İstanbul’un Kurtuluşu'nun 93. Yıl Dönümünün anlam ve önemi şiirlerle kutlanıyor!

İstanbul’un Kurtuluş’unun bu yıl 93. Yıl dönümü kutlanacak. Tarihteki önemi büyük olan bu özel gün, 6 Ekim’de okunacak şiirler, günün anlam ve önemini belirten yazılar ve kutlama sözleriyle kutlanacak.

İstanbul’un Mondros Mütarekesi’nden sonra İtilaf devletleri tarafından işgal edilmesi tüm dünyada büyük yankı getirmiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanan itilaf devletleri donanması gemilerini 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa Limanı önlerine demirlemesiyle fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştür. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması imzalanmasından sonra İstanbul’u terk etmeye başlayan itilaf birliklerinden son kalan birliğin 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı’nı selamlayarak şehri terk etmesinden sonra ve 6 Ekim 1923'te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girerek işgal resmen sonlandırmasından sonraki yıllarda her yılın 6 Ekim tarihi İstanbul'un Kurtuluş Günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı. İstanbul’un Kurtuluşu okullarda okunan şiirler ve yazılarla ve düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

“GELDİKLERİ GİBİ GİDELER”

Birinci Dünya Savaşını kaybetmemiz sonrasında itilaf devletleriyle Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra itilaf devletlerinin donamalarının Haydarpaşa Limanı önüne demir atmaları karşısında büyük bir üzüntü yaşayan Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, yanındakilere tarihe geçen o ünlü sözünü "Geldikleri gibi giderler..." söylemiştir. İstanbul’un işgalinden sonra başlayan kurtuluş mücadelesi sonrasında düşman İzmir’den denize dökülmüş ve 4 Ekim 1923’te Türk Ordusu’nun İstanbul’a girmesi ile son kalan İtilaf devletlerinin birlikleri Türk Bayrağı’nı selamlayarak İstanbul’u terk ettmişlerdir. İtilaf devletleri yaklaşık 5 yıl sonra büyük kurtarıcı Mustafa Kemal’in de dediği gibi geldikleri gibi gitmişlerdir.

ŞİİRLERLE KUTLANACAK

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla İtilaf devletlerinin İstanbul'u işgalinin 6 Ekim 1923'te sona ermesi sonrasında her yılın 6 Ekim’i İstanbul'un Kurtuluş günü olarak belirlenmiş ve kutlanmaya başlanmıştır. İstanbul’un Kurtuluşu okullarda şiirler, günün anlam ve önemini anlatan yazılar ile düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

İSTANBUL'UN KURTULUŞU İLE İLGİLİ SÖZLER

İstanbul'un Kurtuluşu ile ilgili çok sayıda sözler söylenmiştir. Bunlardan bazıları ise şöyle;

İki büyük cihanın birleştiği yerde, Türk vatanının değeri, Türk tarihinin serveti, Türk milletinin gözbebeği İstanbul, bütün vatandaşların kalbinde yeri olan bir şehirdir.”
M. Kemal Atatürk

İstanbul dünyada zevk ve nezaketin kaynak yeridir.
Enderunlu Fazıl

İstanbul, olağanüstü durumunu Haliç, Marmara Denizi ve Boğaza borçludur.
Andrea Horn

Türkler öldürülebilir fakat mağlup edilemezler.
Napolean

İstanbul iki deniz arasında bir inci parçasıdır.
Nedim

Bu öyle emsalsiz bir şehirdir ki, bir taşına bütün Acem ülkesi fedadır.
Nedim

Eskiler Mısır’a dünyanın anası dediler amma İstanbul da dünyanın gelinidir.
Enderunlu Fazıl

Türk İstanbul, gözleri en ziyade kamaştırmış ve gönüllere en ziyade yerleşmiş bir şehirdir. Türkiye Türklerinin yeryüzünde başka bir eseri olmasaydı, tek başına yalnız bu eser şeref namına yeterdi.
Yahya Kemal BEYATLI

Dünyaya son kez bakacaksın deseler, bu bakışı İstanbul’un Çamlıca’sından isterim.
Lamartine

İstanbul eskiden beri Avrupa ve Asya’yı birleştiren büyülü(tılsımlı) ve adeta kutsal bir mühürdür. İstanbul muhakkak dünyanın en güzel yeridir.
Gerard De Nerval

İSTANBUL'UN KURTULUŞU ŞİİRLER

İSTANBUL’UN KURTULUŞU

Kurtarınca Ata’mız,
İzmir’i, Edirne’yi
Çekemezdi İstanbul
En büyük işkenceyi.

Bin dokuz yüz yirmi üç
6 Ekim sabahı,
Güzel İstanbul’umuz
Artık kesmişti âhı!…

Sarayburnu’na çıktı,
Mehmetçik’in alayı.
İstanbul’un şenlendi,
Her yeri, her dolayı.

M. Faruk Gürtunca

İSTANBUL’UN ÜSTÜNE GÜNEŞ DOĞDU

İstanbul’un üstüne güneş doğdu
Salih Reis’in deniz kızı
Yemiş’ten Sarayburnu’na kadar
Yakamozlu bir kuşak çekti sulara
Salih Reis’in Deniz Kızı çatanası
Sabahçı bir horozla bir oldu da
Gazhane’den önce Uzun uzun öttü
İstanbul’da Suların şıpırtısı bir yana
Uyanık işçilerin, sabahçıların, nöbetçilerin
Gürültüsü bir yana
Bu ilk sesiydi İstanbul’un.

Oktay RIFAT