İkili Eğitim yerine Tam gün eğitim geliyor! Tam Gün Eğitim ne zaman olacak? MEB Bakanı açıkladı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ikili eğitimin kalkması ve tam gün eğitim sistemin nasıl olacağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, tam gün eğitime geçilmesinde öğretmen ve derslik sayısında sıkıntı olmadığını sisteme 2019’da geçileceğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında ikili öğretime son vereceklerini, okul öncesi eğitimin zorunlu hale geleceğini açıklamasından sonra konunun detayları ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'dan tam gün eğitim sisteminin nasıl olacağına dair açıklama geldi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz, tam gün eğitime geçilmesinde öğretmen ve derslik sayısı bakımından sıkıntısı olmadığını ifade ederken, Tam gün eğitim sisteminde 5. Sınıfların hazırlık sınıfı olacağı ve sadece İngilizce eğitimi verileceği konusunda da değindi. Yılmaz konuyla ilgili olarak "Mezun olan anadili gibi İngilizce konuşacak" dedi. 2019 yılında ikili eğitimden tam gün eğitime geçileceğini belirten Bakan Yılmaz, Anaokullarının da (okul öncesi eğitimin) zorunlu hale getirileceğini söyledi.

“ÖĞRETMEN VE DERSLİK KONUSUNDA SIKINTI YOK”

Eğitim sisteminde büyük köklü değişiklikler getirecek olan ikili sitemden tam gün sistemine geçiş ile ilgili basın mensuplarına bilgiler veren Milli Eğitim Bakanı, tam gün eğitime geçilmesi konusunda öğretmen ve derslik sayısında sıkıntı olmadığını ifade eden Yılmaz "Eğitimde derslikte bilim, teknoloji hiçbir sıkıntı yok. 2019 yılında inşallah bu söylediklerimizin tamamını başardığımızı görecekler" dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE GEÇECEĞİZ”

Tam gün eğitimle ilgili açıklamalarına devam Yılmaz, "Her yıl kim okul yaptı, özel sektör... Geçmişte biz devlet eliyle yaptık. Her yıl başarımızı tekrarlarsak 77 bin derslik ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Önümüzdeki dönemde artmış bütçe diğer kurumlara göre MEB’dedir. Bunun da gerekçesi tekli eğitime geçebilmektir. İnşallah önümüzdeki dönemde ikili eğitimi bitirip tekli eğitime geçeceğiz." dedi.

"ANA DİLİ GİBİ YABANCI DİL KONUŞACAKLAR"

Yeni sistem ile beşinci sınıfta eğitim gören öğrenciler için İngilizcenin ağırlığının artırılacağını ifade eden İsmet Yılmaz, "Mezun olan öğrenciler ana diline nasıl hakimse bir başka dile de o kadar hakim olacak" İngilizce ders saati konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Yılmaz, öğretmen sayısının ise yeterli olduğunu belirtti.

ANAOKULU ZORUNLU OLACAK

Okul öncesi eğitimle ilgili konulara da değinen Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, araştırmalara göre okul öncesi eğitim alanların almayanlara oranla daha başarılı olduğunu, bu nedenle de okul öncesi eğitimin zorunlu olacağını dile getiren  Yılmaz, "Okul öğrenci eğitim oranımız yüzde 50'nin üzerinde. Pilot illerden başlayarak 2019 yılına kadar diğer öğrencilerimizi de okul öncesi eğitime katacağız" şeklinde konuştu.

TAM GÜN EĞİTİME GEÇİŞ NE ZAMAN OLACAK

Basın mensuplarını Tam Gün Eğitime Geçiş zamanıyla ilgili olarak önceki gün bilgilendirme yapan Başbakan Yıldırım'ın eğitimde yapılacak değişiklikle ilgili olarak; "Uzun vadeli büyümenin esası olan insana yatırımdır. İkili öğretime son vereceğiz. Tekli öğretim olacak. Yarım gün okuyacaklardı, artık tam gün. Öğrencilere kötü haber 2019 sonuna kadar tarihe karışacak. Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz. Türkiye'de yabancı dil bilme oranı diğer ülkelere göre istediğimiz düzeyde değil. 4-4-4 sisteminde ilk 4'ten sonraki 5. yılı yabancı dil eğitimi mecburi hale gelecek."

SABAH GİDİP AKŞAM GELECEKLER

Başbakan Binali Yıldırım, bir gazetecinin sorusu üzerine tam gün eğitimle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Tek tip değil, başka şey anlaşılabilir. Tam zamanlı eğitim. Yani öğlenciler, sabahçılar diye bir şey vardı ya. Hem sabahçıyım hem öğlenciyim. Öğlenleyin okulda olacaklar, yemeklerini yiyip aynen çalışanlar gibi. Nasıl işe gidiyorsun, sabah gidip akşam geliyorsun. Okula da sabah gidip akşam geliyorsun.' dedi.