Darbeciler için 'hesap' zamanı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 6 ilde 409'u tutuklu 634 sanığın ilerleyen günlerde yargılanmasına başlanacak.
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmalarını tamamlayan İstanbul, Muğla, Balıkesir, Bursa, İzmir ve Denizli'de cumhuriyet savcılıklarınca hazırlanan iddianameler, mahkemeler tarafından kabul edildi. Böylece söz konusu 6 ilde 409'u tutuklu 634 şüpheli hakkında darbe girişimine ilişkin dava açıldı.
İstanbul'da "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından 28'i tutuklu 62 şüpheli hakkında İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde, 24'ü tutuklu 29 zanlı hakkında da İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
BURSA'DA 30, BALIKESİR'DE 139 SANIK YARGILANACAK
Balıkesir'de de "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 74'ü tutuklu 115, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunu'na muhalefetten" 20'si tutuklu 24 sanık, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.
Bursa'da 30 tutuklu hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma, kurma ve yönetme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
İzmir'de 152'si tutuklu 267 sanık İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, darbe girişimine ilişkin ilk davanın açıldığı Denizli'de ise 37'si tutuklu 60 sanık Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından yargılanacak.
CUMHURBAŞKANINA SUİKAST GİRİŞİMİ
Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimine ilişkin aralarında Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olduğu belirtilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu'nun da bulunduğu 44'ü tutuklu 47 şüpheli hakkındaki iddianamenin Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle dava açıldı.
Söz konusu tutuklu ve tutuksuz sanıkların yargılanacakları diğer suçlar ise şunlar:
"Cumhurbaşkanına suikast, Anayasa'yı ihlal, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, silahlı terör örgütü üyesi olma, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs etme, zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, zincirleme şekilde silahla tehdit, kamu malına zarar verme, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal."
DURUŞMALAR, ADLİYE DIŞINA TAŞINACAK
Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM'de kabul edilerek yasalaşmasıyla, CMK'nın ilgili hükmünde düzenleme yapılmış, mahkemelerin, fiili sebepler veya güvenlik gerekçesiyle duruşmanın il sınırları içinde başka bir yerde yapılmasına karar verebilmesi sağlanmıştı.
Bu kapsamda, İstanbul'daki duruşmalar Silivri'deki, Ankara'daki duruşmalar ise yapımı devam eden Sincan'daki yeni duruşma salonunda gerçekleştirilecek.
Muğla Adliyesinde alanın yetersiz olması nedeniyle sanıklar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda oluşturulacak mahkeme salonunda, Denizli'de de Büyükşehir Belediyesinin Valilik onayıyla tahsis ettiği Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki tiyatro salonunda hakim karşısına çıkacak.
Yorumlar