Kapari Bitkisi'nin faydaları saymakla bitmiyor

Doğadaki sağlık deposu olarak bilinen Kapari Bitkisi MS hastalığından erozyona kadar çok çeşitli alanda faydası mevcut.Yıllık 12 miyon dolar gelir elde edilen bitkiyi İspanya milli bitki ilan etti.

Evliya Çelebi'nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde “Gebre” olarak bahsettiği ve çok faydalı bitki dediği Kapari bitkisi Muğla'nın sahil kıyılarda doğal ortamda yetişiyor. Ekonomik olarak çiçeği, yaprağı ve dalları değerlendirilen Kapari'nin Almanlar tarafından 472 çeşit yemeği yapılıyor. Tıp alanında MS hastalığında kullanılan Kapari aynı zamanda ilaç, kozmetik ve boya sanayininde en önemli bitkileri arasında yer alıyor.

DOĞADAKİ SAĞLIK DEPOSU

İspanyol'ların milli bitki ilan ettikleri Kapari tam bir sağlık deposu. Ticari olarak da değerlendirilen bitkiden yıllık 20 milyar dolar gelir elde ediliyor. MS hastalığı başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelen bitki Türkiye'de Muğla dolaylarında yetişiyor. Ticari olarak henüz değerlendirilemeyen Kapari dikenli olması nedeniyle bazı çiftçilerin tarlasında zararlı görülmesi nedeniyle arazilerinden sökülüyor.

EVLİYA ÇELİBİ SEYAHATNAMESİNDE BAHSETMİŞ

Ünlü Türk Seyyah Evliya Çelebi 400 yıl önce Seyahatnamesi'nde Kapari Bitkisi'nden çok faydalı bitki olarak bahsetmiştir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Çorum Osmancık ilçesini anlatırken, burada kumlu topraklarda Kapari’nin Gebre olarak adlandırdığı ve halkın turşu yaptığını anlatmaktadır. Muğla'da henüz tanınmayan bitki ekonomik açıdan henüz değerlendirilmiyor.

MS TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Kapari Bitkisi pek çok hastalığın tedavisi yanında Merkezi Sinir Sistemi hastalığı olarak bilinen MS Hastalığı'nın da tedaviside de kullanılıyor. Yenilenebilir hücrelerin yenilenmesine faydalı olduğu belirtilen bitkinin MS hastalarının tedavisinde kullanması yanında yüksek oranda afrodizyak etkisi mevcuttur. 

İSPANYAN'NIN MİLLİ BİTKİSİ

Milli Bitki olarak ilan edilen Kapari'nin İspanya’da 20 milyar dolar ihracatı olduğu biliniyor. Bitki Türkiye'de henüz halk tarafından değeri bilinmiyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Orman Dışı Ürünler Şube Müdürü Yanmadık “Kapari'nin çok değerli bir bitki olmasına rağmen vatandaşımız bu bitkinin farkında değil” dedi. Kapari'nin meyvelerinin tomurcuk halinde iken değerlendirildiğini belirten Yanmadık, bitkinin tomurcukları, meyvesi ve yaprağından turşu yapıldığını belirterek, “Kapari bitkisi yenilenebilir hücrelerin yenilenmesinde faydalı bir bitkidir. İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Almanya’da 470 çeşit yemeğinin yapıldığı biliniyor. Bu bitki İspanya’da milli bitki ilan edilmiştir ve devlet koruması altındadır. Kapari ihracatı olan bir bitkidir. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 12 milyon dolar ihracatı yapılmaktadır.” Dedi.

KAPARİ'NİN FAYDALARI

Çiçeğinden meyvesine ve dallarına kadar çok faydalı olan Kapari Bitkisi, MS hastalığı, kabızlık giderici, idrar söktürücü, cinsel gücü artırıcı, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, kalça rahatsızlıkları, Gut hastalığı, diş ağrıları, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, adet düzenleyici ve sancıları, karaciğer fonksiyonların düzenleyici olmasına kadar çok fazla faydası vardır.

EROZYONU DA ÖNLÜYOR

Kapari bitkisinin önemli özelliklerinden birisinin de erozyon önleyici olması olduğu belirtiliyor. Köklerinin 70-100 metre derinliğe kadar indiğini açıklayan belirten Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Orman Dışı Ürünler Şube Müdürü Yanmadık, bitkinin yangınlara da dayanıklı ve özellikle yamaçlarda derin kök salması nedeniyle erozyonu önlediğini açıkladı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Kapari bitkisinin bundan 400 yıl önce Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adının geçtiğini belirterek, “Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Çorum Osmancık ilçesini anlatırken, burada kumlu topraklarda Kapari’nin Gebre olarak adlandırdığı ve halkın turşu yaptığını anlatmaktadır” dedi.