Emlak Katılım Türkiye'nin ilk yeşil sukuk ihracını yaptı
Emlak Katılım, Katılım Bankacılığı’na özel bir fon toplama yöntemiyle Türkiye’nin ilk emek-sermaye ortaklığına dayalı yeşil sukuk ihracını gerçekleştirdi.
Emlak Katılım, Katılım Bankacılığı’na özel bir fon toplama yöntemiyle Türkiye’nin ilk emek-sermaye ortaklığına dayalı yeşil sukuk ihracını gerçekleştirdi.
Emlak Katılım, katılım finans prensiplerine uygun olarak piyasaya sunduğu yenilikçi sukuk modellerine bir yenisini daha ekleyerek Özel Fon Havuzu Katılma Hesabı üzerinden Türkiye’nin ilk emek-sermaye ortaklığına dayalı yeşil sukuk ihracını gerçekleştirdi.
"Türkiye’nin ilk ortaklığa dayalı yeşil sukuk ihracı"
Sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak üzere Türkiye ve Dünya’da örnekleri olmayan yeni sukuk (kira sertifikası) modellerini ülkemizde hayata geçirdiklerini ifade eden Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Nevzat Bayraktar, “Türkiye’nin öncü, genç ve yenilikçi katılım bankası olarak; sürdürülebilir yatırımları destekleyen, ülkenin kalkınmasında sosyal, ekolojik ve ekonomik kriterleri göz önüne alan finansman modelleri oluşturmayı hedefliyoruz. Bu vizyon doğrultusunda tasarladığımız ve 10 Kasım tarihinde Özel Fon Havuzu üzerinden ihracını gerçekleştirmiş olduğumuz 371 gün vadeli, yaklaşık 52 milyon TL tutarlı Türkiye’nin ilk ortaklığa dayalı yeşil sukuk ihracı; bankamızın sürdürülebilir finansman faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu ilk ihraç olması açısından da önem arz etmektedir." dedi.
Çevreye pozitif katkı sağlayan projelerde kullanıldı
8-9 Kasım tarihlerinde talep toplanan yeşil sukuk ihracından sağlanan fon, Özel Fon Havuzunda yer alan iklim değişikliğine ve çevreye pozitif katkı sağlayan projelerin finansmanında kullanıldı.
Yıllık 2 bin ton karbon emisyonu azaltıldı
Emlak Katılım, Yeşil sukuk ihracına konu olan ve Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınmaamaçlarına hizmet eden projelerin finansmanı ile yıllık net karbon emisyonu azaltımına yaklaşık iki bin ton katkı sağladı.
Yeşil Sukuk nedir
Yeşil sukuk temel olarak güneş enerjisi parkları, biyogaz tesisleri ve rüzgâr çiftlikleri gibi çevre dostu projeleri finanse eden aynı zamanda İslam hukukuna da uygun olan yatırım araçlarıdır. Bu anlamda yeşil sukuk ihracından elde edilen fonlar; güneş parkları, biyogaz tesisleri, rüzgâr enerjileri, enerji verimliliği,yenilenebilir iletim-altyapı, elektrikli taşıtlar, altyapı ve hafif raylı sistemler gibi projelerde kullanılmaktadır.
Yorumlar