Doğu Anadolu'nun kuş cenneti: Kuyucuk Gölü

Türkiye'nin, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13. alanı olan kuş cenneti Kuyucuk Gölü, havaların ısınmaya başlaması, buzların çözülmesi ve kuşların akın etmesiyle renkli görüntülere sahne oluyor.

Kışın en sert geçtiği illerden biri olan Kars'ın Arpaçay ilçesindeki kuş cenneti Kuyucuk Gölü, ilkbaharın gelmesiyle doğada meydana gelen değişim ve bölgeye göç eden kuşlar sayesinde yerli ve yabancı turistlere görsel şölen sunuyor.

Türkiye'nin, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13. alanı olan Kuyucuk Gölü, Kars kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Arpaçay sınırlarında yer alıyor.

Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden bin 627 metre yükseklikte bulunuyor. Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 211 farklı kuş türünü barındırıyor.

Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, Türkiye'in 13'üncü, Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü'nde, 211 kuş türünün yaşadığını söyledi.

Doğanay, Sakarmeke, angut, uzun bacaklı, kara boyunlu batağan gibi kuşların Kuyucuk Gölü'nde ürediğini belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Bu kuşlar yaz konaklayıcı olarak burada kalmaktadır. Kuşlar göl buz tutunca burayı terk etmektedir. Bu yıl kış şartları çok ağır geçti, göl çok geç çözüldü. 15-20 gün öncesinde çözülmeyen alanlar vardı, buzlar çözülünce kuşlar yavaş yavaş göç etmeye başladı. Angut, sakarmeke, batağan, yeşil başlı ördekler yavaş yavaş geldiler. Tabii ilerleyen zamanlarda havaların ısınmasına bağlı olarak kuşlar hızlıca gelecekler.

Yorumlar