Orta Vadeli Program açıklandı
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla Kalkınma Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Yeni Orta Vadeli Programı (2018-2020) açıkladı.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kamuda kurumsal kalitenin artırılmasına yönelik yeniden yapılanma ve koordinasyon için önümüzdeki 3 yıllık süreçte, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uygulama esasları ve yol haritası hazırlanacak. Kurumlararası görev, yetki ve sorumluluk paylaşımı daha da netleştirilecek." dedi.
Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla, Kalkınma Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Yeni Orta Vadeli Programı (2018-2020) açıkladı.
İstikrarlı ve yüksek hızla büyüyen bir ekonomik yapı için Orta Vadeli Program'da 5 politika alanını önceliklendirdiklerini belirten Şimşek, "Bunlar makroekonomik istikrarın sürdürülmesi, beşeri sermaye ve iş gücü kalitesinin artırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kamuda kurumsal kalitenin artırılması." diye konuştu.
Şimşek, kalıcı fiyat istikrarına odaklı para politikasının devam edeceğini, enflasyonda katılığa sebep olan yapısal sorunların giderilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılacağını söyledi.
Gıda enflasyonundaki oynaklığın azaltılmasına yönelik olarak lisanslı depoculuk hizmetlerinin özel sektör eliyle yaygınlaştırılacağını vurgulayan Şimşek, "Tarladan son tüketiciye kadar soğuk zincir yatırımları destelenecektir. Toptancı hal yasası çıkartılacaktır. Kamuda mali sürdürülebilirlik için kamu harcamalarında etkinliği artıracağız. Bunun için cari harcamaların artışı kontrol altında tutulacaktır. Taşıt kullanımında tasarrufa gidilecektir. Çok zorunlu haller dışında kamu hizmet binası yapımına izin verilmeyecek ve çok zorunlu haller dışında acele kamulaştırma yapılmayacaktır." ifadelerini kullandı.
Şimşek, sosyal yardımlardan yararlananlara ilişkin denetim faaliyetlerinin yaygınlaştırılacağını dile getirerek, "Kamu yatırımlarının da etkinliğini artıracağız. Kamu yatırımlarının özel sektörün yenilikçi ve üretken ticareti destekleyecek, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracak nitelikte öncelikli altyapı alanlarına yönlendirilmesine devam edilecek. Bu kapsamda yatırım ödenekleri tahsisinde yük odaklı bölünmüş yol, liman ve demiryolu, sulama ve arazi toplulaştırma, maden ve ham madde arama, e-devlet altyapısı, afetlere hazırlık, eğitim ve sağlık altyapısı, teknoloji Ar-Ge altyapıları öncelikli olarak değerlendirilecektir." şeklinde konuştu.
"BES'İN KAPSAMI GENİŞLETİLECEK"
Şimşek, kamu gelirlerinin artırılması için gelir, vergi, usul, katma değer ve emlak vergilerine yönelik mevzuat güncellemesi olacağına da değinerek, mahalli idarelerin öz gelirlerinin artırılacağını kaydetti.
Verimsiz kullanılan veya atıl kamu varlıklarının değerlendirilmesi amacıyla tarımsal amaca ayrılan hazineye ait tarım arazilerinin uygun koşullarda satışının sağlanacağına işaret eden Şimşek, "Hazine taşınmazlarının lehtar ve kiracılara doğrudan satışı kolaylaştırılacak. Tescil harici alanlar hazine adına tescil edilerek ekonomiye kazandırılacak. Atıl durumdaki tahsisli taşınmazlar kiralanacak. Kamu mali sisteminin kurumsal yapısı da daha da güçlendirilecek." dedi.
Şimşek, sistemik risklerin sınırlandırılası amacıyla ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı kayıpların tazmini için alacak sigortasının yaygınlaşacağına değinerek, "Finansal sistemin derinleştirilmesi ve yurt içi tasarrufların artırılması için altına dayalı tahvil, kira sertifikası ihracı gerçekleştirilecek. Emlak ve Kalkınma bankaları yeniden yapılandırılacak. Bireysel Emelilik Sistemi (BES) gözden geçirilerek kapsamı genişletilecek. Faizsiz finans sistemi daha da geliştirilecek. Kur riskini azaltmak ve yönetmek için makro ihtiyati düzenlemeler yapılacak. Cari dengede sürdürülebilirlik için ihracatı artıracağız. Bu amaçla uluslararası doğrudan yatırım stratejisi hazırlanacak. E-ihracat uygulamaya geçirilecek. İhracatçıya tek noktadan ihracat kolaylığı sağlanacak. Turizmde dönüşüm sağlamak amacıyla turizm stratejimiz yenilenecek. Enerjide ithalatta dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının payı daha da artırılacak. Finansman imkanlarının iyileştirilmesi amacıyla Eximbank'ın ödenmiş sermayesi artırılacak." ifadesini kullandı.
"OKUL ÖNCESİ EĞİTİM YAYGINLAŞTIRILACAK"
Doğu-batı koridorundaki demiryolu yatırımlarının hızlandırılacağının altını çizen Şimşek, kuzey-güney koridorunda ulaşımla ilgili darboğazların da giderileceğini ifade etti.
Şimşek, gümrüklerde tek pencere sisteminin daha da yaygınlaştırılacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Eğitim kalitesinin artılması için önemli adımlar atıyoruz ve atacağız. Her şeyden önce fırsat eşitliğinin artırılması için okul öncesi eğitim yaygınlaştırılacak. İlköğretimde tekli eğitime geçilecek. Eğitimde özel sektörün payının arttırılması yönünde ilave tedbirler alınacak. Öğretmenlerimizin niteliklerinin daha da arttırılması için öğretmen akademisi kurulacak. Mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi için bu konularda müfredat geliştirilecek bu okulların eğitimdeki payı daha da artırılacak. Araştırma üniversiteleri ihtisaslaşma programı uygulanacak. Okul bazlı bütçe yönetimi geliştirilecek. Dijital ve teknolojik dönüşüme uyum sağlanacak. İş ve iş gücü arasındaki beceri uyumunun artırılması amacıyla istihdam hizmetleri kişiye özel bir yaklaşımla verilecek ve eğitim-istihdam veritabanı kurulacak. Özel politika gerektiren grupların istihdamını artırmak için kadınların iş hayatına katılımının artırılması amacıyla bakım hizmetlerini daha güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Toplum yararına çalışma programını daha etkin hale getireceğiz. Engelliler için sosyal ve fiziki şartları iyileştirmeye devam edeceğiz. Kayıt dışıyla mücadeleye güçlü bir şekilde devam ederek bunu azaltacağız."
"UYDU İLETİŞİM KAPASİTESİ ARTIRILACAK"
Program kapsamında, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaştırılacağını anlatan Şimşek, yeni teknoloji alanlarında yerel bilgi platformlarını destekleyeceklerini, yeni nesil erişim şebekelerini yaygınlaştıracaklarını, bilgi ve iletişim teknolojileri destekli akıllı uygulamalara geçişi hızlandıracaklarını söyledi.
Yeni uydularla iletişim kapasitesinin artırılacağına dikkati çeken Şimşek, yeni teknoloji geliştirme çalışmalarına hız verileceğini belirtti. Açık kaynak kodu yazılım kullanımıyla, kamuda bilgi güvenliği ve tasarrufların da artırılacağının altını çizen Şimşek, siber güvenliğe yönelik yasal düzenlemelerin tamamlanacağını ve bu konuda Türkiye'nin güçlendirileceğini vurguladı.
Şimşek, imalat sanayisi ve madenciliğin önceliklendirildiğine işaret ederek, bu çerçevede büyük OSB'lerde tasarım ve dijital dönüşüm merkezlerinin kurulacağını açıkladı. İlaç ve tıbbi cihaz sanayi, raylı sistem, havayolu araçları, savunma sistemleri, enerji ekipmanları, bilişim ve haberleşme sistemleri alanlarına öncelik verileceğine değinen Şimşek, proje bazlı teşvik sisteminin tanıtımına ağırlık vereceklerini, başta petro kimya sektörü olmak üzere büyük ölçekli stratejik yatırımları destekleyeceklerini kaydetti.
Yerli marka otomobil destek programının hayata geçirileceğini dile getiren Şimşek, madencilik arama yatırımlarının artırılacağını bildirdi.
"TARIMSAL DESTEK YENİDEN DÜZENLENECEK"
Şimşek, cazibe merkezi olarak belirlenen bölgelerde yatırımların artırılması için gerekli teşvik ve imkanların yürürlüğe konulacağını söyledi.
Tarımsal üretimin güçlendirilmesi için tarımsal desteklerin, üretim hedefleri, verimlilik ve çiftçi geliri dengesi gözetilerek yeniden düzenleneceğini anlatan Şimşek, büyük ölçekli tarımsal işletme modeline geçişin destekleneceğini vurguladı.
Şimşek, su kullanımının etkinleştirilmesini teminen Su Kanunu çıkarılacağına işaret ederek, atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılacağını kaydetti. Hayvancılıkta üretimin artırılması için kaba yem üretimi ve işlenmesine yönelik altyapının geliştirileceğini dile getiren Şimşek, meraların girişimciler tarafından ıslah edilerek kullanımının sağlanacağını, damızlık materyal üretimiyle yetiştiricilik yapan işletmelerin ölçeğinin büyütüleceğini belirtti.
İş ve yatırım süreçlerini iyileştireceklerinin altını çizen Şimşek, bunun için bürokratik izin, onay ve işlemlerin elektronik ortama aktarılarak süreç hızı ve kalitesinin artırılacağını söyledi. Yatırım destek ofisleri kapasitelerinin güçlendirileceğini belirten Şimşek, "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Kararı, yatırımcının ÇED raporunu eksiksiz teslimine müteakip azami 2 ay içinde sonuçlandırılacak. Yatırım yeri tahsisinin kolaylaştırılması için potansiyel yatırım alanlarının belirlenmesi ve yatırımcılara daha kolay yer tahsisinin yapılabilmesini teminen, coğrafi bilgi sistemleri altyapısı tamamlanacak. Büyük ölçekli yatırımlara uygun yer tahsisi daha da kolaylaştırılacaktır." diye konuştu.
Şimşek, iş ve ticaret uyuşmazlıklarında hukuki öngörülebilirliği artırabilmek için yatırım, ticaret ve finans konularında mahkemelerde ihtisaslaşmanın sağlanacağına değinerek, bu sayede yargılama sürelerinin kısaltılacağını kaydetti.
Yeni icra dairesi modelinin yaygınlaştırılacağına dikkati çeken Şimşek, elektrik, su, telefon gibi borçlar için icra dairesine gidilmeden daha az masrafla ödeme yapılabilmesinin sağlanacağını anlattı.
"KAMUDA YENİ KURUM KURMAK SINIRLANDIRILACAK"
KOBİ'lerin finansmana erişimin etkin hale getirilmesi amacıyla girişim sermayesi, bireysel katılım sermayesi ve kitle fonlaması gibi yenilikçi finansman imkanları ve teknolojik girişimcilik destek modellerinin daha da geliştirileceğini vurgulayan Şimşek, KOBİ'lerin finansman erişimini kolaylaştırmak üzere banka teminat mektubu yerine, kefalet sigortası kullanılabilmesine imkan sağlayacak düzenlemeleri yapacaklarını, bölgelesel girişim sermayesi uygulmalarına başlayacaklarını açıkladı. Şimşek, şunları kaydetti:
"Kamuda kurumsal kalitenin artırılmasına yönelik yeniden yapılanma ve koordinasyon için önümüzdeki 3 yıllık süreçte, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uygulama esasları ve yol haritası hazırlanacak. Kurumlararası görev, yetki ve sorumluluk paylaşımı daha da netleştirilecek. Kamuda yeni kurum kurulması sınırlandırılacak, mevcut kurumlar ihtiyaç doğrultusunda yeniden yapılandırılacak. Kamu sermayeli kuruluşlar için yönetişim kanunu çıkartılacak. Büyükşehir Belediye Kanunu yeniden düzenlenecek, büyükşehir belediyelerinde personelin uzmanlaşma düzeyini yükseltecek bir program hazırlanacak. Kalkınma Ajansları başta olmak üzere bölge kalkınma idarelerinin rol ve yetkileri güçlendirilecek, yönetim, denetim ve mali yapıları daha da iyileştirilecek."
Şimşek, kamuda insan kaynağı kalitesinin artırılması için merkez ve taşra teşkilatı ilişkisinin güçlendirileceğine işaret ederek, "Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, pratik eğitimler veren, kamuya personel yetiştiren kamu personeli yetiştirme merkezi olarak yeniden yapılandırlacak." dedi. Şimşek, vatandaşlara sunulan hizmetlerin hız ve kalitesi ölçülerek performans değerlendirmesi yapılacağını ve sonuçların kamuoyuyla paylaşaılacağını da dile getirdi.
Bütçelerin, kamu hizmet programlarının performasını gösteren daha sade, anlaşılabilir ve vatandaş tarafından değerlendirilebilir belgelere dönüştürüleceğini belirten Şimşek, "Adalet ve güvenlik hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması amacıyla yargılama sürelerinin kısaltılması için ilave tedbirler alınacak. Güvenlik güçlerinin teknik kabiliyet ve kapasitesi arttırılacak." diyerek sözlerini tamamladı.