DGS Tercihleri başladı! Tercih Kılavuzuna ÖSYM'den ulaşılacak
Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarının açıklanmasından sonra ikinci aşama olan DGS Tercihleri de başladı. 30 Eylül Cuma başlayan tercih işlemleri belirtilen tarihler arasında ÖSYM'nin sitesinde 2016 DGS tercih kılavuzunda yer alan Tablo 2 bölümden yapılacak.
Geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirilen 2016 Dikey Geçiş Sınavı DGS sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklanmasından sonra şimdide sıra üniversite tercihlerine geldi. 30 Eylül Cuma (bugün) başlayan tercih işlemleri için son başvuru tarihi ÖSYM tarafından 7 Ekim Cuma günü olarak belirtildi. Adaylar belirtilen süre içerisinde eğitim görmek istedikleri lisans kurumlarını tecih edecekler. Bu yıl sınava giren adaylar okul tercihlerini puan sıralamalarına göre yapacaklar. Tercih işlemleri2016 DGS Başvuru kılavuzunda bulunan Tablo 2 bölümünde bulunan lisans progamlarından yapılacak olup, Tablo-1'den sadece prosedür gereği lisansın kodlarını, adlarını, kontenjan sayısını, puan türünü, öğrenim süresini öğrenmek için yararlanılacak. Adayların açıkta kalmamaları için en fazla sıkıntı çekilen alan olan tercih kılavuzunda bulunan TABLO 2’nin tam olarak yorumlanması gerekiyor. Uzmanlar adayların puanı yüksek olsa da dört yıllık lisans puanlarına girebilmek için Tablo 2’yi iyi anlamak gerektiğini belirtiyorlar.
TERCİHLER BAŞLADI
Önlisans mezunu adayların Lisans Eğitimi görmek için girmek zorunda oldukları DGS sınavının sonuçların gecikmeli açıklamasından sonra adayları zorlu bir tercih süreci bekliyor. Sınav kadar önemli olan üniversite tercih işlemleri iyi analiz edilerek yapılmadığı zaman adaylar yüksek puan alsa da herhangi bir lisans programına yerleşemeyebiliyor. Adayların tercih hataları nedeniyle açıkta kalmamaları için 2016 DGS Başvuru Kılavuzunda yer alan Tablo 2 yi iyi yorumlamaları gerekiyor.
OKULLAR TABLO 2 DEN SEÇİLECEK
DGS Tercihlerinin başlaması ile öğrencileri okul tercihi telaşı sardı. Adaylar, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin resmi internet sitesi http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebilecekler. Yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresi boyunca ÖSYM’nin internet sitesinden yayınlanacak olan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekiyor. Tercihlerin doğru yapılabilmesi için, Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekiyor. Tercih yapmak için öncelikle Tablo da mevcut olan ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenmesi gerekiyor. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılmaktadır. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans okulların kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşulları görülebilmektedir. Adaylar 2016 DGS kılavuzuna 2016 Dikey Geçiş Sınavı "KILAVUZLAR" bölümünden ulaşabilecekler,
ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİ’NDEN (AİS) YAPILACAK
Tercihlerin başlaması ile adaylar tercih süresi içerisinde okul tercihi yapacaklar. Bireysel olarak olarak yapılacak olan tercih işlemleri ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) https://ais.osym.gov.trinternet adresinden elektronik ortamda yapılacak.
SONUÇLAR 1 YIL GEÇERLİ OLACAK
Bu yıl girilen Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) sonuçları sadece 2016-2017 öğretim yılı için yapılacak yerleştirme için geçerli olacak. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilecek. Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri 2016 DGS Kılavuzu Tablo-2’de yer almaktadır. Lisans eğitimi için tercih yapacak olan adayların, tercihlerini sadece bu tabloda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir.
TERCİHLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
Tercih yapacak olan adaylar için önemli konu, önlisans mezunlarının tercih yaparken "kılavuzu" iyi bir şekilde incelemesi gerektiğidir. Tablo-2 bölümü iyi bir şekilde analiz edilmelidir. Zira bu tablo dışında yapılan tercihler kurum tarafından geçersiz kabul edilmektedir.
Tablo-1 prosedür gereği lisansın kodlarını, adlarını, kontenjan sayısını, puan türünü, öğrenim süresini göstermektedir.
Önlisans mezunların yerleştirme zamanında en çok tercih etmek istedikleri lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir.
Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanması nedeniyle, tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programlarda en çok istenilenden başlanmak gerekir. Dikey geçiş yapmak istenilen yükseköğretim lisans programları istek sırasına göre ilgili alana yazmalılar.
Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, en çok 30 tercih yapabilir. Tercihlerin tamamının kullanılması zorunlu değildir.
Tercih işleminin tamamlanmasından sonra yapılan tercihlerin listesinin çıktısı alınmalı ve saklanmalıdır.
Yorumlar