Devlet Tiyatroları köylerde çocuk ve gençlerle buluşacak

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, ilk kez hayata geçirilecek Tır Tiyatrosu projesiyle daha önce ulaşılamayan köylerde de tiyatro oyunlarının çocuk ve gençlerle buluşturulacağını açıkladı.

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Mustafa Kurt, devlet tiyatrolarındaki yeni projeler hakkında bilgi verdi.

"KÖYLERE, KÜÇÜK YERLERE ULAŞACAĞIZ"

DT'nin tiyatro oyunlarının yanı sıra sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçirdiğine işaret eden Mustafa Kurt, "Yeni bir sosyal sorumluluk çalışması olarak 'Kamyon, Tır Tiyatrosu' projesini hayata geçireceğiz. Projeyle Devlet Tiyatrolarının ulaşamadığı köylere, küçük yerlere ulaşıp, oradaki çocuklarımıza, gençlerimize de tiyatro oyunları sahnelemeyi amaçlıyoruz. Bu 'gezici tiyatro' gibi hareket edecek bir proje."dedi.

Devlet Tiyatroları köylerde perde açacak

"TÜRK MASALLARIYLA İLGİLİ HAZIRLIK YAPTIK"

Aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş Türk masalları için de bir çalışma yürüteceklerini bildiren Mustafa Kurt, "Türk masallarımızla ilgili bir hazırlık yaptık. Türk masallarını hem yurt içi hem de yurt dışında anlatacak bir ekip oluşturduk. Şu anda İzmir Devlet Tiyatrosunca yapılan Türk masallarından oluşan bir oyunumuz var." diye konuştu.

TROYA'YI ANLATAN ESER SAHNELENECEK

DT Genel Müdürü Mustafa  Kurt, sonbaharda Çanakkale'de Troya'yı anlatan bir tiyatro eserinin sahneleneceğini, ayrıca SSivasKongresi, Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılına yönelik özel projeleri de hayata geçireceklerini anlattı.

Devlet Tiyatroları köylerde perde açacak

TÜRK MÜZİKALLERİ ANTİK TİYATRODA

Devlet Tiyatrosu tarihinde ilk defa mayıs-haziran aylarında Ankara, Sivas, Ttrobzon, Konya ve Bursa'da başlatılan "nöbetçi tiyatro" uygulamasının bu sene yaygınlaştırılacağını söyleyen Mustafa Kurt,Türkiye'nin en önemli kültürel miraslarından antik tiyatroları içine alan yeni bir projeyi de başlatacaklarını kaydetti.

Yorumlar

Türkiye'nin de en önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı

Yüzlerce yıllık geçmişiyle öne çıkan Kapalıçarşı, sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin de en önemli kültür, tarih ve turizm mekanlarından biri olarak cazibesini koruyor.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra Osmanlı Devleti'nin ekonomik açıdan gerçekleştirdiği en önemli projelerinden Kapalıçarşı'nın temeli, 1461'de atıldı.

Osmanlı'nın Doğu-Batı Kuzey-Güney arasındaki çok yönlü ve etkin bir rekabetin denetlenip dengelendiği büyük bir mekanizma haline gelen Kapalıçarşı, Fatih SSultan Mehmet'in, Ayasofya'ya gelir getirmesi amacıyla Cevahir ve Sandal bedestenlerini kurdurmasıyla oluştu.

2 BİN 500 DÜKKAN BULUNUYOR

Kanuni Sultan Süleyman'ın ahşap yaptırarak daha da büyük hale getirdiği çarşıda, eskiden zenginlerin mücevher, kıymetli maden, kürk ve silah gibi değerli eşyalarının yanı sıra devlet hazinesinin büyük kısmının da muhafaza edildiği biliniyor.

Estetik tasarımı sayesinde adeta dev ölçülü bir labirenti andıran çarşı, sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin hem turizm hem de ticari anlamda çekim merkezi durumunda. 40 bin metrekare üzerine kurulan çarşıda, 2 bin 500'ü aşkın dükkan bulunuyor.

Altuncular, Basmacılar, Fesçiler, Halıcılar ve İplikçiler gibi satılan ürünlere göre isimlendirilen 60 sokağın yer aldığı, üzeri dam ve kubbelerle örtülü çarşıda, 22 kapı ve 29 han yer alıyor.

Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı

20'DEN FAZLA YANGIN OLDU

20 Kasım 1651'den itibaren 26 Kasım 1954'e kadar 20'yi aşkın yangın geçiren ve depremlere maruz kalan çarşı, 1894'teki İstanbul depreminden sonra yapılan tadilatlarla bugünkü halini aldı.

Çarşu-ı Kebir yani Büyük Çarşı diye anılan bu mekan, günümüzde yaşayan müze olarak da görülüyor.

Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı

GELENEKSEL VE MODERNİ BİR ARADA YAŞATIYOR

İstanbul'a gelen ve alışveriş yapmak isteyen turistlerin ilk uğrak noktası Kapalıçarşı'da, halıdan çantaya, tekstil ürünlerinden altın ve gümüş takılara, antikalardan çinilere ve hediyelik eşyalara kadar her şey satılıyor.

Çarşıda, yeme içme alanında hizmet eden mekanlar da bulunuyor. Kültür, tarih ve alışveriş merkezi olan 557 yıllık Kapalıçarşı, eskiyle yeniyi, gelenekselle moderni bir arada barındırıyor.

Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, Ayasofya Camii'nin vakfiyesi olarak 1461 yılında gelir getirmesi amacıyla kurulan çarşının, daha sonra vakıflar aracılığıyla özel mülkiyete de geçtiğini söyleledi.

ZİYARETÇİ YOĞUNLUĞU

Fatih Kurtulmuş, "557 yıllık tarih, kültür, turizm ve alışveriş merkezi. 40 bin metrekare üzerine kurulan 2 bin 500 mağazası, 22 kapısı bulunan, günde ortalama 135 bin kişinin ziyaret ettiği, iş yaptığı, gezdiği bir merkez. Dünyada bunca yıllık merkezler sadece müze statüsünde ama burası hem tarih hem turizm hem kültür ve alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor." dedi.

Yorumlar

Sivas'ta 7'nci Kitap Günleri fuarı açıldı

Sivas Valiliği ve diğer kamu kuruluşları tarafından 4 Eylül etkinlikleri kapsamında düzenlenen 7'inci Kitap Günleri düzenlenen törenle açıldı.

Sivas Kongresi'nin 99'uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl 7'ncisi düzenlenen kitap fuarının açılışı törenle yapıldı. Tarihi Buruciye Medresesi ve Şifahiye Medresesinin bulunduğu alanda kurulan ve 'Sivas Ellerinde Kitap Okunur' sloganıyla düzenlenen fuara İsmail Hakkı Toprak'ın ismi verildi.

Fuarın açılışına Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı.

9 EYLÜL'E KADAR DEVAM EDECEK

Açılışın ardından Vali Gül ve beraberindekiler stantları gezdi. 3-9 Eylül tarihinde düzenlenecek ve 100 yayınevinin katıldığı fuarda Alev Alatlı, Nurullah Genç, Yavuz Bülent Bakiler, Sinan Yağmur, Turgay Güler, Hakan Boyav, Pelin Çift, Sevil Atasoy gibi yazarlar imza ve söyleşi programlarında sevenleriyle buluşacak.

Yorumlar

Troya Antik Kenti'de kutsal alan olarak kullanılmış buluntulara rastlandı

Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya'nın kutsal alan olarak kullanılmış olabileceğini gösteren buluntulara rastladıklarını söyledi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya Antik Kenti'nde bu yıl 155. kazı dönemine başladıklarını belirtti.

DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ ARKEOLOJİK ALAN

Antik kentin ilk kez 1863 yılında Frank Calvert tarafından kazılmaya başlandığını hatırlatan Rüstem Aslan, bölgenin tüm dünya için önemli bir arkeolojik alan olduğunu vurguladı.

FARKLI KAZILAR YAPILDI

Rüstem Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2018'in, Troya'nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girişinin 20. yılı dolayısıyla "Troya Yılı" olarak ilan edilmesiyle kazıların da bu yönde farklı bir ivme kazandığını aktardı. Troya'da 155 yıldır farklı kişilerin farklı kazılar gerçekleştirdiklerini anlattı.

"50 KİŞİLİK EKİPLE ÇALIŞIYORUZ"

Rüstem Aslan, "Ancak bu yıl Troya için çok özel bir yıl. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Troya'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girişinin 20. yılı dolayısıyla 2018 yılını 'Troya Yılı' ilan etti. Özellikle Çanakkale Valiliğinin ve Tanıtma Genel Müdürlüğünün organizasyonlarıyla hem Türkiye'de hem de yurt dışında, hem akademik hem de kültürel anlamda pek çok etkinlikler gerçekleştiriliyor. Tüm bu çalışmaların merkezinde ise Troya Müzesi yer alıyor. Biz de bu yılki çalışmalarımıza 1,5 ay önce başladık ve devam ediyoruz. Aralarında yabancı uzmanların da bulunduğu 50 kişilik bir ekiple çalışıyoruz." dedi.

"BU YIL BOĞA MEZARLIĞININ DEVAMINI BULDUK"

Rüstem Aslan, önceki yıllarda "Agora açması" olarak tanımladıkları ve son Tunç Çağı Homeros Troya'sının güney kapısında başlattıkları çalışmaların ilginç sonuçlar ortaya çıkardığını vurguladı.

Troya'da 2016-2017 yıllarında yaptıkları kazılarda üst katmanlarda bir Doğu Roma Mezarlığı keşfettiklerini kaydeden Aslan, "Bu mezarlığın altında da Helenistik ve son Tunç Çağı'na doğru giden kalıntılar karşımıza çıkmıştı. Bu yıl da Doğu Roma Mezarlığı'nın devamını bulduk ve bu mezarlığın araştırılması sonrasında da alt katmanlara ve son Tunç Çağı katmanlarına gideceğiz." bilgisini verdi.

KUTSAL ALAN VARLIĞI

Rüstem Aslan, bu yıl elde edilen verilerle bölgenin bir kutsal alan olarak kullanılmışlığını kesinleştirilmeye çalıştıklarını söyledi.

Buradaki önemli sonuçlardan bir tanesine 2016-2017 Troya kazılarında ulaştıklarını belirten Rüstem Aslan, "Özellikle 1930'lu yıllarda kazılan ve 'Batı Kutsal Alanı' olarak tanımlanan yerde ve aynı zamanda Athena Tapınağı olarak tanımlanan alanda ortaya çıkan, buranın kutsal alan olarak kullanılmış olabileceğini gösteren buluntular karşımıza çıkıyor. Belki de Troya'da yeni bir 'Güney Kutsal Alanı' gibi kutsal alan varlığının olup olmadığını ilerleyen kazı sezonunda göreceğiz." diye konuştu.

Yorumlar