Kurtulmuş: “Uluslararası mimariye ihtiyaç var”
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Finlandiya Meclis Başkanı Halla-aho ve Çekya Senato Başkanı Vystrcil ile görüştü
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesine katılmak üzere geldiği Çekya’nın başkenti Prag’da, Finlandiya Meclis Başkanı Jussi Halla-aho ve Çekya Senato Başkanı Milos Vystrcil ile ayrı ayrı bir araya geldi.
Prag Kongre Merkezi’nde Zirve kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde, parlamentolar arası ilişkiler, bölgesel ve küresel son gelişmeler ele alındı.
Kurtulmuş, Finli mevkidaşı Halla-aho ile görüşmesinde, Kırım Platformunun önemine işaret ederek, Kırım konusunda Türkiye’nin çok yönlü desteğini güçlü şekilde göstermek için Zirveye üst düzey katılım sağladıklarını belirtti.
Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne her platformda destek verdiklerini dile getiren Kurtulmuş, Türkiye’nin hem Ukrayna hem de Rusya ile konuşabilen tek ülke olduğunu, bu doğrultudaki çabalar ve arabuluculuklar sonucunda Tahıl Koridoru Anlaşması ve esir değişimi gibi somut kazanımlar sağlandığını belirtti.
Kurtulmuş, görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasında 2,3 milyon insanın Gazze Şeridi’nde sıkıştığını, binaların bombalanarak masum sivil, kadın, çocukların öldürüldüğünü anımsatarak, dünya kamuoyunun bu konuda insani bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade etti.
Finlandiya Meclis Başkanı Halla-aho ise Türkiye-Finlandiya ilişkilerinin köklü tarihi geçmişe dayandığını söyledi.
İki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100’ncü yılına girdiğini dile getiren Halla-aho, bunu farklı etkinliklerle kutlamak istediklerini belirtti.
Çekya Senato Başkanı Vystrcil ile görüşme
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Çekya Senato Başkanı Vystrcil ile yaptığı görüşmede ise Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesine ev sahipliği yapmalarından dolayı teşekkür ederek, programın başarılı şekilde tamamlandığını söyledi.
İsrail-Filistin çatışmasında yaşanan insani krizlere dikkati çeken Kurtulmuş, Gazze’de bir an önce ateşkesin sağlanarak insani yardımların bölgeye ulaştırılması gerektiğini vurguladı.
Kurtulmuş, 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan tam manasıyla bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, Filistinlileri evlerinden eden Yahudi yerleşimci sorunlarının çözülmesi ve Müslümanların, Hristiyanların, Musevilerin kutsal mekanlarının masuniyetinin sağlanarak korunması gerektiğinin altını çizdi.