Yorgunluğunuza birebir özel karışım!
Balı ile her derde deva olan arılar, şimdi de sütüyle şifa dağıttığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Tığlı Çınar, arı sütünün sağlığa faydalarını sıraladı ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
Arı sütü genç bal arılarının salgı bezlerinde üretiliyor. Kraliçe arı hayatı boyunca bu krem kıvamında, ekşi bir besin olan arı sütüyle besleniyor. Diğer bal arıları birkaç ay kadar yaşarken kraliçe arı 5-6 yıl yaşıyor. Kraliçe arıyla bal arıları arasındaki bu çarpıcı farkın arı sütünden kaynaklandığı düşünüldüğü için arı sütüne olan ilgi ve bu konuda yapılan araştırmalar her geçen gün artarak devam ediyor. Durum böyle olunca da bu mucizevi ürün son zamanlarda pek çok ülkede ticari tıbbi ürünlerde, sağlıklı besinlerde ve kozmetiklerde yaygın olarak kullanılıyor. ARI SÜTÜNÜN İÇERİĞİ Arı sütünün %66’sı sudan, %14,5’i karbonhidrattan, %4,5’i lipidden ve %13’ü aminoasitten oluşuyor. B1, B2, B3, B12, biotin, inositol, asetilkolin, folik asit, A, C, D, E vitaminleri, bazı mineraller, enzimler, hormonlar, antibakteriyel ve antibiyotik bileşenleri içeriyor. SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR? Arı sütü içinde bulunan aktif bileşikler sayesinde anti-viral, anti-bakteriyel, anti-inflamatuar ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. İnsülin benzeri peptidleri içerdiği için kan şekerini düşürücü etkide bulunur. İştah üzerinde düzenleyici etkisi nedeniyle iştah açıcı olarak kullanılabilir. Özellikle propolis ile birlikte kullanıldığında gribe karşı çok iyi bir koruma sağlar. Arı sütü içerdiği asetilkolin ile çocukların öğrenme ve algılama işlevlerinin arttırılmasına yardımcı olurken, gama globülin ile de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde rol oynayarak büyümelerine destek olur. 2010 yılında Europan Journal of Histochemistry ’de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre arı sütü kolit gibi mide hastalıklarının tedavisinde olumlu etkiler gösterebilir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğa karşı enerji kaynağıdır. Vücuda zindelik kazandırır. Sporcular için oldukça iyi bir seçenektir. Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. New York Medical College’s Departmant of Medicine tarafından yapılan çalışmada, arı sütünün kolesterol seviyelerinde %14’lük bir azalma sağladığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda arı sütünün kemik dokusunu geliştirici ve destekleyici etkisi tespit edilmiştir. Arı sütünün damar genişletici ve tansiyon düşürücü etkisi vardır. Sinirsel hastalıklarda olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir. Hücre yenileyici etkisi ve nemlendirici özelliği nedeniyle saç ve cilt bakımında kullanılmaktadır. Saç dökülmesine karşı etkilidir. Besin ögesi içeriği nedeniyle sağlıklı beslenme açısından önemlidir. En son çalışmalar arı sütünün kanserle mücadele etmede de oldukça umut verici olduğunu belirtmektedir.
ARI SÜTÜ NASIL VE NE KADAR TÜKETİLMELİ? Günlük doz için net bir miktar yoktur. Ancak, arı sütünün saf şekilde yetişkinlerde günlük 500 mg, bir rahatsızlığa karşı kullanılacaksa da günlük 1 gr alınabileceği ifade ediliyor. Ağır işlerde çalışanlar ve yoğun fiziksel aktivite yapan sporcular bu dozu bir miktar daha artırabilirken, çocuklarda ise yaşa ve doktor tavsiyesine göre yetişkin dozunun ¼’ü olarak tüketilmesi öneriliyor. Arı sütünü iki farklı şekilde tüketebilirsiniz. En çok tercih edilen yöntem; sabah ve akşam saf arı sütünü dilinizin altına alarak yaklaşık 30 saniye tutmak, daha sonra isteğe bağlı olarak bir miktar su ile yutmaktır. Eğer saf haliyle tüketmekte sıkıntı yaşarsanız bir miktar saf bal ile karıştırarak da tüketebilirsiniz. Bal ile birlikte isteğe bağlı olarak öğütülmüş keten tohumu, öğütülmüş üzüm çekirdeği gibi takviyelerle destekleyerek de tüketebilirsiniz. TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR? Bu kadar faydalı bir besinin tüketilmesi ve saklanması konusunda tabi ki dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Arı sütü donmuş şekilde 18 ay bozulmadan saklanabilmektedir. Buzdolabında ise 1,5-2 ay bozulmadan durabilir. Kullanan kişi sayısına ve dozuna bağlı olarak, arı sütünüzü haftalık kullanım miktarlarına bölerek ayrı bir kaba aktarıp geride kalan miktarı yine derin dondurucunuza koyarak da daha iyi bir koruma sağlayabilirsiniz. Ayrıca hiçbir şekilde ışık görmemesine de dikkat ediniz. Arı sütünü kullanırken kesinlikle metalle temas olmamalıdır. Tahta veya plastik kaşık kullanmanızı tavsiye ederim. KİMLER ARI SÜTÜ TÜKETİLMELİ? İki yaşından küçük çocuklar, arı sütüne ve arı ürünlerine alerjisi olanlar, özellikle saman alerjisi olanlar bu besini kullanmamalıdır. Ayrıca fazla kiloya sahip olanlar, diyet yapacak olanlar, metabolik hastalığa sahip olanlar, kanser hastaları ve herhangi başka bir hastalığa sahip olan kişiler tüketim miktarları ve tüketim şekilleri hakkında mutlaka konusunda uzman bir diyetisyene danışmalıdırlar.
ARI SÜTÜ NASIL VE NE KADAR TÜKETİLMELİ? Günlük doz için net bir miktar yoktur. Ancak, arı sütünün saf şekilde yetişkinlerde günlük 500 mg, bir rahatsızlığa karşı kullanılacaksa da günlük 1 gr alınabileceği ifade ediliyor. Ağır işlerde çalışanlar ve yoğun fiziksel aktivite yapan sporcular bu dozu bir miktar daha artırabilirken, çocuklarda ise yaşa ve doktor tavsiyesine göre yetişkin dozunun ¼’ü olarak tüketilmesi öneriliyor. Arı sütünü iki farklı şekilde tüketebilirsiniz. En çok tercih edilen yöntem; sabah ve akşam saf arı sütünü dilinizin altına alarak yaklaşık 30 saniye tutmak, daha sonra isteğe bağlı olarak bir miktar su ile yutmaktır. Eğer saf haliyle tüketmekte sıkıntı yaşarsanız bir miktar saf bal ile karıştırarak da tüketebilirsiniz. Bal ile birlikte isteğe bağlı olarak öğütülmüş keten tohumu, öğütülmüş üzüm çekirdeği gibi takviyelerle destekleyerek de tüketebilirsiniz. TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR? Bu kadar faydalı bir besinin tüketilmesi ve saklanması konusunda tabi ki dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Arı sütü donmuş şekilde 18 ay bozulmadan saklanabilmektedir. Buzdolabında ise 1,5-2 ay bozulmadan durabilir. Kullanan kişi sayısına ve dozuna bağlı olarak, arı sütünüzü haftalık kullanım miktarlarına bölerek ayrı bir kaba aktarıp geride kalan miktarı yine derin dondurucunuza koyarak da daha iyi bir koruma sağlayabilirsiniz. Ayrıca hiçbir şekilde ışık görmemesine de dikkat ediniz. Arı sütünü kullanırken kesinlikle metalle temas olmamalıdır. Tahta veya plastik kaşık kullanmanızı tavsiye ederim. KİMLER ARI SÜTÜ TÜKETİLMELİ? İki yaşından küçük çocuklar, arı sütüne ve arı ürünlerine alerjisi olanlar, özellikle saman alerjisi olanlar bu besini kullanmamalıdır. Ayrıca fazla kiloya sahip olanlar, diyet yapacak olanlar, metabolik hastalığa sahip olanlar, kanser hastaları ve herhangi başka bir hastalığa sahip olan kişiler tüketim miktarları ve tüketim şekilleri hakkında mutlaka konusunda uzman bir diyetisyene danışmalıdırlar.