AP'nin kararı Türkiye'yi bağlamıyor
Avrupa Parlamentosu'nun müzakereleri geçici bir süre dondurma yönündeki tavsiye kararının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü üyelik müzakerelerinin geçici bir süreliğine dondurulması yönündeki tavsiye kararının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.
Strazburg'da toplanan AP Genel Kurulunda 37'ye karşı 479 oyla kabul edilen tavsiye kararının hukuki bağlayıcılığı olmasa da aralık ayında toplanacak AB zirvesinde siyasi açıdan etkili olabileceği belirtiliyor.
Üyelik müzakerelerinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan durum ve OHAL uygulamasının getirdiği şartlar nedeniyle geçici olarak dondurulması istenen kararda, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği belirtiliyor.
Tavsiye kararında ayrıca Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosunun darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadığı, Türkiye'nin sorumluları yargılama hakkının meşru olduğu vurgulanıyor.
Kararda, "AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her iki taraf için de stratejik önemi olduğu vurgulanmaktadır. Türkiye'nin AB'nin önemli bir müttefiki olduğu bilinmektedir, ancak ortaklıklarda her iki taraf da işbirliği yapma iradesi göstermelidir." ifadesi yer alıyor ve Türkiye'nin son dönemde bu iradeyi göstermediği savunuluyor.
Türk vatandaşlarına AB'den vize muafiyeti şartlarından 7'sinin yerine getirilmediği belirtilen kararda, Gümrük Birliğinin geliştirilmesine de atıfta bulunuluyor. İdam cezasının geri getirilmesi tartışmalarına da değinilen kararda, idamın yürürlüğe konmasının, üyelik müzakerelerinin resmi olarak sonlandırılması sonucunu doğuracağı ifade ediliyor.
AP'deki 6 siyasi grubun sunduğu tavsiye kararı tasarısı, AB tarihinde bir ilk olarak tarihe geçti ve ilk kez bir ülkeyle üyelik müzakerelerinin dondurulmasına yönelik tavsiye kararı alınmış oldu.
AP'nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi yok ancak alınan karar, AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi mesaj niteliği de taşıyor.
Oylamada, AP'deki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisinin (EPP) verdiği "son dönemde Lozan Anlaşması'na dair yapılan açıklamaların kaygı verici olduğuna" dair bir değişiklik önergesi de kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oylamadan önce, "Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur." ifadesini kullanmıştı.
Yorumlar