MTV düzenlemesi kısa sürede açıklanacak

Başbakan Yardımcısı Şimşek, MTV'ye ilişkin düzenlemenin zaruretten kaynaklandığını vurgulayan Şimşek, "Kısa sürede nasıl bir düzenleme olacağı açıklanacak. Hiçbir hükümet durup dururken bu vergileri artırmaz." dedi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Motorlu taşıtlar vergisine (MTV) ilişkin düzenlemenin zaruretten kaynaklandığını vurgulayan Şimşek, "Kısa sürede nasıl bir düzenleme olacağı açıklanacak. Hiçbir hükümet durup dururken bu vergileri artırmaz. Yeni silah sistemlerini almak için Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktaracağımız, terörle mücadele, ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehditleri bertaraf etmek ve caydırıcılık gücünü artırmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığına aktaracağımız kaynak var. Türkiye önümüzdeki yıl savunma sanayisi ve Milli Savunma Bakanlığı için muhtemelen 17-18 milyar liralık ilave harcama yapacak. Net olarak MTV'den gelecek gelir 2018 sonrası alınacak araçlar da dikkate alındığında 2,8 milyar lira, ilave vergi artışının etkisi ise 2 milyar lira. Sadece savunma sanayisi harcamaları alacağımız tedbirlerin üçte ikisine tekabül ediyor." diye konuştu.

Şimşek, borçlanmanın yüksek faiz ve yapılacak hizmetlerden imtina etmek anlamına geldiğini vurgulayarak, bu nedenle ilave harcamaları vergi gelirleriyle karşılama kararı aldıklarını söyledi.

Borç açığı arttığında makroekonomik istikrarın riske atılacağına dikkati çeken Şimşek, ikiz açığın Türkiye'nin geleceği için tehdit olacağını kaydetti.

Şimşek, milletten alınan vergilerin nereye harcandığı konusunda her zaman net ve şeffaf olduklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de topladığımız tüm vergiler 100 lira ise bunun 23 lirasını eğitime, 21 lirasını sağlığa, yaklaşık 20 lirasını sosyal güvenliğe ve sosyal harcamalara, en az 10 lirasını yatırımlara, yaklaşık 10 lirasını faize ayırıyoruz. Faizi bir kenara bırakırsanız tamamı milletimize hizmet olarak gidiyor. Bizim petrol gelirimiz yok, yoktan bir şeyi var edemeyiz. Milletten topladığımızı tekrar milletimize yatırım olarak sunuyoruz. 2018'de Türkiye'nin etrafındaki tehditlerle baş edebilmesi, caydırıcı bir güce sahip olabilmesi için ilave silah sistemleri gündemde. Bunu karşılamak amacıyla borç yerine vergi artışlarını tercih ettik."

'ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI İHRACI'

"Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı" kapsamında ilk gün yaklaşık 15 milyon liralık talep geldiğini belirten Şimşek, "Bununla tasarruf havuzumuz büyüyecek, dışa bağımlılık azalacak, özellikle Merkez Bankası rezervleri artacak, bu da Türkiye'yi güçlendirecek." dedi.

'OVP BİR TEMENNİ METNİ, LİSTESİ DEĞİL'

Orta Vadeli Program'ın (OVP) temel özelliği ve öncekilerden farkına ilişkin soruya Şimşek, OVP'nin amacının yüksek büyüme ve istihdam, adil gelir dağılımıyla ülkenin refahını artırmak olduğunu söyledi.

Bu amaca ulaşmak için birçok politika, tedbir ve hedefin olduğunu dile getiren Şimşek, yüksek, sürdürülebilir, kapsayıcı yani istihdam yaratan büyümeyle mutlaka makro istikrarın korunması gerektiğinin altını çizdi.

OVP'de özellikle bir yıl içinde yapılacak reformlarda öncelik ve hedeflerin göz önüne alındığını ifade eden Mehmet Şimşek, hedeflere ulaşmak için hangi reformlara ihtiyacın olduğunun yansıtıldığını dile getirdi. Şimşek, "Yani bir temenni metni, listesi değil. Oldukça somut, gerçekçi olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

'SERMAYE PİYASALARINI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faizlerin yüksekliği" konusundaki uyarılarının haklılığına dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız haklı olarak bize diyor ki; 'faizler yüksek.' Faizler yüksek çünkü bizim fon talebimiz yüksek. Bu, Cumhurbaşkanımızın talimatı. Altın, kefalet sigortası ve alacak sigortası inisiyatifimiz bu nedenle getirildi. Sermaye piyasalarını geliştirmeye çalışıyoruz. Sermaye piyasaları gelişirse ve derinleşirse, reel sektörün bankalara olan bağımlılığını azaltırız. Başından sonuna kadar o çaba içindeyiz."

"TAŞERON DÜZENLEMESİNDE SON DEĞERLENDİRME YAPILACAK"

Taşeron işçilere yönelik düzenlemenin bu yıl tamamlanacağını anlatan Şimşek, Başbakan Binali Yıldırım'ın bu yöndeki talimatının çok net olduğunu vurguladı. Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının konu üzerinde çalıştığını aktaran Şimşek, şöyle konuştu:

"Maliye Bakanlığı çalışmalarını tamamladı ve Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sundu. Orada gereken değerlendirmeleri yaptık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da çalışması hazır. OVP nedeniyle zaman ayıramamıştık. Yakın zamanda tekrar değerlendirilir ve Bakanlar Kurulunda son değerlendirme yapılır. Hizmet alımı yoluyla kamuya hizmet veren kardeşlerimiz rahat olsunlar. Zaten sözleşme süreleri, aile yardımı ve kıdem gibi birçok sorunlarını çözmüştük, şimdi statü konusu konuşulacak. İnanıyorum ki o konuda da iki sunumun sonrasında bir karar verilmiş olacak."