YTB'den 17 bin kişiye Türkçe eğitimi

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, son dört yılda 160'dan fazla ülkeden gelen uluslararası öğrenci ve Türk kökenli 17 bin kişiye Türkçe eğitimi verdi.

YTB Başkanı Kudret Bülbül, başkanlığın vizyon projelerinden Türkiye Bursları, Suriyeli öğrencilerin eğitimi ve Türkçe konularında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'yi dünyada eğitim alanında öne çıkaran Türkiye Bursları'na ilginin her geçen yıl daha da arttığını belirten Bülbül, 2016 döneminde 5 bin 428 öğrencinin bu uygulamadan yararlanacağını dile getirdi.

Burslara 2013'te 165 ülkeden 55 bin 181, 2014'te 176 ülkeden 81 bin 906, geçen yıl ise 176 ülkeden 94 bin 473 kişinin başvurduğunu kaydeden Bülbül, her yıl ortalama 5 bin öğrencinin burslardan faydalandığını söyledi.

Bülbül, burslara ilginin 8 binden 100 binin üzerine çıktığına dikkati çekerek, Türkiye'nin son yıllarda dünyada önemli eğitim üslerinden biri haline gelmeye başladığını anlattı.

"FETÖ OKULLARINDAN MEZUN OLANA BURS YOK"

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye Burslusu öğrenciler hakkında başlatılan incelemeyle ilgili Bülbül, darbe girişimi öncesinde de FETÖ okullarından mezun olan öğrencilere burs vermediklerini belirtti.

Bu kararların olumlu bir sonucu olarak FETÖ ile ilişkili olan az sayıdaki öğrencinin burslarının kesildiğini dile getiren Bülbül, şüphe duyulan öğrenciler hakkında da gereğini yaptıklarını kaydetti.

FETÖ'NÜN TÜRKÇE ÖĞRETTİĞİ ALGISI

Türkiye Burslarının en önemli yönünün uluslararası öğrencilere Türkçeyi öğrenme imkanı tanınması olduğunu ifade eden Bülbül, Türkçe bilmeyen öğrencilerin bir yıl süresince Türkçe kurslara gittiğini anlattı. Bülbül, bu şekilde son dört yılda 9 bin 44 yabancı öğrencinin Türkçe öğrendiğini vurgulayarak, "Türkçeye son yıllarda artan bir ilginin olduğunu görüyoruz. Bu, Türkiye'nin bölgesinde ve uluslararası alandaki gücünün de bir göstergesi." dedi.

FETÖ’nün örgütlendiği ülkelerdeki okullarda öğrencilere Türkçe öğrettiği iddiaları hakkında ise Bülbül, "Kimileri algı üretir kimileri iş. Birkaç şarkı veya türküyle maalesef tüm dünyaya böyle bir algı ürettiler. Biz her yıl sadece Türkiye'ye değişik ülkelerden gelen en zeki binlerce uluslararası öğrenciye Türkçe öğretiyoruz." diye konuştu.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da Türkçe öğretimi verdiklerine söyleyen Bülbül, Avrupa'daki vatandaşların üçüncü veya dördüncü nesle yaklaştığını, ilk nesilden uzaklaştıkça Türkçenin giderek zayıfladığını belirtti.

Bu nedenle iki yıldır Avrupa'nın değişik ülkelerinde Çift Dilli Eğitimi Destek Programı yürüttükleri bilgisini paylayan Bülbül, bu kapsamda son dört yılda bin 500 Türk vatandaşına ana dillerini güçlendirme amacıyla Türkçe eğitimi verdiklerini anlattı.

BİN 500 SURİYELİ ÖĞRENCİYE BURS

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için her türlü katkıyı yaptığını vurgulayan Bülbül, ancak geleceğin Suriye'sini kuracak nesiller için de iki yıl önce çalışma yapma ihtiyacı duyduklarını kaydetti.

Batılı ülkelerin nitelikli Suriyelileri eğiterek geleceğin Suriye'sinde söz sahibi olmaya çalıştığını belirten Bülbül, Türkiye'nin de bu konuda söz sahibi olması amacıyla 2014'te başlattıkları uygulamayla her yıl bin Suriyeli öğrenciye burs verdiklerini anımsattı.

Geçen yıl ise uluslararası fonlar yardımıyla bu sayının bin 500'e çıkarıldığını belirten Bülbül, bu yıl da aynı sayıda Suriyeli öğrenciye burs sağladıklarını kaydetti.

Bülbül, bu öğrencilerin büyük bölümünün halihazırda Türkiye'de okuyanlar arasından seçildiğini söyledi.

YTB olarak Suriyelilere farklı şekillerde Türkçe öğretimi verdiklerini kaydeden Bülbül, kamplardaki 6 binden fazla kişinin Türkçe öğrendiğini ifade etti.