Vergi borcu yapılandırma başvuruları bitiyor! İnternet başvurusu nasıl yapılır?
Vergi affı kapsamında çıkarılan yasa kapsamında vergi borcu olan vatandaşlar 31 Ekim’e kadar internetten ya da bizzat vergi dairelerine giderek vergi yapılandırma başvurusu yapabilecekler.
Geçtiğimiz aylarda başlatılan vergi borcu yapılandırma başvuruları bir hafta sona eriyor. 2016 yılında tahakkuk etmiş ödenmeyen vergi borçları, trafik cezaları, SSK, bağ kur prim borçları, GSS borcu ve Emlak vergisi borçları gibi çok sayıda 50 Bin TL'nin altındaki borcun taksitlendirilerek ödenmesini amaçlayan kanundan yararlanmak için az bir süre kaldı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) borç yapılandırması yapacak olan mükellefler için son başvuru tarihinin 31 Ekim 2016 pazartesi sona erecek. Vatandaşlar, 2016 Vergi Affı kanunundan faydalanmak için öncelikle mükelleflerin vergi borçlarının olup olmadığını bilmeleri gerekmektedir. Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılacak olan borç sorgulama işleminden sonra borçları çıkanlar borçlarını bağlı bulundukları vergi dairelerine başvuru yaparak yapılandırabilecekleri gibi Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın gib.gov.tr web sayfasına giriş yaparak da internetten vergi borcu yapılandırma işlemini de yapabilecekler.
BAŞVURU SÜRESİ SONA ERİYOR
Vergi Borcu Yapılandırma ve borç taksitlendirmesi yapacak olan vatandaşlar için başvuru süresi 31 Ekim’de sona eriyor. Trafik Cezalarından Askerlik Parasına kadar çok geniş alanda mevcut olan borçlar yapılandırılabilecek.
İNTERNETTEN VERGİ BORCU YAPILANDIRMA
Borçlarını internetten yapılandırmak isteyen vatandaşların yapması gereken işlemler şöyle sıralanmakladır. Öncelikle; borçlarını internet üzerinden gib.gov.tr adresine girerek ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mobil uygulaması aracılığıyla öğrenecekler. Her iki uygulamada da T.C. Kimlik numarası, Doğum tarihi ve Anne kızlık soyadı bilgilerini doğru bir şekilde girerek borçlar öğrenildikten sonra vergi yapılandırma başvurusu yapabilirler.
İNTERNETTEN VERGİ BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN
MOBİL UYGULAMA İLE BAŞVURU
Vergi Borcu taksitlendirme işlemi mobil uygulama ile de yapılabilmektedir. Bunun için;
GİB Mobil uygulamasını Android ve iOS uygulamasını telefonunuza indirmek gerekmektedir. İndirme işlemini tamamlanmasından sonra İnternet üzerinden borç bilgilendirme servisine erişmek için de 'Borç Sorgulama ve Ödeme' bağlantısına tıklayarak başvuru yapabilirsiniz.
VERGİ AFFININ KAPSADIĞI BORÇLARI
Borç yapılandırma işleminin kapsamı ile ilgili olarak ; Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun 19/08/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra yürürlüğe giren kanuna göre; her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve uygulanan zamlar, gümrük vergileri, trafik cezası, askerlik parası, nüfus cezası, seçim cezası, HGS kaçak geçiş ücretleri, YURT-KUR öğrenim ve kredi borçları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve belediyelere ilişkin tüm borçlar yapılandırılabiliyor. Ancak vergi borcu yapılandırma işleminin yapılabilmesi için söz konusu borcun 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlerden olması gerekiyor. Temmuz ve bu aydan sonraki borçlar yasa kapsamına girmiyor.
50 TL'NİN ALTINDAKİ TÜM BORÇLAR SİLİNİYOR
Vergi dairesine 50 lira ve 50 liranın altında borcu bulunan tüm vatandaşların borç faizleri tamamen silinecek olup, bu şekilde faizi ile birlikte büyük miktarlarda borç ödemesinden kurtulmuş olunacak. Öte yandan idari para cezalarındaki gecikme cezaları ve asıl borç alacaklarının da yüzde 50'si siliniyor.
36 AY VADE İLE ÖDENEBİLECEK
Borcunu ödemek isteyen vatandaşlar, bu işlemi peşin ya da taksitli olmak üzere iki farklı şekilde yapabilecekler. Bununla ilgili başvurular ilgili kurumlara yapılacak. Yani mükellefler yaşadıkları il veya ilçelerde bulunan vergi dairelerine müracaat edebilecekler. Vergi borcu ödemeleri 2 aylık periyodlar halinde 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebiliyor. Eğer borçlar bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmez ya da eksik ödenirse yapılandırma iptal edilecek.
ÖDEMELER KASIM’DA BAŞLAYACAK
Yapılandırma başvurusu yapan ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) borç ödemesi yapacağını taahhüt eden vatandaşlar ilk ödemeleri Kasım ayında yapacaklar. Sosyal Güvenlik prim ödemesi sürecindeki ilk taksit ödemesi ise Aralık ayında ödenecek.