Vergi affı ile Vergi Borcu Yapılandırma ve Taksitlendirme başvuruları bitiyor!
Vergi borcu olanlar için yapılandırma ve taksitlendirme başvurusu yapmak için son dönemece girildi. 6,3 milyon vatandaşı ilgilendiren 2016 vergi borcu yapılandırma borç faizlerinin silinmesi nedeniyle bir nevi vergi affı niteliği taşıyor.
Vergi borcu olan vatandaşlar için devlet tarafından geçtiğimiz aylarda uygulamaya konan yasa ile borçlarından kurtulacaklar. 31 Ekim 2016’ya kadar sürecek olan kanun; özellikle, gecikme faizleri, vergi ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gecikme zamları, gümrük vergileri, emlak vergisi çevre temizlik vergisi, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları,GSS, Bağ-KUR , SGK prim borçlarının yanı sıra Belediyelerin alacakları da bu kapsamın içerisine alıyor. Yaklaşık olarak 6,3 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Vatandaş borçlarını peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeyebilecek. 2016 yılında ödenmeyen vergilerin borç faizinin silinmesinden sonra yapılandırma ve taksitlendirme işlemi bir bakımdan vergi affı niteliği taşıyor. Vatandaşların vergi borcu yapılandırma hakkından yararlanabilmeleri için 31 Ekim Pazartesi gününe kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine başvurmaları gerekiyor.
BAŞVURULAR İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onaylamasından sonra vergi borcu olan vatandaşlar için yeni bir umut doğdu. Vergi borcundan GSS borcuna kadar çok geniş kapsamı olan vergi borcu taksitlendirme işleminden 6.3 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor.
YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİREN BORÇLAR
Vergi kanun resmi gazetede yayınlanmasından sonra borcu olan vatandaş borç yapılandırması kapsamına hangi borçların girdiğini merak ettiler. Özellikle vergi cezaları ve gecikme faizlerini kapsayan yasa şu alanları içeriyor;
Gecikme faizleri,
Vergi Ve Vergi Cezaları,
Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı,
Gecikme Zamları,
Gümrük Vergileri,
Emlak Vergisi,
Çevre Temizlik Vergisi,
Trafik Cezaları,
Askerlik,
Nüfus,
Seçim,
Karayolu Geçiş Ücreti,
GSS pirim Borcu,
RTÜK İdari Para Cezaları,
Yurt-Kur Öğrenim Ve Katkı Kredisi Alacakları,
SGK Prim Borçları
BAĞ-KUR Prim Borcu
Belediyelerin Alacakları
Kapsamın içerisinde yer alıyor.
BAŞVURULAR VERGİ DAİRESİNE
Vergi Borcu olan vatandaşlar borç yapılandırma ve taksitlendirme başvurularını borçlar ile ilgili kurumlara ve bağlı bulundukları vergi dairesine yapacaklar.
BORÇLAR GİB’DEN ÖĞRENİLECEK
Vatandaşlar vergi borçlarının olup olmadığını T.C. Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden öğrenebilecekler.
VERGİ BORCU ÖĞRENME VE İNTERNET BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN
PEŞİN YA DA TAKSİTLE ÖDENECEK
Borcu olanlar, borçlarını peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeyebilecekler. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçla ilgili kurumlara başvurduktan sonra, borcun aslını öderse, gecikme zammını ödemekten kurtulacaklar. Ödemeler için, Yurtiçi ÜFE üzerinden tutar yeniden belirlenecek.
PRİM BORCU NASIL TAKSİTLENDİRME
Prim Borcu taksit için ilgili vergi dairesine yazılı olarak başvurmak gerekiyor. Hazırlanacak dilekçeyle ilgili Tecil ve Taksitlendirme Talep Forumu’na gib.gov.tr adresinden ulaşmak mümkün. Formun eksiksiz doldurulması talebinizin reddedilmemesini sağlayacak. Bu yüzden dikkatli olmakta ve ilgili memurlardan yardım almakta fayda var.
PARA VE DÖVİZE VERGİ YOK
Vergi incelemelerine kolaylık gelirken, süren vergi incelemeleri 1 ayda bitmezse incelemeyi kaldırıyoruz. Türkiye'ye yurtdışından getirilen varlıklardan herhangi varlıktan vergi istemiyoruz. Yurtdışındaki paranıza vergi incelemesi yapılmayacak, ceza alınmayacak. Yurtiçinde de varlıklarınız var ama işletmeye kayıtlı değil. Para, döviz altın ne varsa işletmeye kaydediyorsunuz. Bundan da herhangi bir vergi istemiyoruz. Para koydunuz diye vergi incelemesi olmayacak.