Özel'den "tasarruf tedbirleri" açıklaması!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda kamuda tasarruf tedbirlerini değerlendirdi. Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a tasarruf paketiyle ilgili çağrıda bulundu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.
Özel'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde;
"Karar değişmedi ama atmosfer değişti"
Soma maden katliamının tarihimizin en büyük işçi katliamlarından birinde 10. yılında Soma'daydık. Facia sırasında hayatını kaybeden 301 arkadaşımıza, şehidimize ve onların haklarını ararken hayatını kaybeden iki şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Soma'da facia olduğunda 301 kişi hayatını kaybettiğinde Türkiye'de hayat durdu. Unutursak yüreğimiz kurusun dedik. İlk günlerde müthiş bir adalet mücadelesi kararı verecek, genç, dürüst, namuslu bir hâkimin karardan önce değiştirilmesiyle, önce birinci kademe mahkemesinde hepimizin yüreklerini sızlatan karar alındı. Yargıtay kararı bozdu. 5 günde gidecek karar 5,5 ay bekledi. Heyetin üçünü görevden aldılar. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı karara itiraz etti. 3'e 2 kendi dairesinin kararını bozdu. Ölen işçi başına 5 gün yatanlar çıktılar. Dün de küstahlık yaptılar 'Geride kaldı, biz orayı unuttuk' dediler. Dün Soma'da tarihin en büyük kalabalığı vardı. Karar değişmedi ama atmosfer değişti. Anneler ilk kez 'Biz adaletin bir gün geleceğine inandık' dediler. Dün Soma'da tarihin en büyük kalabalığı vardı. Karar değişmedi ama atmosfer değişti. Adalati getireceğiz. And olsun. Buradan Türkiye işçi sınıfına bir çağrı yapmak isterim.
"Soma'dan bugüne 649 madenci öldü"
Soma'dan bugüne 649 madenci öldü. İki soma daha oldu ama kimsenin haberi olmadı. Mesaj Türkiye işçi sınıfınadır. Yargıya hâkim, medyaya hâkim sermaye size 'Örgütlenin' diyorlar. Yaşamak ve emeği savunmak için örgütlenin. ILO rakamları açıkladı, Türkiye ölümlü işçi kazalarında dünya birincisi. Bu ülkede yarın senin evladın, senin komşun en sevdikleriniz hayatını kaybederler çünkü dünyada işçi hayatının Türkiye kadar ucuz ve tehdit altında olduğu başka ülke yok.
"Yabancı ilaçta büyük bir artış var"
Yerli ve milli ilaç üretim konusunda dilimizde tüy bittiği halde Türkiye'de ilaç firmalarının pek çoğu yabancılara satıldı. Satılmaya da devam ediyor. Yerli ilaçta büyük bir gerileme, yabancı ilaçta büyük bir artış var. Bunu maskelemek için Türkiye'deki firmayı yabancı satın alıyor. Yerli sayılır, Türkiye'de üretiliyor diyor. CHP olarak yerli ilaç sanayiini desteklemek zorundayız. Türkiye'nin en önemli ilaç firmalarının yabancılara satılmış olmasının yarattığı mesele, her şey de beka sorunu arayanların duyması düşünmesi ve tedbir alması gereken meseledir.
"Çiftçi sayısı 10 yılda yüzde 55 azaldı"
Çiftçi ektikçe zarar eden ürettikçe iflasa sürüklenen bir kısır döngünün içerisinde. Çiftçiler, kanuna göre 263 milyar destekleme primi hak etmişken 85 milyar ödenmiş, 178 milyar lira hakları duruyor. O para nereye gitti? O para KKM'ye gitti. SGK'nın resmi verilerine göre, kayıtlı çiftçi sayısı 10 yılda yüzde 55 azaldı. Esas beka sorunlarından bir tanesi bu. Türkiye yaş ortalaması düşük bir ülke olmasına rağmen çiftçilerin yaş ortalaması 58. Yani genç çiftçi yok. Çok ciddi tedbirler alınması lazım. Türkiye; Arjantin'den soya, Ukrayna'dan buğday, ABD'den mısır ithal etmezse kendini doyuramayan bir ülke haline getirilmiş durumda. Yerli üreticimizi biraz daha zor durumda bırakıyor. Kapsamlı bir hazırlığımız var. Dinamik tarım politikaları öneren, maliyetleri azaltan, verimi yükselten nitelikli tarım bütçesi öneren çalışmamız var. Tekelci yapıya dur diyecek önerilerimiz var. Yapısal reformu bu ülkenin önüne koymaya hazırlanıyoruz. Hayvancılık politikalarında yeni sayfa açacağız. Tarımsal kamu yönetimini yapılandıracağız. Bağımsız, demokratik kooperatif yapılarının üreticilerin örgütlenmelerini sağlayacağız. Bunları önümüzdeki iktidarımız için hazırlıyoruz.
Kamuda tasarruf tedbirleri
Nihayet kamuda tasarruf genelgesi yayınlandı. Sadece Meclis dışarıda tutulmuş. Bu Meclis israf etsin demek değil, yürütmenin başının Meclis'e talimat vermemesi gerekir. Vermesi hadsizlik olur. Meclis Başkanı bu hafta içinde TBMM'de Başkanlık Divanı'nı olağanüstü toplantıya çağırsın. Yürütmenin ortaya koyduğunda çok daha kapsamlı tasarruf genelgesi için Başkanlık Divanı toplansın. Millete kemer sık derken milletin vekilleri tasarruf dışında kalmasın. Ben kamunun israfına sonuna kadar destek veriyorum ama 10 bin lira emekli maaşına zam yap diyoruz, gör bak biz bile tasarruf yapıyoruz diyecek.