İngiltere'de asker sokağa indi

İngiltere, son 11 yılda terör tehdit seviyesini 3. kez en yüksek düzey "kritik"e çıkartırken, orduyu da iç güvenlikte etkin şekilde kullanmaya hazırlanıyor.

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Manchester Arena konser salonunda düzenlenen terör saldırısının ardından iç istihbarat servisi MI5 bünyesinde, 2003'te kurulan ve 16 bakanlık ile kurumdan uzmanları bir araya getiren Ortak Terör Analiz Merkezi (JTAC), dün akşam terör tehdit seviyesini "ciddi"den en yüksek düzey olan "kritik"e yükseltti.

MI5'ın Uluslararası Terörle Mücadele şubesiyle de yakın iş birliği içinde çalışan JTAC, ülkedeki terör tehdit seviyesini "düşük"ten "kritik"e kadar 5 basamaktan oluşan bir skalayla değerlendiriyor.

Herhangi bir saldırının muhtemel görülmediği "düşük" en alt basamağı oluştururken, ikinci sıradaki "vasat" düzeyi, bir saldırının mümkün ancak düşük ihtimalli olduğu durumlarda uygulanıyor.

Terör tehdit seviyesinin 3. basamağı "büyük", bir saldırının mümkün olduğunu ve gerçekleşme ihtimalinin güçlendiğini gösteriyor.

İngiltere'nin bir süredir içinde bulunduğu 4. seviye "ciddi", somut bir saldırıya yönelik elde herhangi bir istihbarat olmamakla birlikte bir saldırının kuvvetle muhtemel olduğu anlamına geliyor.

Terör tehdit seviye skalasının en üst basamağını oluşturan, İngiltere'nin dün akşam itibarıyla geçtiği "kritik" basamağı ise bir saldırının her an beklendiğini gösteriyor. Bu seviyeye, istihbarat örgütlerinin elinde somut bir saldırıya ilişkin bilgi bulunduğunda geçiliyor.

TEHDİT SEVİYESİ 3. KEZ EN YÜKSEKTE

Son kararla İngiltere'de terör tehdit seviyesi üçüncü kez "kritik" düzeye çıkarılmış oldu.

Ülkede terör tehdit seviyesi bu düzeye, 2006'da transatlantik sefer yapan bir uçağa sıvı patlayıcıyla saldırı yapılacağı iddiasına yönelik geniş çaplı düzenlenen operasyon sırasında yükseltilmişti.

Ülke tehdit seviyesinin "kritik"e yükseltildiği bu çapta bir teyakkuz 2007 yılında da Londra'da bir gece kulübünü bombalamaya hazırlandığı öne sürülen bir kişi için başlatılan "insan avı" sırasında yaşamıştı.

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Manchester Arena konser salonunda önceki gece ABD'li şarkıcı Ariana Grande'nin konserinin sonunda yaşanan bombalı saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişi hayatını kaybetmiş, 59 kişi yaralanmıştı. Polis, adını Salman Abedi olarak açıkladığı saldırganın da patlama sırasında öldüğünü bildirmişti.

BOMBA KAYGISI

İngiliz güvenlik ve istihbarat servisleri araştırmalarını önceki gün Manchester'da meydana gelen intihar saldırısında kullanılan ev yapımı bombanın nasıl yapıldığı üzerinde yoğunlaştırdı. Yetkililer, saldırganın bombayı bir rehberin yardımıyla kendi başına hazırlamış olması veya bombanın ona bir başkası tarafından verilmesinin kendilerini aynı ölçüde kaygılandırdığını belirtiyor.

Bu konuya ilişkin somut bir istihbaratın terör tehdit seviyesinin yükseltilme kararına etki yaratmış olabileceği yorumu yapılıyor.

ÖNEMLİ BİNALARA ASKERİ KORUMA

Ülkede, tehdit seviyesini yükseltme kararıyla ordunun iç güvenlikte yer almasına dönük tedbirler de devreye alındı.

Buna göre, sayısı 5 bine kadar çıkabilecek askeri personel kilit önemdeki binaları ve mekanları korumada görev alacak.

Ordu, Buckingham Sarayı, Başbakanlık, parlamento, bakanlıklar, büyükelçilikler gibi resmi binaların yanı sıra kamuya açık kültürel ve sportif etkinliklerin güvenliğinde rol alacak.

Askerlerin, istasyonlar, limanlar ve havalimanları gibi hassas noktalarda da görev yapması bekleniyor.

Askeri personel, bu görevleri İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard'ın emrinde yerine getirecek. Askerlerin kamu güvenliğinde kullanılmasıyla polis ekiplerinin devriye çıkma imkanı kazanacağı belirtiliyor.

İngiltere'de ordu, iç güvenlikte son olarak 2003 yılında Heathrow Havalimanı'na yönelik bir saldırı ihbarı üzerine görev almıştı. Bir terörist grubun yerden füze sistemiyle uçaklara saldıracağı ihbarı üzerine askerler, zırhlı araçlarla havalimanına sevk edilmişti.