Meclisin gündemi yoğun
TBMM Genel Kurulunda, 2017 bütçesine kadar Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, CMK ve MEB teşkilat yasalarında değişiklikle sınai mülkiyet düzenlemeleri yasalaşacak
Meclisi, yılın sonuna kadar yoğun bir gündem bekliyor.
Alınan bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirmek için yılın son aylarında mesai yapacak.
AK Parti Grubu, 2017 yılı bütçesine kadar çıkarılması gereken düzenlemeleri belirledi.
Bu hafta Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda değişiklik içeren yasa tasarısının tamamlanması hedefleniyor. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı nedeniyle çocuk istismarına yönelik cezaları yeniden düzenleyen CMK'de değişiklik tasarısının 11 Aralık'a kadar yasalaşması gerekiyor. 82 maddelik MEB Teşkilat Yasası'nda değişiklik içeren yasa tasarısı ile 204 maddeden oluşan sınai mülkiyetle ilgili düzenlemenin de bütçe görüşmelerine kadar yasalaştırılması hedefleniyor.
Bütçe görüşmeleri 5 Aralık'ta başlıyor
Genel Kurul, 5 Aralık'tan itibaren 2017 yılı bütçesini görüşecek. Görüşmeler, 16 Aralık'ta tamamlanacak.
Meclisin bu düzenlemeler için cuma günlerinin yanı sıra hafta sonu da çalışabileceği ifade ediliyor.
Anayasa değişikliği bütçe sonrasına
AK Parti Grubu, Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) bütçe sonrasında görüşmeye devam etme eğiliminde. Bu amaçla halen Mecliste bekleyen iki KHK ile yeni geleceklerin de bütçenin ardından ele alınması bekleniyor.
Yasal düzenlemelerin yanı sıra başkanlık sistemi ile ilgili teklifin bütçe sonrasında Meclis gündemine girmesi bekleniyor. Teklif, daha önce Meclis Başkanlığına sunulsa bile bunun ancak bütçe sonrasında ele alınacağı ifade ediliyor.
Başkanlık sistemi
AK Parti'de başkanlık sistemiyle ilgili anayasa değişikliği metni üzerinde çalışmalar sürüyor. Maddelerin yazımı devam ederken, oraya çıkacak metnin kamuoyunda tartışılması isteniyor.
Referandumun bahar aylarından önce yapılması istenmiyor. Teklifin, sunulmasının ardından bir süre tartışılması, yaklaşık 3 haftada Anayasa Komisyonunda ve sonrasında Genel Kurulda iki turda ele alınması, Cumhurbaşkanınca incelenme süresi de değerlendirildiğinde sürecin Şubat sonunda tamamlanması öngörülüyor.
Anayasa değişikliğinin halkoylaması, ilgili Anayasa değişikliği Kanununun Resmi Gazetede yayımını
takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılıyor.