"Papaya, turuncu meyvelerde olduğu gibi beta karoten, lif, potasyum bakımından oldukça zengin. Özellikle hazımsızlığın, kabızlığın giderilmesinde etkili, diyet yapanlar için ideal bir meyve. İlaç sanayinde de kullanılıyor. 'Papain' denilen bir enzim elde ediliyor. Bu enzim de ilaç sanayide, etin yumuşatılmasında, biranın renginin açılmasına kadar çok farklı alanlarda kullanılıyor. Asya ülkelerinde salatası, turşusu yapılıyor, gayet de güzel oluyor. Biz turşusunu da yaptık, dolmasını yapanlar da var."

Gübbük, yurt dışında çok sevilen papayanın ihracat potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çekti.

Kral Muz Tarım Sanayi Ticaret A.Ş. İşletme Müdürü ziraat mühendisi Hakan Bilen de seralarına diktikleri papaya fidanlarının kısa sürede meyve verdiğini söyledi.

 

Rekoltenin sevindirici olduğunu dile getiren Bilen, "Ürünlerimizin üzerine meyvenin özelliklerini anlatan karekodlu etiketler yapıştırıyoruz. İç piyasada tanıtımına ve satışına başladık, marketlerden ciddi talep var. Kaliteli ürünler elde ettik, tadı sevildi. Yurt dışında da ciddi potansiyeli var. İç piyasa sonrası ihracata da başlayacağız." diye konuştu.

 

Tropik ve subtropik iklim koşullarında yetiştiriciliği yapılan papaya, en fazla Hindistan, Brezilya, Endonezya, Dominik Cumhuriyeti, Nijerya ve Meksika'da üretiliyor.