Fenerbahçe takımı, tecrübeli mi, yaşlı mı?

Spor Toto Süper Lig'in ilk yarısını lider kapatan Fenerbahçe kadrosu için "yaşlı takım" yorumunu yapan spor yazarlarına Erhan Seven'den karşı görüş geldi.

Erhan SEVEN/ ANKARA

GALATASARAY'IN DESTEĞİYLE FENERBAHÇE LİDER OLDU

2014-2015 sezonunun ilk bölümü 16 maçla birlikte tamamlandı. Fenerbahçe ilk bölümü, son haftadaki Galatasaray desteğiyle lider kapattı. Galatasaray’ın Beşiktaş’ı yenmesi Fenerbahçe için avantaj oldu, ama Sarı-Lacivertli ekibin son 5 haftadaki başarılı futbolu ve galibiyetleri liderliği de beraberinde getirdi.

DERBİ MAÇLARINI DEPLASMANDA OYNADI

Fenerbahçe, lige iyi başlamasa da ilerleyen haftalarda ağırlığını hissettirdi. Derbi maçlarının hepsini deplasmanda oynadı ve bu maçları az hasarla kapatmayı başardı. Sezonun ilk bölümünün bitimine doğru ağırlığını iyice arttırdı ve ligi lider olarak bitirmeyi başardı. Bunda tabii ki farklı etkenler var. Son bölümde daha az güçlü takımlarla oynaması, sezon başındaki sorunların son bölümde en aza inmesi, Dünya Kupası’ndan gelen futbolcuların etkisinin zamanla artması da Fenerbahçe’nin başarısında etkili oldu.

FENERBAHÇE TECRÜBELİ TAKIM

Ancak sezon içerisinde bir iddia ortaya atıldı. Bu iddia da, ‘Fenerbahçe yaşlı’ takım iddiası oldu. Doğru, Süper Lig’deki 18 takım arasında 29.6 ile Fenerbahçe en yaşlı ortalamaya sahip takım. Yaşlı takım ile tecrübeli takım arasında ince bir çizgi var. Fenerbahçe için ‘yaşlı takım’ yakıştırması yapılabilir. Ama beraberinde getirdiği ‘tecrübeli takım’ özelliğinin ortadan kalkmasına neden olmamalıdır. Çünkü, bence Fenerbahçe yaşlı takım değil, tecrübeli takımdır. Sarı-Lacivertli ekibin futbolcuları bu tecrübelerini kullandı ve son dönemde 5 maçlık galibiyet serisiyle üçüncü sıradan ilk sıraya yükselmeyi başardılar. Kuyt, Emre, Volkan,  Alves, Meireles gibi 30 yaşın üstündeki futbolcularla yaşlı takım görüntüsü veren Sarı-Lacivertli takım, yine bu futbolcuların katkılarıyla liderlik koltuğunda olduğu da unutulmamalıdır. Kuyt, yaşlıdır ama değme gençlere taş çıkartacak kadar dinamik oynamaktadır. Meireles ikinci baharını yaşamakta, Emre öfke kontrolunu yaptığında başarısını katlamaktadır.

Ha keza, Volkan konsantrasyonu yaptığında kalesinde devleşmekte, Alves Galatasaray maçındaki kırmızı kart gibi aptalca bir eylem yapmadığı sürece katkılı oynamaktadır. Mehmet Topal, Gökhan Gönül, Bekir, Sow, Webo gibi 30’una yaklaşmış ya da aşmış futbolcuların katkısı ise çok çok büyüktür.

FENER, TECRÜBESİNİ KULLANIR VE ŞAMPİYON OLUR

Yani kısacası şunu demek istiyorum. Tecrübe önemlidir. Futbolda da çok önemlidir. Hele hele ligin ikinci yarıları panik yapan takımlar için çok sıkıntılı geçer. Tecrübeli takımlar, panik yapmaktan uzak ve kendinden emin giderler. Bu nedenle ligin ikinci yarısında Fenerbahçe’nin tecrübesini konuşturacağını ve evindeki derbilerden çokça puan çıkartarak şampiyonluğa ulaşacağına inanıyorum.  Ben ‘önce tecrübe’ diyenlerdenim.



Yorumlar