Nureddin Nebati, "Küçük yatırımcılar sosyal medyanın, trollerin oyununa geldiler, büyük zarar gördüler"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, döviz kurundaki ani hareketlere değinirken amaçlarının mevduat sahibini korumak olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati CNN Türk canlı yayınında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı.
Bakanı Nebati, döviz kurundaki ani hareketlere değinirken amaçlarının mevduat sahibini korumak olduğunu söyledi.
Nebati, doların bugün 12.64 olduğunu, ancak bugüne 18.00 liradan geldiklerini söyledi. O rakama adım adım gittiklerini ancak çok radikal bir düşüş yaşandığını belirten Nebati, bu rakamların yerine oturmasının belli salınımlarla oluştuğunu, bundan dolayı da mutlu olduklarını söyledi.
İşte Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarından önemli başlıklar;
"O gece devlet hiçbir müdahale yapmadı"
"Bu salınım 3 ay, Türkiye'nin makro ekonomi göstergeleri ile bağdaşmayan bir tablo oluşturdu. Biz gerektiği zamanlarda müdahil olduk uyardık. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı'nın 20 Aralık manifestosu ile bu noktaya geldi. Bana göre de hiçbir müdahalede bulunulmadı. 3 ayda zirveye çıkan döviz tıpkı köpük gibi bir anda yok oldu. Algı operasyonu ve köpürtme ile oluşturulan yapay durum yıkıldı gitti."
"Küçük yatırımcılar oyuna geldi, büyük zarar gördüler"
"O gece küçük yatırımcılar, trollerin, sosyal medyanın oyununa geldi ve çarpıldılar. Kimlerin neler söylediğini de herkes biliyor. Seçime 1.5 yıl kala hiçbir siyasi iktidar dolarla ilgili harekette bulunmaz. Pazardaki vatandaştan berberine kadar herkes tamamen olayın içinde. Muhalefet partisi için çok müthiş imkan doğdu "Geliyor gelmekte olan" dediler. Oysa oyları yüzde 25'ten, yüzde 25.3'e çıkmış."
"20 Aralık'a kadar akıllara ziyan manüplasyon yaptılar"
"Ben 3 yıla yakındır bakan yardımcısıydım. Sürekli göstergelere bakıyorum. Hiçbir anormallik yok. Ancak 20 Aralık'a kadar akıllara ziyan manüplasyon yaptılar."
"Algı operasyonu ile insanları borsadan çıkarıp dolara yönlendirdiler"
"Ben küçük yatırımcıya kahroluyorum. Onlar mavi yakalılar, gençler, yaşlılar... Bu yıl 52 firma borsaya açıldı. Anadolu'da insanlar borsaya girdi. Gerçekliği olmayan tablolarla insanları borsadan çıkarıp dövize yönlendirdiler. Küçük yatırımcı için 50-100 bin lira tüm mal varlığıdır. Bir gecede tüm birikimleri yarıya indi. O insanların ahını kim ödeyecek. Dolar 1 lira arttığı zaman 450 milyar lira borcumuz artıyor. Ben bunu nasıl yaparım."
"Vatandaşları manüple edenler içinde eski Merkez Bankası başkanı bile yer aldı"
"Başlangıçta hepsi bu algıya gitti. Ancak dolar 18 liraya çıkınca paniğe kapıldılar. Bunun olamayacağını biliyorlardı. Küçük mevduatı olanlar bunu bilmeyebilir ancak ekonomik gücü yerinde olanlar bile bundan zarar gördü. Vatandaşları manüple edenler içinde eski Merkez Bankası başkanı bile yer aldı."
"Sizi döviz gidiyor diye yönlendirenlere dava açın"
"Türkiye'de döviz geliri olmayan kişiyi bankalar normalde dövizle borçlandırmaz. Bu yıllar öncesinden alınan bir kararın uygulamasıdır. Zarar eden bütün vatandaşlara çağrıda bulunuyorum. Sosyal medya hesabında 'döviz gidiyor' diye çağrıda bulunanlara dava açın."
"2013 yılında ekonomi alarm vermeye başladı"
"Türkiye 2002 yılında bir model ile yola çıktı. O dönemdeki toplumsal yapı, konjoktürel yapı onu gerektiyordu. 2013 yılında Türkiye bir şeyin farkına vardı. Döviz düşük; enflasyon tek haneli, kişi başına milli gelir önemli bir noktada, ancak ekonomi alarm veriyordu. Türk lirası çok değerli, ihracat durmuş, çok sıcak para var ve bu para geldiği gibi giderken de habersiz gidiyor. Tedbir alınmadığı takdirde büyük bir sıkıntı yaşanacak. Ben ilk kez o yıl açıklama yaptım. IMF'in borcunun bittiğini söyledim. O dönemde bir anda Gezi olayları, yurt dışından bir anda dövizlerle Türkiye'yi şoklamaya başladılar. Bu süreç 2021 yılına kadar geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız faiz artırımına gitmeyeceğini açıkladı. Bankalar Birliği ile toplantı yapıyoruz. Faiz artırımı olmayacağını söyledik. Oradaki yöneticiler bizim bundan geri adım atmayacağımızı ve kararlılığımızı gördüler."