'Malulen emeklilik' sistemi dolandırıcıların hedefi oldu
Sağlık sorunları yaşayan birçok vatandaşın umudu olan 'malulen emeklilik' sistemi dolandırıcıların hedefi oldu.
Dolandırıcıların yeni gözdesi malulen emeklilik sistemi oldu. Tıbbi destek alan dolandırıcılar, 14 bin TL karşılığında kişiyi 1 günde şeker hastası yapıp emekli ediyor.
Vatandaşları para karşılığında, bir günlüğüne diyabet (şeker) hastası gibi gösterip emekli eden dolandırıcıların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden büyük bir saadet zinciri kurduğu ortaya çıktı. Dolandırıcıların, engelli raporundan, sahte bordroya kadar birçok hizmeti de para karşılığı sattıkları belirlendi.
İZMİR'DE ORTAYA ÇIKTI
Diyabet vurgunu, vatandaşların İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tanık olduğu olayları ihbar etmesiyle gün yüzüne çıktı. Emniyet birimlerine yapılan şikayette, hiçbir sağlık sorunu olmayan bir vatandaşın, doktor ve sosyal güvenlik danışmanlığı yapan bazı şirketler tarafından kurulan ağ sayesinde hastalığı varmış gibi gösterilerek emekli edildiği anlatıldı.
14 BİN LİRAYA EMEKLİ
İhbarla ortaya çıkan vurgun çarkındaki ayrıntılar ise adeta şok etti. Buna göre, dolandırıcılar, kurul raporu öncesinde tıbbi destek de alarak vatandaşı ağır hastalığa yakalanmış gibi gösteriyor. Sistem şöyle işliyor? Malulen emekli olmak isteyen vatandaşa, yapılacak testlerden önce yüksek miktarda glikoz yüklemesi yapılıyor. Şeker hastalığının organlara da zarar verdiğinin tespiti gerektiği için uyanık dolandırıcılar kısmi şoklar ve ilaçlarla bunu da başarıyor. Hatta gözde görme bozukluğu yaratan çeşitli kimyasallar dahi uygulanıyor. Birkaç gün içinde ağır şeker hastası durumuna getirilen hasta, Kurul Raporu alarak malulen emekli olma hakkını elde ediyor. Ömür boyu 1.700 TL maaşa bağlanıyor. Bir haftada emekli olmak için vatandaşlar dolandırıcılara 14 bin TL ödüyor.
ÖZÜRLÜ RAPORU 4 BİN TL
Araştırmalara göre malulen emeklilik vurgunu buzdağının görünen kısmını oluşturuyor. SGK üzerinden kurulan saadet zincirinin temelinde son dönemde birçok yerde açılmaya başlanan SGK danışmanlık şirketleri ve bazı engelli dernekleri var. Bu merkezlere gelen vatandaşlara sosyal haklarından çok yasaların açık noktaları öğretilirken, bazı doktorların rüşvet karşılığı kendilerine hizmet ettiği bilgisi de veriliyor. Bu merkezlerde, yasadışı hizmetlerin tarifesi bile oluşmuş durumda. Malulen emeklilik için 14 bin TL, özürlü raporu için 4 bin TL, sahte sigorta için de 3 ila 7 bin TL isteniyor.
SGK İNCELİYOR YENİ RAPOR İSTEYECEK
Konuyla ilgili açıklama yapan SGK yetkilileri de bu tarz yöntemlerin son dönemde arttığını ifade etti. Yetkililer, "Uzun süredir çalışma halindeyiz. Birçok ilde geniş kapsamlı operasyonlar yapıldı" dedi. Edinilen bilgiye göre, malulen emekli olanlardan yeni raporlar istenmesi de gündemde.
ŞEKER HASTALIĞI 2013'TE LİSTEYE GİRDİ
Malulen emeklilik şartları 2013 yılında vatandaşların mağduriyet yaşamaması için kolaylaştırıldı. Düzenlemeyle, aralarında astım, şeker, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, kanser, MS, parkinson, alzheimer ve böbrek yetmezliğinin bulunduğu 21 hastalık da listeye alındı. Malulen emekli olacakların, 1800 gün prim ödemesi ve kişinin çalışma gücünde en az yüzde 60 kaybın olması gerekiyor.
MALULEN EMEKLİ SAYISI 5 KAT ARTTI
SGK'nın 2012 yılı istatistiklerine göre malullük aylığından 87 bin 956 kişi yararlanıyordu. Kapsam genişletildikten sonra bu rakam 275 bin sınırına yükseldi.
Yorumlar