon olmuştu. Maçın ardından Sarı-Lacivertli tribünlerin takımını alkışladığı sırada polisin bir anda sahaya girerek Galatasaraylı oyuncuları koruma çemberine almasının ardından, bazı polislerin tribünlerle girdiği diyaloglar olayların fitilini ateşlemiş, Fenerbahçeli taraftarlar sahaya girmişti. İstenmeyen olaylar, Galatasaray teknik heyetinin ve yöneticilerinin duruma rağmen kupayı statta alma ısrarının da etkisiyle bütün gece sürmüştü.

O gün yaşananlar hakkında açılan ilk davanın nihai sonucu belli oldu. Hâkim Mustafa Öztürk, Cüneyt Uslu adlı taraftara karşı "Kasten yaralama", "Hakaret", "Tehdit" suçlarını işleyerek görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkında dava açılan polis memurunu 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Sanık polisin suç işlemeyeceği yolunda kanaati oluştuğunu belirten Hâkim cezayı erteledi. Olay günü statta görevli sivil polis memuru Süleyman Esirger'in "Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kasten yaralama" suçunu işlediğine hükmeden mahkeme 3 ayrı suçtan da beraat kararı verdi.

"NEFSİ MÜDAFAA DER GEÇERİM CEZA ALMAM"

Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, derbi sonrası yaşanan olaylar sırasında tribünden bir taraftar sahaya doğru koşarken düştü. Cüneyt Uslu adlı taraftar ise düşen kişiye yardım etmek amaçlı yanına gittiğinde statta sivil olarak görevli polis memuru Süleyman Esirger, Uslu'nun yanına gelerek küfretti. Çevik kuvvette  görevli 5-6 polis sporcuların sahaya çıktığı tünele Uslu'yu sokarak darp etti ve stadyumun dışında bulunan otoparkın demirlerine kelepçeledi. Polis memuru Esirger, kelepçeli vaziyette dövdüğü Uslu'ya "Benim ismim Süleyman Esirger. Bu ismi hayatın boyunca unutma. Burada Allah da biziz, mafya da biziz. Eğer beni şikâyet edecek olursan kafana sıkarım. Elime de falçata atar, nefsi müdafaa der geçerim, ceza almam" dedi.

12 YIL 6 AYA KADAR HAPİS İSTEMİ

Söylendiği iddia edilen sözlerin onur, şeref ve saygınlığı rencide edecek, ruh dinginliğini bozacak nitelikte olduğu ifade edilen iddianamede, polis memurunun görev gereklerine aykırı hakaret ettiği belirtildi. Polis memuru hakkında "Görevi kötüye kullanma", "Kasten yaralama", "Hakaret", "Tehdit" suçlarından 3 yıl 10 aydan 12 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

OLAYLARI TARAFTAR ÇIKARDI İDDİASI

Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında tutuksuz sanık polis memuru Süleyman Esirger, müşteki bilgisayar mühendisi Cüneyt Uslu ve avukatı Ayhan Sağıroğlu hazır bulundu. Duruşmada savunma yapan sanık Esirger, maç sonunda Fenerbahçe taraftarlarının olay çıkardığını belirterek, olaylar sırasında çevik kuvvet polisinin toplu müdahalesi olduğunu söyledi. Gözaltına alınan kişilerin kimlik bilgilerini öğrenmek amacıyla stadın yanında bulunan gözaltı araçlarının yanına gittiğini belirten Esirger, "Yerde yaralı yatan bir şahıs gördüm, yardım istiyordu. Gazdan etkilendiğini düşündüm. Ben kendisine yardım etmek isterken polis olduğumu anlayınca da yardım talebini reddetti. Yanında 10 dakika kadar yardım etmek için bulundum. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

"COP VE TEKMELERLE 45 DAKİKA DÖVDÜLER"

Duruşmada söz alan müşteki Cüneyt Uslu, olay günü yüzüstü kelepçelenip yere yatırıldığını ifade ederek, "Sanıkla beraber diğer polisler cop ve tekmeyle vurdular, sonra sanık bana yumruk attı. En son sırtıma oturup kafamı tutarak tehdit etti. Bu durum 45 dakika boyunca sürdü" diye konuştu. Uslu'nun avukatı Ayhan Sağıroğlu ise, sanığın tüm suçlardan ceza almasını talep etti.

HAPİS CEZASINA ERTELEME 3 SUÇTAN BERAAT

Mahkeme polis memuru Süleyman Esirger'i "Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kasten yaralama" suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı, bu ceza ertelendi.

Sanığın suç işlemeyeceği konusunda mahkemede vicdani kanaat oluştuğuna dikkat çeken Hâkim Mustafa Öztürk, verilen cezayı erteledi. "Hakaret" ve "Tehdit" suçunun işlendiğinin sabit olmadığına karar veren mahkeme, "Görevi kötüye kullanma" suçunun da unsurların oluşmadığını belirtti ve sanığın bu 3 suçtan beraatına karar verdi.

Yorumlar