'Et uzmanı'ndan en iyi kavurma tarifi
Günaydın Restaurant Kurucusu, namıdiğer 'et uzmanı' Cüneyt Asan, klasik kurban kavurmasının püf noktalarını AjansHaber'e anlattı.
AjansHaber / ÖZEL
Kurbanların kesilmesinin ardından bir klasik olan kurban kavurmasının püf noktalarını ve kurbanlık etlere dair diğer detayları, Günaydın Restaurant Kurucusu ve namıdiğer 'et uzmanı' Cüneyt Asan, AjansHaber'e değerlendirdi.
Herkesin Kurban Bayramı'nı kutlayan Cüneyt Asan, kurbanlık etin püf noktaları için şu önemli değerlendirmelerde bulundu:
KASAP VE KESİCİ AYRIDIR
Öncelikle şunu belirtmek isterim; Kasap ve kesici ayrıdır. Hayvan kesicide kesilmeli ve bu işlemin ardından kasapta, ev nüfusuna göre etlerin doğrama işlemi, saklama biçimine bağlı olarak kestirme işlemi yaptırılmalıdır. Bu en önemli husus. Türkiye’de kasabın her şeyi yapabileceğini düşünüyoruz ancak bu yanlış.
GELENEK ÜZERE YİYİN, FAZLA KAÇIRMAYIN
Kurban eti gelenek üzere ilk gün bir parça yenir ama bu çok az olmalı. Çünkü, ilk gün kesilen hayvanın etinin lastikten bir farkı yoktur. Mutlaka dinlendirilmelidir. Özellikle kavurma geleneği açısından ilk gün çok az bir miktar yapılmalı, daha sonra birkaç gün mutlaka dinlendirilmelidir.
DİKKAT! PLASTİK YEMEYİN
Kurbanın klasiği olan kavurmanın tarifi için öncelikle daha önce de dediğim gibi et mutlaka dinlendirilmeli. İlk gün gelenek açısından yapılır, bunun için de çok az bir miktarda yapılmasını öneriyorum. Et kesinlikle dinlendirilmeli. Kurban eti dinlendirilmezse plastikten bir farkı yoktur. Mide onu eritemez ve tepeden tırnağa bütün vücudu bütün bir şekilde olumsuz etkiler.
KURBAN ETİNDEN KAVURMA TARİFİ
Gelelim kavurma tarifine; öncelikle kurbanlık etin kendi yağını tavaya alalım, ardından bu yağın posasını atalım. Yağlar kızgın iken kavurmalık eti tavaya atalım. Bu işlemin en önemli sonucu mühürleme olacak. Etler mühürlenecek ve tüm lezzeti içinde kalacak. Bu işlemin ardından baharatları, kekik, karabiber, pul biber gibi baharatları ekleyelim ve sonunda servise sunalım.
KURBAN KAVURMASI İLE KLASİK KAVURMANIN FARKI
Burada kurban kavurması ile klasik kavurmanın arasında bir fark var o da kurbanlığın kendi yağı ile bu işi yapıyor olmamız. Bu çok önemli. İçine normal yağ kesinlikle eklemiyoruz. Kurban kavurması sade yapılır, içine sebze girmez. Onun için hayvanın kendi yağına ihtiyaç vardır.
ETLERİ KESİNLİKLE KENDİNİZ DAĞITIN
Kurban konusunda bir tavsiyem de kestirdiğiniz hayvanın etlerini kesinlikle kendileri dağıtmalılar. Bu şekilde makbule geçer, adet yerini bulur. Farklı kampanyalar ile bu işlemi yapanları sağlıklı bulmuyorum. Kurbanı kendileri dağıtsın.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Yorumlar