Rusya'dan Türkiye'ye Türk Akımı müjdesi!
Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından enerji projelerinin hayata geçirilmesi de hız kazandı.
Düşürülen Rus uçağı ile gerilen Rusya - Türkiye ilişkileri Türkiye'nin yapıcı adımlarıyla normale dönmüştü. Özellikle ekonomik anlamda kaldırılan yaptırımlarla iki ülke ekonomisi de hareketlenmeye başladı. Rusya''dan özellikle turizm alanıda gelen mutlu haberlere bugün bir yenisi de enerji alanından geldi. Türkiye ile Rusya'nın birlikte yürüteceği Türk akımı projesinin ilk ayağının 2019 yılında tamamlanabileceği müjdesini Rusya Dışişleri Bakanı Novak verdi.
"2019 SONU İTİBARIYLA TAMAMLANACAK"
Türkiye ile Rusya arasındaki projelerin uygulanmasına ilişkin müzakerelerin devam ettiğini kaydeden Novak, Bir yol haritası hazırladık ve Ankara'ya sunduk. Ayrıca hükümetlerarası anlaşmanın taslağı da hazırlandı. Bu anlaşmaların bir ya da iki ay içinde imzalanmasını ve Türk Akımı'nın ilk kolunun 2019 sonu itibarıyla tamamlanmasını bekliyoruz."
'YAPTIRIM, PROJEYİ ETKİLEMEYECEK'
Novak, Türk Akımı projesinin operatörü Gazprom Russkaya'ya uygulanan yaptırımların projeyi etkilemeyeceği de sözlerine ekledi. Geçtiğimiz günlerde Rusya'ya yönelik yaptırımları genişleten ABD Hazine Bakanlığı, listeye Gazprom'un şirketinin iştiraki Gazprom Russlaya'yı da eklemişti.
TÜRK AKIMI PROJESİ
Türk Akımı, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Daha önceden yapılması planlanan "Güney Akım Projesi"nin yerini alan "Türk Akımı"nın Gazprom'a göre henüz resmi bir adı yok.
Boru hattının Anapa yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonundan başlatılması planlanırken, Türkiye'ye nereden giriş yapacağı henüz karara bağlanmamıştır. Hattın Türkiye'deki başlangıç noktasına karar verildiğinde Gazprom'un boru döşeme çalışmalarına hemen başlaması beklenmektedir. Ayrıca iki tane boru döşeme gemisi Karadeniz'de halihazırda beklemektedir.
Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp'tür. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülmektedir. Ancak, Türk-Yunan sınırından Avrupa'ya aktarılacak doğal gaz hattının bu miktarı taşımak için yeterli kapasite olmadığı yönünde endişeler de vardır. Avrupa Enerji Komisyonu başkanı Maroš Šefčovič ise önerilen boru hattının müşterilerinin taleplerini aştığını belirtmektedir.
Sonuç olarak Rusya ile Türkiye arasındaki müzakereler halen tamamlanmış değildir.
Türkiye ve Rusya arasındaki ilk doğrudan doğal gaz boru hattı olan Mavi Akım 2005 yılında devreye girdi. Daha sonra genişletme planı çerçevesinde ismi "Güney Akım" olarak değiştirildi. 2009 yılında Rusya devlet başkanı Putin, Karadeniz'in altından geçerek Samsun'dan Ceyhan'a kadar uzanan ve ayrıca Suriye, Lübnan, İsrail ve Kıbrıs'ı da içeren "Mavi Akım 1" projesini açıkladı.