KYK Burs Başvuruları nasıl yapılacak? İşte Gerekli Şartlar ve Belgeler

Kredi Yurtlar Kurumunun üniversite öğrencilerine verilen 2016 KYK burs ve kredi başvuruları 3 Ekim’de başladı. KYK'nin resmi internet sayfası ve e devlet üzerinden sayfasında yapılacak başvurular için gereken şartlar ve belgelerde açıklandı.

Kredi ve Yurtlar kurumu tarafında üniversite öğrencilerine karşılıksız olarak verilen burs ve öğrenim kredisi başvuruları başladı. Burs/Kredi başvurusu yapacak olan öğrenciler başvurularını KYK’nın resmi internet sitesi Kurumun kyk.gsb.gov.tr web adresinden ya da e devlet https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresinden yapacaklar.  Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan öğrenim kredisi ve burstan yararlanacak olan öğrenciler için gerekli şartlar ile evrak ve belgelerde Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) internet sitesi üzerinden açıklandı.3 Ekim tarihinde başlayan başvurular 12 Ekim Çarşamba günü saat 23.59’da tarihinde sona erecek. 

BU YIL İLK KEZ EKİM AYINDA VERİLECEK

Kredi ve burs başvurularının bu yıl önceki yıllara nazaran daha erken başlamasının yanında bir müjdeli haberde KYK Genel Müdürü Sinan Aksu’dan geldi. Aksu’nun son yaptığı açıklamada bu yıl ilk defa burs ve kredi almaya hak kazanan birinci sınıf üniversite öğrencilerine ekim, kasım, aralık aylarını kapsayacak şekilde burs ve kredi verileceğini açıkladı. Aksu konuyla ilgili “Sene başlarında olmak üzere enflasyon oranında öğrencilerimizin burs ve kredilerini artırıyoruz” ifadelerini kullandı. Öğrencilere bu yıl için verilecek burs ve kredi miktarı ile ilgili net bir rakam henüz açıklanmadı.

E DEVLET'TEN YAPILACAK

Burs ve öğrenim kredisi başvurusu yapmak için gereken şatları taşıyan öğrenciler. Başvurularını Kredi ve Yurtlar Kurumunun  belirlediği tarihler olan 3 Ekim ve 12 Ekim saat 23.59'a kadar. KYK’nın resmi internet sitesi Kurumun kyk.gsb.gov.tr web adresinden ya da e devlet https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresinden yapacaklar.

12 EKİM’DE BİTİYOR

Geçtiğimiz gün başlayan KYK kredi ve burs başvuruları  KYK’dan yapılan açıklamaya göre 12 Ekim saat 23.59’a da bitiyor.  Burs/öğrenim kredisi müracaatı yapacak olan öğrenciler belirtilen süre içerisinde     e-devlet üzerinden ya da kyk.gsb.gov.tr adresinden yapılabilecek.  

ÖN LİSAN VE LİSANS ÖĞRENCİLERİ YARALANACAK

KYK Burs ve kredilerden yurt içinde okuyan öğrenciler, KKTC’de okuyanlar ve diğer yabancı ülkelerde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora yapan öğrenciler faydalanabilecek.  

SONUÇLAR KASIM’DA

Burs ve kredi için bu yıl 900 bin öğrencinin müracaat etmesini bekleniyor. Başvuru yapan öğrencilerin 11 devlet kurumundan doğrulatılmasının ardından sonuçlar kasım ayı itibariyle açıklanacak. Burslar, ihtiyaç sahibi öğrencilere devam ettikleri üniversitelerin normal öğrenim süresince karşılıksız verilirken, krediler ise geri ödenmesi gerekiyor.  Kredinin geri ödemesi de öğrenciye normal öğrenim süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat (Yİ-ÜFE) Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle yapılıyor.

BAŞVURU ŞARTLARI

Burs ve Kredi başvurusu yapacak olan öğrecilerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekiyor.

  • Kurumdan öğrenim kredisi veya burs almışsanız ,
    Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip iseniz,
    5102 Sayılı Kanunun 2.maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruşlarından halen burs alıyorsanız,
    Burs isteğinde bulunduğu tarihte, okula giriş tarihi itibariyle bir öğretim yılı kaybınız varsa,
    Türk vatandaşı değilde,yabancı uyruklu iseniz,
    Polis akademisi öğrencisi ya da askeri okul öğrencisi iseniz,
    Okulunuzu zamanında bitirmeyip ek süre öğrenim görüyorsanız,
    KYK yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler.
    Daha önceden Kredi Yurtlar Kurumundan Öğrenim Kredisi veya Burs almış ve bursları iptal edilmiş öğrenciler.


ÖĞRENİM KREDİSİNDEN YARARLANACAKLAR

- Ön lisans öğrencileri,

- Lisans öğrencileri,

-Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),

-İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),

-Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri, öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Burs ve kredi başvurusu yapacak olan öğrenciler için başvuru için gerekli belgeler şöyle;

İlgili kurumdan alınacak belge (SGK, Genel Kurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı v.b.)

Sağlık Kurulu Raporu ( "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" gereğince alınacak Sağlık Kurulu Raporu) T.C. İçişleri Bakanlığı MERNİS sisteminden teyit edilmektedir. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından teyit edilmektedir. Darüşşafaka Lisesi' nden teyit edilmektedir. Milli sporcular için T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı' ndan alınacak Milli Sporcu Belgesi(Belge aslı veya onaylı sureti) (Milli futbolcular için Türkiye Futbol Federasyonu' ndan alınacak belge) Öncelik belgesinin mülki amir (illerde Vali, ilçelerde Kaymakam) tarafından imzalı olması gerekir. ÖSYM den teyit edilmektedir.