İtfaiyecilerin "korku evi"ni aratmayan eğitim istasyonu!

Kahramanmaraş'ta itfaiyeciler, özel oluşturulan ve adeta bir "korku evi"ni andıran merkezde eğitim alarak tecrübe kazanıyor.

Kahramanmaraş'ta itfaiyeciler özel oluşturulan ve adeta "korku evi"ni andıran merkezde eğitim alarak tecrübe sahibi oluyor.
Türkiye Belediyeler Birliği ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca gerçekleştirilen program kapsamında Hatay, Adıyaman, Kastamonu, Amasya, Kilis, Erzincan, Elazığ ve Tokat'tan gelen 20 itfaiyeci, Dulkadiroğlu ilçesi Karacasu Mahallesi'nde konteynerlerin birleştirilmesiyle oluşturulan eğitim merkezinde zorlu eğitimlerden geçiyor.

Güvenlik kamerasıyla izlenen ve bir "korku evi"ni andıran istasyona giren itfaiyeciler, senaryo gereği karanlıkta engelleri aşarak yaralıları kurtarmaya çalışıyor. Gerilim türü müziklerin çalındığı merkezde, zaman zaman eğitmenler tarafından atılan torpillerle patlamalar oluşturuluyor.  ENGELLERİ AŞARAK YARALILARA ULAŞIYORLAR

Engelleri aşarak yaralıya ulaşan itfaiyecilerin karanlıkta çıkış kapısını bulmalarıyla eğitimleri sona eriyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangınlarda karşılaşılabilecek tüm olumsuzlukları canlandırmaya çalıştıklarını böylece itfaiyecilerin tecrübe kazanmalarını sağladıklarını vurguladı.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER HER ORTAMA HAZIR EKİPLER 

Amaçlarının itfaiyecilerin her türlü ortama hazırlıklı bulunmalarını sağlamak olduğunu anlatan Küçükönder, şunları kaydetti:

"Kapalı alan yangınları için yaptığımız yerde ev veya alışveriş merkezinde olması gereken her şey var. İstasyonumuzun 17 kapısı var. Tamamen karanlık bir yer. Asla bir şey görmeden yangın hortumlarını yangına veya kazazedeye ulaştırıyorlar, yine hortumları takip ederek çıkıyorlar. Ama bunu yaparken, girdikleri kapı bir anda çökme veya patlamadan dolayı kapanabiliyor. Girdikleri kapı kullanılamaz hale geliyor. Bir başka kapıya yöneliyorlar. Ara ara patlamalar oluyor. Bu bir tüp patlaması gibi, torpil kullanarak patlama sesi yapıyoruz. İstasyon içerisinde çeşitli malzemeler var, ayaklarına takılabiliyor. Böyle bir ortamda arkadaşlarımız kurtarmayı ve yangına müdahaleyi öğreniyorlar."
Eğitime katılan Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinde görevli Hakan Aksu, adeta gerçek bir yangın anını yaşadıklarını, girdikleri kapının kapalı olmasının gerçek bir yangındaymış hissi oluşturduğunu söyledi.