Rusya'nın Gürcistan topraklarını işgalinin kabul edilemez
Sekreteri Alli: NATO PA, Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya'ın tarafından kabul edilemez işgalini kınıyor. Rusya, bölgede kendi varlığını güçlendirmek için Gürcistan'dan daha çok toprakları koparmaya çalışıyor.
NATO Parlamenterler Asamblesi (NATO PA) Genel Sekreteri Paolo Alli, Gürcistan'ın toprakları Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya tarafından işgal edilmesini kınadıklarını söyledi.
Alli, başkent Tiflis'te devam eden NATO PA Bahar Oturumunun son gününde yaptığı konuşmada, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın işgal hattını ziyaret ettiğini belirterek, Rusya'nın Gürcistan topraklarını işgalinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
"NATO PA, Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya tarafından kabul edilemez işgalini kınıyor. Rusya, bölgede kendi yetkisi ve varlığını güçlendirmek için Gürcistan'dan her gün daha çok toprak koparmaya çalışıyor. Rusya'nın işgalleri kabul edilemez." diyen Alli, Gürcistan'ın NATO üyesi olması gerektiğini bildirdi.
Karadağ'ın NATO üyesi olmasının Gürcistan için de açık bir mesaj olduğunu vurgulayan Alli, Gürcistan'ın üyeliği hakkettiğini savunarak entegrasyon sürecinde Tiflis hükümetine somut destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Oturumda konuşan Gürcistan Parlamentosu Başkanı İrakli Kobakhidze, 26 yıl önce ülkesinin bağımsızlığına yeniden kavuştuğu günden bu yana özgürlüğü için sürekli mücadele verdiğine dikkati çekerek, NATO'yla entegrasyonunun Gürcü halkının amacı olduğuna değindi.
Özgürlüğe giden yolda Rusya'nın Gürcüleri sürekli engellemeyi çalıştığını belirten Kobakhidze, "Rus siyasi liderleri, Gürcistan'ın iç işlerine karışarak, çatışmaları teşvik ederek, doğrudan askeri saldırı düzenleyerek, işgal ederek Gürcü halkını özgürlüğe giden yolda durdurmaya çalışıyor." dedi
Rusya'nın 1990'lardaki yöntemlerini kullanarak bugün de işgal altındaki Abhazya, Güney Osetya ve Kırım gibi bölgelerde insanları birbirinden ayırmaya, korkutmaya çalıştığını savunan Kobakhidze, artık tüm dünyanın yaşananları açık bir şekilde gördüğüne işaret etti.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de ülkesinin 26 yıllık bağımsızlık dönemi boyunca bölgede güvenlik ve barışın sürdürülmesi için ortaklarıyla birlikte çaba sarf ettiğini ifade etti.
Gürcistan topraklarından yüzde 20'sinin Rusya'nın işgali altında olduğunu hatırlatan Margvelaşvili, "Bu işgal, 2008'de başlamadı, daha önce 1990'larda başladı." diye konuştu.
Ülkesinin geleceği, güvenliği ve ekonomik kalkınması için NATO ile entegrasyonunun büyük önem taşıdığına dikkati çeken Margvelaşvili, sabırla NATO üyeliğini beklediklerine işaret ederek "O gün yakın. O güne kadar barış içinde somut bir şekilde yürüyeceğiz ve o günden sonra hem Gürcistan hem de NATO daha güçlü, daha sürdürülebilir olacak." değerlendirmesinde buludu.
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, NATO PA Bahar Oturumu'nun Tiflis'te düzenlenmesinin, NATO'nun Gürcistan'a verdiği açık bir destek olduğunu vurguladı. NATO ile entegrasyon sürecinde Gürcistan'ın hızlı ve olumlu bir şekilde ilerlediğini belirten Kvirikaşvili, yıllar boyunca birçok alanda etkili reformların uygulandığını hatırlattı.
Gürcistan'ın 1991 yılından bu yana bölgesel ve küresel güvenliği güçlendirmek için birçok uluslararası operasyona katıldığını aktaran Kvirikaşvili, NATO'nun Karadeniz bölgesinde güvenliği artırmak için aldığı kararı olumlu karşıladıklarını ve NATO ile birlikte çalışacaklarını kaydetti.
NATO PA Bahar Oturumu, bugün sona erecek.