Bayraktar’a milli haberleşme
Milli İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar’ın kritik haberleşme sistemi yenileniyor. CTech tarafından üretilen yüzde yüz yerli ve milli Ufuk Hattı Haberleşme Terminali (LOS) İHA’lara entegre edilecek.
Ufuk Hattı Haberleşme Terminali, Bayraktar Taktik Blok 2, ANKA ve benzeri platformlarda kullanılması öngörülüyor. Yeni terminalle birlikte Bayraktar insansız hava araçları, yeni ve özgün haberleşme ağına sahip olacak. Askeri platformlar düşünülerek üretilen LOS sistemiyle komplike görevler başarıyla yerine getirilecek. CTech'in merakla beklenen bir diğer milli haberleşme sistemi ise Uydu Haberleşme Terminali (SATCOM). Milli insansız hava aracı ANKA ve benzeri platformlar için geliştirilen özgün SATCOM sistemi ile milli insansız hava platformları uydu haberleşmesine kavuşarak sınırları aşacak, dünyanın en uç noktalarında dahi görev yapma imkanına ulaşacak.
BAYRAKTAR LOS İLE DAHA ÖZGÜN
CTech tarafından üretilen LOS, milli insansız hava araçlarının, kritik öneme haiz olan haberleşme sistemlerinde özgün yeni özellikler sağlıyor. Sistemin, ilk olarak, halen Suriye sınır ötesinde yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı ve Güneydoğu'da devam eden terörle mücadele operasyonlarında aktif olarak kullanılan Bayraktar İnsansız Hava araçlarına entegre edilmesi planlanıyor. Söz konusu terminallerin Baykar İHA'lara entegresyonuna önümüzdeki haftalardan itibaren başlanması planlanıyor. Saha testlerine devam edilen sistem, helikopter platformunda denendikten sonra Bayraktar İHA TB2'lere entegrasyonuna başlanacak. Kısa sürede sistemin tüm Bayraktar TB2'lere entegrasyonunun tamamlanması öngörülüyor.
YÜKÜNDEN KURTULACAK
CTech'in geliştirdiği LOS Haberleşme sistemi, tamamen askeri ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde tasarlandı. Bu özelliğiyle de en komplike askeri görevleri başarıyla yerine getirecek. Güç ünitelerinin kullanımında da daha avantajlı olacak. Faydalı yük kapasitesi düşük olan İHA'larda diğer sistemler soğutma için harici bir üniteye ihtiyaç duyarken, LOS, ısı tahliyesini kendi kendine yapabilecek, ek bir ünite ve yük gerektirmeyecek. Ürüne ulaşmak da daha kolay olacak. yurtdışından sipariş verildiğinde ancak 6 ila 8 ayda ürün teslim edilebilirken, milli LOS, ihtiyaç duyulduğu anda en kısa sürede karşılanacak.
150 KİLOMETREDE KESİNTİSİZ KONTROL
LOS Terminali'nin entegrasyonuyla birlikte Türk savunma sanayiinin ürettiği insansız hava aracı platformlarında özgünlük oranı maksimum seviyeye ulaşacak. Tamamen milli ve yerli haberleşme terminali LOS ile İHA'lar, data ve komut gönderme haberleşmesinde milli dalga formunu kullanmaya başlayacak ve bu da haberleşme güvenliğini arttıracak. Tek bir LOS terminali ile İHA'lar, 150 kilometrelik bir mesafede kontrol edilebilecek. Sistemin kontrol edilebilir haberleşme alanının büyüklüğünde nihai hedef ise 200 km. Kontrol edilebilir haberleşme mesafesi kısa sürede 200 kilometrenin ötesine geçmesi planlanıyor.
Yorumlar