Başkan, UEFA'nın cezasını değerlendirdi

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, UEFA'nın kararı sonrası açıklamalarda bulundu.

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, sarı-kırmızılı kulübün 2015-2016 sezonunda finansal fair play kurallarını yerine getiremediği gerekçesi ile UEFA Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Yargı Komisyonuna, Avrupa'dan 1+1 yıllığına men edilmesi istemiyle sevk edildiğini söyledi.

Türk Telekom Arena'da gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısından sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Özbek, UEFA'ya sundukları mali raporlar hakkında bilgi verdi. Dursun Özbek, Sportif AŞ'nin, UEFA incelemesine tabii tutulduğu 2012-2013 sezonunda 38 milyon avro, 2013-2014 sezonunda 70,4 milyon avro, 2014-2015 sezonunda ise 55,8 milyon avro zarar ettiğini aktardı.

Özellikle mali eksikliklerin halının altına süpürüldüğünü vurgulayan Özbek, "Dün akşam UEFA'dan bir mektup aldık. Bu mektupta, söz konusu tablo yansıtılmış, kulübümüzle yaptıkları mutabakat çerçevesinde tablonun kabul edilemez olduğu söyleniyordu. Mektupta, 'izlenen 3 dönem raporları çerçevesinde Galatasaray Kulübünün 2016'nın sonuna kadar bu tabloyu düzeltmesi mümkün değil' yazıyordu. Onlara gönderdiğimiz raporlarda ilk yarı zararının 30 milyon avro olduğunu söyledik. Bu, her ne kadar iyileşme gibi gözükse de UEFA tarafından kabul edilmedi" diye konuştu.

Özbek, 4 Aralık 2015'te UEFA ile yaptıkları görüşmede inceleme süresinin 3 yıl daha uzatılmasını talep ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"UEFA'ya 'biz ilk yarı rakamlarından tatmin değiliz. Bizim için yeterli değil. Çalışmalarımız devam ediyor' dedik. 4 Aralık'ta yaptığımız ziyarette, zararların sebepleriyle ilgili sorular sordular. Heyet, Galatasaray'ı en iyi seviyede anlattı ve bu zararların nasıl geldiğini ifade etti, ayrıca nasıl önleneceğini de proje halinde önlerine koydu. Kendilerine de bize verilen izleme süresinin 3 sene daha uzatılması halinde Galatasaray Kulübünün dengeye geleceğini belirttik ve ek süre istedik. Dün gece itibarıyla gönderdiği mektupta savunmamızı da dikkate alan inceleme komisyonu, Galatasaray Kulübünün iyileştirme çabalarına rağmen, 2015-2016 sezonu bitimine kadar tablodaki 134 milyon avroluk zararı kapatmasının mümkün olmadığını belirterek, üst komiteden 1+1 yıl olarak Avrupa kupalarından men edilmesini istedi. Bu bir karar değil, mütalaadır. Şubat ayının sonuna doğru bu komite bizi davet edecek. Görüşlerimizi kendilerine tekrar ileteceğiz. Savunmamızı en iyi şekilde yapacağız. Galatasaray'ın ceza alamaması veya kabul edilebilir ceza ile çıkması için elimizden geleni yapacağız."

Sezon sonunda Sportif AŞ'nin zararını 5-10 milyon avro seviyesine çekmeyi planladıklarını vurgulayan Dursun Özbek, şöyle devam etti:

"Sezon sonunda Sportif AŞ'nin zararını 30 milyon avro civarında görüyorduk. Fakat bunun yeterli olmadığını bildiğimizden zararı aşağı çekmek için bazı aksiyon planları uyguluyorduk. Bunun üzerine çalışmayı hızlandırdık. Zararın 10, mümkünse 5 milyon avro seviyesine düşmesi için bir çalışmamız var. Bunu Galatasaray'ın bekası için yapmak zorundayız. Bu yapılabilir bir aksiyon planı. Burada acı reçeteler vardır. Galatasaray Kulübü, son 10 yılın faturasını bugünlerde ödemek zorundadır. Acı reçete, hiçbir zaman Galatasaray'ın sportif faaliyetlerindeki hedeflerinin şaşması anamına gelmez. Galatasaray, geçmişte olduğu gibi sportif başarının eksilmesine müsaade etmez."

- "Bu tablo çerçevesinde başımızın ağrıyacağını biliyoruz"

UEFA görüşmelerinde iyimser bir tablo çizdikleri yönünde yapılan eleştirilere yanıt veren Dursun Özbek, hala iyimser olduğunu dile getirdi.

UEFA'nın 10'a yakın yaptırım maddesi olduğuna değinen Özbek, "Galatasaray Kulübü Başkanı olarak hiçbir zaman 'UEFA'dan ceza alırız' fikriyle yola çıkmadık. Elbette bu manada iyimser bakmak zorundayım. Bu bir yargılama. Tablo ortada. Bu tablo çerçevesinde başımızın ağrıyacağını biliyoruz. UEFA nezdinde 10'a yakın ceza maddesi var. Hangisinin uygulanacağıyla ilgili bir fikrimiz yok. Galatasaray'ın ceza alabileceğini aklıma dahi getirmedim. Şubat ayında hala Galatasaray'ın ceza almaması ve bunu beklemediği yönünde duygu taşıyorum. Hala bütün gücümle Galatasaray'ın ceza alamaması için çaba sarf ediyorum. Şubat ayının sonunda gideceğim toplantıda da çok iyi savunma hazırlayıp, bunu başarmaya çalışacağım" ifadelerini kullandı.

- "Transferler devam edecek"

Özbek, teknik direktör Mustafa Denizli'nin raporu çerçevesinde transfer çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Nokta transferlerle takımı gençleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Dursun Özbek, "İki nokta transfer yaptık. Mustafa hocamın verdiği raporlar doğrultusunda nokta transferlerimiz devam edecek. Bu dönemde yapacağımız transferlere harcayacağımız paralar veya maaşlar, hiçbir zaman göndermeyi düşündüğümüz oyuncuların üzerinde olmayacaktır. Bir denge politikası izleyeceğiz. Maksadımız, yaşlı olan takımımızı hem gençleştirmek, hem de nokta transferlerle performansı yükseltmek. Bunun için bir iki noktaya daha transferimiz devam edecek" şeklinde konuştu.

Uygulayacakları aksiyon planında amatör şubelerin kapatılmasının olmadığını belirten Özbek, "Galatasaray hiçbir zaman hiçbir şubesini kapatmak gibi bir tasarrufta bulunamaz. Galatasaray'ı yöneten kişilerin aklında böyle bir şey hiçbir zaman geçmez. Amatör şubelerimiz artarak devam edecektir çünkü Galatasaray'ın arzusu Türk sporuna hizmet etmek" açıklamasını yaptı.

- "Feda gibi bir aksiyon içinde değiliz"

Beşiktaş'ın geçen sezonlarda uyguladığı "Feda" projesi gibi bir proje uygulamayı düşünmediklerini vurgulayan Özbek,
"Dost kulüp Beşiktaş'ın uyguladığı feda programı gibi bir aksiyon içinde değiliz. Galatasaray'ın çok değerli parametrelerini harekete geçirmek istiyoruz" dedi.

Özbek, futbolcuların yıllık ücretinde indirime gidilip gidilmeyeceğiyle ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:

"Aksiyon planını hazırlarken, kenetlenmeyi esas aldık. Hiçbir şekilde, hiç kimseye zorlama yok. Galatasaraylı olan, Galatasaray'ı seven herkes, bizim açıkladığımız aksiyon planında kendi isteği doğrultusunda yer alır. Hiç kimsenin ne kontratına bir şey söyleriz ne de 'şunu yap, bunu yap' diye bir talepte bulunuruz. Durumu açıklarız, kim istiyorsa kenetlenmeye gelir. Şu anda futbolcu kontratından yola çıkmıyoruz."

Maddi sıkıntıdan çıkmak için yıldız oyuncuların satılma fikrini değerlendiren Özbek, "Önce söz konusu oyuncular için bir talep gelmesi lazım. Ortada böyle bir talep yok. Kendi kendimize 'onu satacağız, bunu satacağız' şeklinde bir yaklaşım içinde değiliz. Galatasaray'ı sportif başarıya götürecek takımın peşindeyiz. Bu takıma hizmet eden, gönül veren herkes bizim değerli futbolcumuzdur ve Galatasaray'da oynaması gereklidir. Hiçbir futbolcumuz için satış isteğinde değiliz. Ayrılıklar, Mustafa hocanın istemedikleri çerçevesinde olacak" diye konuştu.

- "Galatasaray başkanlığı ateşten gömlek değil"

Dursun Özbek, Galatasaray başkanlığının "Ateşten gömlek" olarak nitelendirilmesine itiraz ettiğini söyledi.

Sarı-kırmızılı kulübün başkanlığını yaptığı için gurur duyduğunu dile getiren Özbek, "Şartlar ne olursa olsun Galatasaray başkanlığı hiçbir zaman ateşten gömlek olarak tabir edilmemeli. Galatasaray başkanlığı, son derece şerefli, gurur verici bir görevdir. Bu görevin şu veya bu zamanda olması diye bir tartışma söz konusu olamaz. Galatasaray başkanı olarak kulübüme her koşulda hizmet etmekten dolayı gurur duyuyorum. Ateşten gömlek ifadesine itirazım var" şeklinde konuştu.

Önlem alınmaması durumunda Türk futbolundaki her kulübün uygulayacakları acı reçeteyi tadacağından bahseden Galatasaray Kulübü Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türk futboluna sesleniyorum. Bu tabloya sahip hiçbir kulüp, hayatını sürdüremez. Bizim içmeyi planladığımız acı reçeteyi herkes tadacak. Tatmak zorundadır. Bu sürdürülebilir bir tablo değil. Bu gerçekleri göz ardı edemeyiz. Türkiye'deki 18 Süper Lig kulübünün borcu 4,2 milyar lira. Bankalara olan borç, 2,2 milyar lira. UEFA nezdinde Galatasaray, bir öncelik almıştır. Avrupa futbolundaki yeriyle ilgilidir. Türk futbolunda peşi sıra gelecektir. Yapılardaki bozukluk bunun devamını sağlayacaktır. Türk futbolundan ekmek yiyen herkesin bu gerçekler ışığında konuşmasında büyük fayda vardır."

Yorumlar