Konutta 'KDV ödemesi' karışıklığı son buldu!
Konut kredisi kullananların KDV'lerini mahkemeye başvurarak alabileceklerine dair açıklama doğru çıkmadı.
Konut kredisi kullananların dikkatini çeken 'Bankadan konut kredisi alanlar, mahkemeye başvurarak KDV'lerini geri alabilir' açıklaması doğru çıkmadı. Binlerce vatandaşın dikkatini çeken haberin ardından tüketiciler müteahhit ve inşaat şirketlerine adeta akın etti ancak bu konu açıklandığı gibi değil.
KDV KANUNUNDA VERGİ İSTİSNASI YOK
Keza bu konuda tüketicilerin bilmesi gereken bir husus var, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin'in açıkladığı gibi KDV Kanunu'nda bir vergi istisnası bulunmuyor.
Vatandaşların konut sahibi olmak için çektikleri kredilerde 150 metrekarenin altındaki evler için çekilen kredi tutarının yüzde 1'i, 150 metrekare ve üzerindeki evler için de yüzde 8'i kadar KDV ödeniyor. Kredilerdeki KDV hakkında açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin şunları söylemişti:
'TÜKETİCİLER KDV'DEN MUAF' DEMİŞTİ
Kullanılan konut kredisi için bankalar KDV alıyor. Tüketici aldığı daireyi peşin değil de kredi ile alması durumunda tüketici lehine durumlar ortaya çıkıyor. Tüketicilerimiz bunlardan habersiz. Konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketiciler KDV'den muaf olduğunu bilmelidir.
VATANDAŞLAR AKIN ETTİ, KDV'NİN İADESİNİ İSTEDİ
Bu açıklamanın basında yer almasının ardından tüketici kredisi kullanılan çok sayıda vatandaş, açıklamaya güvenerek soluğu müteahhit ve inşaat şirketlerinde aldı. Ortalığı karıştıran açıklamanın ardından tüketicilerin ödedikleri KDV'nin iadesini istedikleri öğrenildi.
TÜKETİCİ MAHKEMELERİNE BAŞVURU SONUÇSUZ KALIR
Ancak yapılan açıklamadaki gibi bir durum söz konusu değil. KDV Kanunu'nda açıklandığı gibi bir vergi istisnası bulunmuyor. Bu konularda Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurulmasının bir anlamı ve işlevi de olmuyor.