İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı alma şartları 2018

İşsizlik maaşı nasıl alınır sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşsizlik maaşı alma şartları 2018 yılı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları Ajanshaber.com'dan öğrenebilirsiniz.

İşsizlik maaşı her vatandaş için bir güvencedir. İşsizlik maaş çalıştığı iş akdi iş yeri tarafından sonlandırılan vatandaşlara devlet tarafından verilen belirli süreli bir maaştır. İşsizlik sigortası tarafından ödenen bu ücret bireyin iş bulana kadar kendi şahsi ihtiyaçlarını sağlaması için güvence niteliğindedir. İnsanlar her türlü duruma karşı işsizlik maaşı nasıl alınır sorusuna yanıt arıyor. İşsizlik ödemesi 15 yılda toplamda vatandaşlara 15 milyar 502 milyon 487 bin 525 liraya ödeme yaptı. Şimdi insanlar işsizlik maaşı alma şartları 2018 yılı ile ilgili araştırma yapıyor. Ajans Haber olarak işsizlik maaşı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde sizler için derledik. 

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

İşsizlik maaşı işsiz kalma durumunda her birey için bir güvencedir. İşsizlik sigortası tarafından ödenen işsizlik maaşı vatandaşa belirli bir süre zarfında ödenir. Birey iş bulana kadar kişisel ihtiyaçlarını ve hayatını aldığı bu maaşla idare etmektedir. İşsizlik maaşı nasıl alınır sorusunun yanıtını sizler için yanıtladık.

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen kişinin işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ 81 İlde bulunan Çalışma ve İş Kurumuna (İŞKUR) müracaat etmesi gerekmektedir. Burada önemli olan husus, işten çıkış tarihinden sonra 30 günü geçmemesi gerekmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞINA KİMLER BAŞVURABİLİR?

Kimler işsizlik maaşı alabilir sorusunun yanıtı birçok vatandaş tarafında merak edilen sorular arasında yer alıyor. Kendi kusuru ya da isteğiyle işini kaybeden kişiler dışındaki herkes işsizlik maaşından yararlanabilir. İş akdinin feshinden önceki süreçte 120 gün süreyle SSK primi ödeyerek sürekli çalışmış olmak ve son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak işsizlik maaşı almak için gereken şartlardır. İş akdinin fesih edilmesinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine doğrudan veya elektronik ortamdan işsizlik başvurusu yapılabilir.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI 2018

İşsizlik maaşını almak isteyen kişilerin en son çalıştığı işinde 120 gün aralıksız çalışmış ve sigorta priminin de ödenmiş olması gerekiyor. Bunun yanında işten atılan ve önceki 120 gün aralıksız olarak sigorta primi yatmış olan bir kişinin, işsiz kalmadan önceki çalışma süresi hesaba katıldığında, 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir. Sigorta primi en az 600 gün ödenen kişiye 6 ay, 900 gün prim ödemesi olan kişiye 8 ay, 1080 gün prim ödemesi yapılmış kişiye de 10 ay işsizlik maaşı bağlanır ve bu süre boyunca bu personel işsizlik maaşından faydalanır.

İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

- Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak, gerekmektedir. İşsizlik sigortasına başvuru Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINIR?

İşsizlik maaşı alma sürenizi son 3 yıldaki çalışmalarınız belirliyor. Son 3 yılda 600 gün sigortalı çalışanlar 6 ay, 900 gün çalışanlar 8 ay ve bin 80 gün sigortalı çalışanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.