Büyük deprem ne zaman olacak?

Bugün gerçekleşen depremler sonrasında akıllara ne zaman deprem olacağı sorusu geliyor.  Depremlerin şiddetinin hissedildiği illerde kısa süreli panik yaşanırken, vatandaş büyük bir deprem olacağı konusunda şüpheli.

Bugün gerçekleşen depremler sonrasında akıllara ne zaman deprem olacağı sorusu geliyor.  Depremlerin şiddetinin hissedildiği illerde kısa süreli panik yaşanırken, vatandaş büyük bir deprem olacağı konusunda şüpheli.

17 Ağustos 1999'dan beri yıllar geçsede çok kayıplar yaşanan depremin etkisi hala vatandaşlardan silinmemiş durumda. Bugün hissedilen depremler üzerine akıllara büyük deprem mi olacak soruları geldi. Depremlerin hissedildiği illerde yaşayan vatandaşları büyük bir korku hissetti, herkes büyük bir deprem olacağı düşüncesini akıllardan silemiyor. 

Uzmanlar 10 yıla kadar büyük deprem beklentisi içinde!

Uzmanlar tarafından belirtildiği üzere Türkiye'nin yüzde 42'lik oranındaki bir kısmı deprem kuşağında yer almakta. Geçtiğimiz 100 yıl içinde 6 ve 6 üzeri şiddettinde toplamda 56 adet deprem gerçekleşti. Araştırmalar gösteriyor ki, yaklaşık 11 sene içinde, yani 2030'a kadar İstanbul'da çok büyük bir deprem olabilir. 

Düzce Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş tarafından; “İstanbul'da bir deprem bekleniyor ama zamanını bilmiyoruz. İstanbul'da 7.2 olabilir, 7.3 olabilir, 6,5-7 arası olabilir. Çünkü o fay uzunluğunun kırılma durumuna bağlı. Ne kadar kırılacak? Yarıya mı bölünecek? 1/3 oranında mı kırılacak? Şiddeti bu sekmendin kırılmasına bağlı. Bu sekmen ½ oranında kırılırsa daha büyük bir deprem yapar, 1/3 oranında olursa daha az bir deprem yapar. Şu an ne olacağını bilemiyoruz bunlar genel bilgiler" denmişti.

Yıldız Teknik Üniversitesi  Doğa Bilimleri Araştırma Başkanı Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından olası İstanbul depremi hakkında; "Hepimiz aynı gemideyiz, birlikte batabiliriz" demiş, ''1509'daki İstanbul depreminin aynısı bugün gerçekleşirse 80 bin bina yıkılabilir. Bu, minimum 150 bin insanın hayatını kaybetmesi geliyor. Bu sayı 500 bine kadar çıkabilir. Geriye kalan 2 buçuk milyon insana geçici konaklama noktalarında günlerce, belki iki yıl bakmak zorunda kalacağız" ifadelerini kullanmıştı.

İstanbul'da eğer büyük bir deprem gerçekleşirse, dalgalar Marmara Denizi'nden yayılabilir. Kapalı bir deniz olmasına karşın yine de tsunami riski taşıyan Marmara Denizi'nde deprem olursa dalga boylarının çok büyük olabileceğini belirten Ersoy;  "Olası İstanbul depremi, büyük ihtimal Marmara Denizi'nde olacak. Tsunami benim uzmanlık alanlarımdan bir tanesi. Bu konuda yetkin ve uzman biri olarak şunu söyleyebilirim: Marmara, kapalı deniz olmasına rağmen tsunami tehlikesi barındırıyor. Dalga yüksekliği Marmara'da 3 ile 6 metre arasında olabilir. Ama bir metrelik bir tsunami dalgasının İstanbul sahillerinden yüz metre içeri girmesi, sahildeki bütün arabaların denize çekilmesi anlamına geliyor. Bu yetmez mi? Mesela Ataköy dümdüz bir yer. Suyun önünde duvar olacak hiçbir şey yok. Tsunami dalgası Ataköy'ün sonuna kadar ilerleyecektir. Binalar sağlam olabilir ama deprem sonrası dışarı çıkmış insanlar sokağa taşan dalgalardan etkilenebilir. Tsunami dalgasıyla insanlar ölebilir."dedi.

Kandilli Rasathanesi büyük deprem hakkında ne düşünüyor?

Kandilli rasathanesinde 30 yıllık geçmişi olan uzmanlardan Prof. Dr. Haluk Özener "Depremin nerede olacağı yüzde 99.9 oranında belli. Bu yer de Marmara Denizi'nin içi. Yani sismometrelerin bulunduğu yerler. İzmit Körfezi ucuna kadar geldi. Kuzey Anadolu Fayı'nda 1939, 1942, 1944, 1957, 1967, 1999 Marmara ve 12 Kasım depremlerinin kırdığı yerlere bakacak olursak, bir tek geriye kırılmayan Marmara Denizi kalıyor. Nasıl ve kaç parça kırılacağını bilmiyoruz; birçok senaryo var. Şu an en iyi ihtimal 7.2 büyüklüğünde deprem olacak. 7'nin üzerinde bir enerji birikmiş durumda. Bu fay tek parça kırılırsa deprem daha büyük olabilir. Gittikçe sona yaklaşıyoruz" demişti.

 

Yorumlar