"Devlet derbiyle ilgili gereğini yaptı, ancak..."

Terör çirkin yüzünü dün İstanbul’da bir kez daha gösterdi. Saldırı şüphesiyle Galatasaray-Fenerbahçe maçı ertelendi.

Son zamanlarda ülkemizde sivilleri hedef alan terör saldırıları alınan güvenlik önemlerinin en üst düzeye çıkmasına neden oldu. Milyonlarca futbolseverin dört gözle beklediği Galatasaray-Fenerbahçe derbisi dün ‘terör saldırısı’ ihtimaliyle ertelendi. Dev derbiyi izlemek üzere Türk Telekom Arena’ya akın eden Galatasaraylı taraftarların bir kısmı stada girmişti ancak alınan güvenlik önlemleri nedeniyle stad boşaltıldı ve maçın ilk etapta seyircisiz oynanmasına karar verildi. Seyircisiz oynanma kararını iki kulüp de tepkiyle karşılarken son alınan istihbarat bilgileriyle birlikte maçın ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi.

Futbol dünyasından hem erteleme kararına hem de ilk etapta maçın seyircisiz oynanma kararına yoğun tepki geldi. Ahmet Çakır da bu konuyla ilgili olarak, “ Devletin istihbaratı çok tehlikeli bir durumla ilgili bir bilgi almış ve gereğini yapmıştır. Futbol dünyasından herhangi bir insanın ‘bu böyle olmamalıydı’ deme şansı yok. Yalnızca alınan karara bakıldığında seyircisiz oynanma kararı yerine direkt olarak erteleme kararı verilmeliydi” dedi.

Spor Yazarı Ahmet Çakır, Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin ertelenmesini ve terörün karanlık yüzünü futbolda da göstermesini AjansHaber’e değerlendirdi:

Açıkçası futbol dünyasında işin bu yönü hakkında ‘ben bu işi doğru buluyorum ya da bulmuyorum’ diyebilecek bir kişinin olduğunu düşünmüyorum. Devletin istihbaratı çok tehlikeli bir durumla ilgili bir bilgi almış ve gereğini yapmıştır. Futbol dünyasından herhangi bir insanın ‘bu böyle olmamalıydı’ deme şansı yok. Sadece yapılacak işlerin sıraya konulması sürecinde seyircisiz oynanması gibi bir durum ortaya çıktı. Dolayısıyla ilk etapta seyircisiz oynanma kararı yerine erteleme kararı direkt olarak verilmeli daha sağlıklı olurdu.

“KAOSUN VE KARGAŞANIN AĞIRLAŞMASINA NEDEN OLUYORLAR”

Dev derbinin iptalinin ardından gerek spor yorumcularından gerekse sosyal medya üzerinden derbinin ertelenmesinin Fenerbahçe’ye ya da bir başka takıma yaradığı açıklamaları ve mesajlarıyla ilgili olarak da konuşan Ahmet Çakır, “Bu çok yıkıcı bir sorun. Bundan dolayı doğan sorunlarla da uğraşmak zorunda kalınıyor. Bir kulüp yetkisi çıkıp sağduyulu bir yaklaşım göstermeye çalışıyor. Bakıyorsunuz 2-3 cümle sonra “bu olaydan dolayı en büyük mağdur biziz, zaten biz her zaman mağdur oluruz” gibi açıklamalar yapıyor.  Buna benzer durumlarda çok akıllı görünmeye çalışan insanlar da var. Başkaları doğru düzgün göremiyormuş da sadece onlar görebiliyormuş gibi davrananlar da var.  Çok ilginç boyutlar ortaya atıp büsbütün yaşanan kaosun ve kargaşanın ağırlaşmasını sağlıyorlar ancak toplumdan bir tepki gelmediği için bu durum böyle devam ediyor” dedi.

“MAÇIN YENİ TARİHİ BELİRLENECEK VE ÜST DÜZEY ÖNLEM ALINACAKTIR”

Bundan sonra da normal hayatımızı sürdürmekten başka yapacağımız bir şey yok. Yetkililer maçın tarihini yeniden belirleyecek. Devletimiz de maç ile ilgili yoğun bir şekilde güvenlik önlemleri alacak ve bir problemin yaşanmamasına çalışılacak. Türkiye’nin her tarafında sayısız maç oynanıyor tabii ki güvenlik önlemleri alınacak ancak sürekli “bir şey olacak mı” düşüncesiyle yaşamamız gerekiyor.

“İSTİHBARAT BİLGİSİNİN ARDINDAN İLK KARAR OLARAK MAÇ ERTELENMELİYDİ”

Devletin dün oynanması planlanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisiyle ilgili olarak erteleme kararı alması doğru. Sonuç olarak alınan bir istihbarat bilgisi vardı ve bu değerlendirildi. Ancak ilk olarak ‘seyircisiz oynama’ kararı verildi. Sanıyorum ki ilgili kurumlar da, valilikler ve kulüpler de şok etkisiyle hareket etmiş ve böyle bir karar alınmış diye düşünüyorum. Maçın seyircisiz oynatılması nasıl ve neden düşünüldü,  bundan nasıl bir fayda umuldu? Bu karardan dolayı doğabilecek sıkıntılarında yabana atılamayacak boyutlarının olduğu nasıl görülemez. Bu sorular beni şaşırttı. Tabii ki bu durum her dakika yaşanan bir durum değil, bir de bitmez tükenmez olasılıklar zinciri de eklenince bazı karışıklar olması normal. Dünkü alınan kararlara bakılırsa erteleme kararı verilmesi gereken ilk karardı, önce seyircisiz oynanması düşüncesi yanlıştı.

DEV DERBİ ERTELENDİ

ERTELENEN DERBİ DÜNYA BASININDA

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KULÜP BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞECEK

VAN PERSİE'DEN SNEİJDER'E 'DERBİYİ OYNAMAYALIM' MESAJI

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar