CHP ve MHP'de neler oluyor?
MHP ve CHP’nin parti tabanlarında başlayan ‘muhalefet’ sesleri, MHP’nin kurultayı ile ilk sonucunu verecek. Peki, bu iki partide ne yaşanıyor?
MHP’de 10 Temmuz’da muhalefetlerin isteği üzerine tüzük değişikliğinin ardından yapılması planlanan seçimli olağanüstü kurultay için mahkemeden durdurma kararı çıksa da parti içindeki yarış gündemdeki sıcaklığını koruyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, karşısındaki 4 muhalif isimle yarışacak: Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ.
Seçim öncesinde tüzük kurultayında muhalefet cephesinde de kısmen ayrılık görüldü. Keza, Meral Akşener, kurultayda ayrı bir liste ile ve diğer 3 adayın haberinin olmadığı maddelerle boy gösterdi. Buna delegeler ise tepki gösterdi ve adayların birliği istendi. Sonuçta ise delegelerin istediği bir ortamda tüzük kurultayı sona erdi.
MHP’de partinin geleceği açısından bu önemli gelişmeler yaşanırken CHP’de de parti içi muhalefet sesleri özellikle eski genel başkan adayı Muharrem İnce’nin açıklamaları ve bazı eski partililerin girişimleri ile yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.
TABAN NE İSTİYOR?
Peki, bu iki partide ne yaşanıyor? Taban ne istiyor? MHP’de yönetim değişimi konusunda rüzgar hangi yönde?
Gazeteci yazar Oral Çalışlar, iki partide yaşanan süreci AjansHaber’e değerlendirdi. CHP ve MHP’nin içinden zorlanmaya başladığını belirten Çalışlar bunda yıllardır seçimlerde elde edilemeyen başarısızlığın etkili olduğunu söyledi.
Sürecin çaresizliğe karşı arayışın yansımaları olduğunu belirten Çalışlar, seçimli kurultayla ilgili olarak da önemli değerlendirmelerde bulundu:
Her iki parti de 12 yıldır seçim kaybeden ve muhalefet olmalarına rağmen oylarını arttıramayan iki parti özelliği taşıyorlar. Bu pek alışılmış bir durum değil. Normalde iktidar partileri yıpranırlar ve muhalefet partileri zaman içerisinde toplumun mevcut iktidara tepkisini de arkalarına alarak iktidara doğru yürürler ama şu ana kadar aradan geçen 15 seneye rağmen her iki partide iktidar olgusu yaratamıyor. Yaratamadığı gibi oylarını da arttıramıyorlar. Bu durumda da kaçınılmaz olarak bu partileri destekleyen bu partinin içinde siyaset yapan insanlar bir memnuniyetsizlik ve başarısızlık hissine kapılıyorlar. Bu başarısızlık hissi de parti içinde giderek çatışmaya, tartışmaya, değişim isteğine neden oluyor.
“CHP VE MHP İÇİNDEN ZORLANMAYA BAŞLADI”
Bu isteklerin bir kısmı zorlama istekler olabilir ama şöyle bir gerçek var bu iki partide yönetim kademeleri itibariyle başarı gösterememiş durumdalar. Bu da her iki partiyi de içinden zorlamaya başladı.
CHP VE MHP’DE ZORLAYICI ETKİ İHTİYACI VAR
İçinden, dışından, etrafından, destekleyenlerden her ne isim verirsek verelim bir değişim isteği, değişim ihtiyacı, Türkiye’nin şartlarına uygun yeni bir politika ihtiyacı bu parti kadroları içinde zorlayıcı bir etki ihtiyacı olarak ortaya çıkıyor.
HER YÖNDEN ‘MUHALEFET’ HESABI
Türkiye’de özellikle Erdoğan ve AK Parti muhalefeti çeşitli alanlarda şekilleniyor. Cemaatinden, CHP’sine, CHP’sinden, MHP’sine, aydınlarına kadar çok geniş bir muhalefet cephesi var. Bu muhalefet cephesi nereden Tayyip Erdoğan’a, AK Parti’ye daha etkili muhalefet yapabiliriz hesabı içine giriyor.
“MHP İÇİNDE ÇARESİZLİĞİN, TEPKİNİN ARAYIŞININ YANSIMASI”
Meral Akşener de bu çevrede ‘Devlet Bahçeli, AK Parti ile işbirliği yapıyor’ tezi ile anlaşıldığı ve kabul edildiği için özellikle iktidara da karşı duruşuyla ilgili Devlet Bahçeli’nin tutumu nedeniyle desteğini artırıyor. Meral Akşener’i destekleyenler içinde çok çeşitli hesapları olanları vardır ama sonuç olarak bu muhalefet hareketidir ve esas olarak MHP içindeki bir çaresizliğin, tepkinin, arayışın yansımasıdır. Eğilimlere bakıldığında daha fazla şekilde Meral Akşener’in etrafında toplandığı görülüyor.
ZAFER KİMİN OLUR?
Siyasi partiler kanunu çok büyük yetkiler veriyor yönetime. Bu yetkileri kullanarak netice almak konusunda başarı elde edebilir Bahçeli. Ayrıca muhalefetin kendi içinde bir bütünlük sağlamaması, Meral Akşener’e karşı diğer parti muhaliflerinin lider adaylarının bir ihtimal kritik bir dönemde Devlet Bahçeli ile ittifak yapma ihtimali de var.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Yorumlar