Musul operasyonunda 'Şii bayrak' sorunu çözüldü

Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması operasyonu için iş birliği yapan ordu askerleri ve Peşmerge güçleri arasında krize yol açan "Şii bayrak" sorunu çözüldü.

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kentini kurtarma operasyonu için ortak hareket eden ordu askerleri ve Peşmerge güçleri arasında krize neden olan "Şii bayrak" sorununun çözüldüğü bildirildi.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Şahevan Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusuna bağlı bazı birliklerin Musul'un güneyinde yer alan Peşmerge cephelerine geçmek istediğini söyledi.

Abdullah, Peşmerge güçlerinin, araçlardaki Şii mezhebini simgeleyen bayraklardan dolayı bu askerlerin geçişine izin vermediğini anlattı.

Irak ordusu ve Peşmergeler arasında krize neden bu olayla ilgili ikili görüşmenin ardından uzlaşıya varıldığını aktaran Abdullah, "İlk önce Irak askerleri bayrakları indirmemekte ısrar etti ancak daha sonra söz konusu bayrakların araçlardan indirilmesiyle geçişlerine izin verildi." dedi.

Abdullah, Musul'da çoğunlukla Sünnilerin yaşadığını hatırlattı.

Herhangi bir mezhebi simgeleyen bayrakların bölgede hassasiyet ve sıkıntıya yol açmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Abdullah, "Peşmerge ve ordu güçleri arasında alınan karara göre bundan sonra sadece Irak bayrağı cephelerde dalgalanacak." diye konuştu.

Erbil ve Bağdat arasından yapılan askeri anlaşma çerçevesinde, DEAŞ'ın Musul'dan çıkarılması için kentin doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge cephelerinin Irak ordusu tarafından kullanılmasına karar verilmişti. Söz konusu cephelere sevkiyat yapan Irak ordusuna bağlı askeri birliklerin, zırhlı araçlarında "Ya Ali ve Hüseyin" yazan bayrakları dalgalandırdıkları görülmüştü.