Başbakan Yıldırım 2016-2019 yeni yol haritasını açıkladı
Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı üç yıllık yol haritasına göre Türkiye önümüzdeki dönemde yatırım ve büyümeye odaklanacak. Bunun sonucunda da işsizlik oranı kademeli olarak tek haneye gerileyecek.
Başbakan Binali Yıldırım darbe girişimi ve diğer olumsuzluklar nedeniyle revize edilen Orta Vadeli Programı (OVP) basın toplantısıyla açıkladı. Türkiye’nin 2019’a kadarki dönemini kapsayan OVP’ye göre 2017’den itibaren hem yatırımlar hem de büyüme artışa geçecek. Böylece 2019 sonunda işsizlikte yeniden ‘tek hane’ görülecek. Programda büyüme tahmini bu yıl sonu için yüzde 4.5’ten yüzde 3.2’ye düşürülürken, 2017 için yüzde 4.4, 2018 ve 2019 için de yüzde 5 öngörüldü. Programda, yüzde 7.5 olan yıl sonu enflasyon hedefinde değişikliğe gidilmedi. Enflasyon tahmini 2017’de yüzde 6’dan yüzde 6.5’e revize edilirken, 2018 ve 2019 yıllarında enflasyonun yüzde 5 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Başbakan Yıldırım, programın temel amaçlarını sayarken, büyümenin artarak devam etmesini, istikrarın sürdürülmesini ve istihdamın artmasını sağlayacaklarını belirterek “Enflasyonu düşüreceğiz. Cari açığı azaltacağız. Bütün bunların anahtarı mali disiplinden de asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
2017'DE YATIRIMLAR ARTACAK
Başbakan Yıldırım, 2017-2019 dönemlerinde büyüme oranının artırılacağına dikkati çekerek, “Bu, vazgeçilmez hedefimiz. 2023 hedeflerine emin adımlarla giderken düşük büyüme oranı bizim işimize yaramıyor. Belirli bir oranda yukarıya çekeceğiz. Bu, yüzde 5’in altında olmayacak” dedi. Yıldırım, yatırımlara hız kesmeden devam edileceğini belirterek, yatırımdan kısıtlamanın olamayacağını söyledi. Yatırımın ülkeyi geleceğe hazırlamak olduğunu kaydeden Yıldırım, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak ayrılacağını, 2017’de yatırımların artırılacağını, bunların bir kısmının bütçe ile bir kısmının da alternatif bütçe kaynaklarıyla yapılacağını ifade etti.
Başbakan Yıldırım, bazı uygulamalara değinerek şunları söyledi: “Ekonominin rekabet gücünü artıracağız. Yatırımları ve ticareti daha da geliştireceğiz. Bunun için reformlar lazım. Darbe bile dinlemedik yapısal reformlara devam ettik. Geçmişte yaptık, bundan sonra da rekabet gücümüzü artıracak reformları yapmaya devam edeceğiz. Ekonomiyi daha da canlandırmak milli gelirimizi daha da büyütmek için iş hayatıyla ilgili düzenlemeler lazım. Arabuluculuk sistemi getireceğiz. Noterlik sistemini de Avrupa Birliği standartalarına uygun olarak düzenleyeceğiz.”
İHRACATINI ARTIRANA PRİM DESTEĞİ
- Onuncu Kalkınma Planı kapsamında yer alan 25 öncelikli dönüşüm programı etkin bir şekilde uygulanmaya ve takip edilmeye devam edilecek.
- İş uyuşmazlıklarının arabuluculuk müessesesi ile çözülmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
- Bilirkişilik müessesesi ve noterlik sistemi yeniden yapılandıracak.
- Finans ve bilişim başta olmak üzere ihtisas mahkemeleri kurulacak.
- Rekabet Kurumu’nun kararlarına yönelik uzlaşma müessesesi kurulacak.
- Firmalara ihracat artış oranına bağlı olarak prim desteği verilecek.
- Finans Merkezi Kanunu çıkacak.
- Küçük esnafın işyeri açmasına yönelik bürokratik işlemleri azaltacak düzenlemeler yapılacak
- Taşınır Rehni Kanunu çıkacak.
- Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu yasalaşacak.
- Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması hayata geçecek.
- Mesleki ve teknik eğitim reformunu yapılarak ekonominin üretim gücü ve niteliği artırılacak.
- Patent Kanununu hayata geçecek.
- Sanayide yerli üretimi kamu alımları yoluyla desteklenecek.
- Sağlık endüstrilerinin yerlileştirilmesine yönelik program hayata geçecek.
- Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.
- Enerji verimliliğini artıracak uygulamaları yaygınlaştırılacak.
SANAYİCİYE ÇİN TAKTİĞİ
OVP’nin 5 tane temel amacından birinin siyasi istikrar olduğunu belirten Yıldırım “İkinci temel amacımız enflasyonu düşürmek” dedi. Diğer amacın cari açık olduğunu anlatan Yıldırım “Cari açık sattıklarınızla aldıklarınız arasındaki farktır. Satarken azimli, alırken nazlı olacağız, prensip bu” dedi. Eximbank’ın destek bütçesinin 3 katına çıkarıldığını hatırlatan Yıldırım dördüncü maddenin ekonominin rekabet gücünü ve verimliliğinin artırılması olduğuna dikkati çekti. Yıldırım “Herkes şimdi ihracatçı oldu, eskiden belirli ülkeler yapıyordu. Şimdi herkes çantasını eline aldı satmaya çalışıyor, pazar daraldı. Fark oluşturmak lazım. Onun için de teknolojiye, yenilikçiye yatırımı yapmamız gerekiyor. Verimliliği artıracağız. Bol bol üreteceksiniz. Çin nasıl yapıyor? İstemediğin kadar üretiyor, düşük fiyatla satıyor. Daha çok üreteceğiz, makul fiyatlarla satma imkanına kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı. Yıldırım, ‘mali disiplinin’ vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Savurganlık, hovardalık yok. Hesabımızı kitabımızı düzgün yapacağız” dedi.
ÖZELLEŞTİRMEDEN 15 MİLYAR GELECEK
Başbakan Yıldırım’la birlikte toplantıya katılan bakanlar soruları cevapladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal bir soru üzerine bu yıl 15 milyar lira, 2017’de ise 13 milyar özelleştirme geliri gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. İhracat teşvikine ilişkin soru üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ihracat primlerinin 2017’de devreye gireceğini söyledi. Maliye Bakanı Ağbal, bütçe açığına ilişkin, “22 ilde kapsamlı bir yatırım hamlesi başlıyoruz. 2017 yılında bütçemizin hem gelir hem de harcama tarafında önemli kararlar alıyoruz, bütçe açığını bu sayede yüzde 2’nin altında tutmayı sürdüreceğiz” dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de OVP metninin yarın Resmi Gazete’de yayımlanacağını söyledi.
İŞİMİZİ KIŞ TUTTUK YAZ ÇIKARSA BAHTIMIZA
Yeni Orta Vadeli Program’da, en olumsuz tahminleri yansıttıklarını belirten Başbakan Yıldırım, “Burada gösterdiğimiz 3 yıllık Orta Vadeli Programdaki tahminler kötümser, karamsar tahminlerdir. ‘İşimizi kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza’ anlayışı ile hazırladık. Olabilecek en olumsuz tahminleri buraya yansıttık ama günü geldiğinde daha iyi oranlarla da karşılaşacağımızı söyleyebilirim. 2017 yılında ihracatımızın 153 milyar dolar, ithalatımızın ise 214 milyar dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.