"Bazı iddialar yıkılmış oldu"
Diyarbakır tarihi bir gün yaşıyor. Mesut Barzani’nin Diyarbakır’da Başbakan Erdoğan ile bir araya gelmesini Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü ve SDE Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Birol Akgün AjansHaber'e yorumladı.
Fazlı ŞAHAN - Merve AYYILDIZ / ANKARA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Diyarbakır’da görüşmesini, Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü ve SDE Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Birol Akgün AjansHaber'e yorumladı. Güçlü, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin Barzani ile ayrı bir anlam kazandığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaretine de değinen Güçlü, "Belediye başkanı ile görüşmüş olması da bir adımdır. İlk günden itibaren BDP’nin ortaya koyduğu politikalar ve açıklamaları bu görüşmeyle iflasla karşı karşıya kaldı. Bağımsız ve özgür olması gerektiğini ortaya koydu" diye konuştu. Birol Akgün de, bazı çevrelerin Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinden rahatsız olduğunu dile getirdi.
SEMBOLİK YÖNÜ OLAN BİR ZİYARET
"Bir kere son zamanlarda bu çözüm sürecine ilişkin olarak bazı kesimler bu sürecin bittiğini zaten ölü doğduğunu ya da devam ettirilemeyeceğine yönelik iddialar vardı" diyen Birol Akgül, şunları dile getiriyor:
"Bir kere sayın Başbakan’ın Diyarbakır’a ziyareti Şivan Perver den Barzani’ye kadar Kürt politikasındaki diğer aktörlerle beraber çok güçlü bir şekilde barışa olan inanmışlığın devam ettiğini göstermesi açısından sembolik yönü olan bir ziyaret.
BAZI İDDİALAR YIKILMIŞ OLDU
Seçimler geliyor malum, Kürt bölgesinde de şöyle bir iddia vardı sayın Başbakan PKK ile anlaştı, doğu ve güneydoğuyu da onlara terk etti gibi bir iddiaydı. Bu da bu görüşmeyle yıkılmış oldu. Siyasette herkes meşru biçimde yarışacak. Kim kazanırsa o bölgeyi yönetecek.
DİYARBAKIR PROGRAMINDAN RAHATSIZ OLANLAR VARDI
Bazıları Diyarbakır programından rahatsızdı. En azından büyükşehir belediyesi için artık sadece büyükşehrin merkezdeki belediyesinde değil kırsal alanındaki herkes kullanacağı için daha adaletli daha rekabetli bir seçim olduğunu herkes görüyor. Bu da rahatsız ediyordu. Bence bu ziyaretler milli birlik ve beraberlik adına içini dolduran hareketler ve önemli.
BARZANİ'NİN GELMESİ ÖNEMLİ
Yazar İbrahim Güçlü:
Her iki taraf açısından da büyük bir anlamı var. Türkiye açısından Özal’la başlayan ve kırılmaya başlayan klasik devlet politikası hem de 1907’lerden sonra Türkiye’nin Kürdistan federe bölgesi ile ilişkilerinin giderek stratejik bir noktaya tırmandığı yönünden değerlendirilirse Türkiye açısında alabildiğine anlamlı bir görüşmedir. Ve giderek bölgenin yeniden şekillenmesi, Kürt meselesinin Irak’taki modeli de gözeterek çözüm modelinin gelişmesi bakımından da bir iradenin de olduğunu ve bu iradenin de Kürdistan federe bölgesi ve Türkiye hükümeti ile arasında gelişebilmesi için olanak olduğunu ortaya koyuyor.
Dolayısıyla Kürtlerin de bölgede bir aktör, Türkiye’nin de Kürtlerin, Kürdistan federe bölgesi için önemli bir aktör olarak kabul ettiğini ortaya koyuyor.
BARZANİ İÇİN MANEVİ BİR DEĞERİ VAR
Barzani açısından Diyarbakır ziyaretinin manevi değeri de var, babasının 3 yaşındayken tarihi saray kapısı hapishanesinde yatmış olması var. Diyarbakır Kürtler için Kerkük kadar önemlidir, kalbidir.
BDP'NİN POLİTİKALARI İFLASLA KARŞI KARŞIYA KALDI
Tabi ki bu arada başbakanın bence belediye başkanı ile görüşmüş olması da bir adımdır. İlk günden itibaren BDP’nin ortaya koyduğu politikalar ve açıklamaları bu görüşmeyle iflasla karşı karşıya kaldı. Bağımsız ve özgür olması gerektiğini ortaya koydu.
Yorumlar