Hicri Yılbaşı 1 Ekim'de başlıyor! İşte Duası ve namazının kılınışı
Hicri Takvime göre, Muharrem ayının ilk günü olan Hicri yılbaşı Miladi takvime göre 2 Ekim tarihine karşılık geliyor. Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı olarak kabul edilen bugünde dua okumanın ve namaz kılmanın fazileti büyüktür.
Hicri Takvime göre İslam Âleminde yılın başlangıcı olarak kabul edilen Hicri Yılbaşı geldi. Muharrem ayının ilk hilalinin görünmesi ile başlayan yılın ilk günü, Miladi Takvime göre,1 Ekim Cumartesi gecesi başlıyor ve 2 Ekim Pazar günü (bitiyor) Hicri yılbaşı yani Muharrem ayının birinci günüdür. Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı olarak kabul edilen bu gün, aynı zamanda Peygamber Efendimiz ‘in (SAS) ‘Allah'ın ayı' olarak ifade buyurduğu Muharrem, İlâhî bereket, feyz ve keremin bollaştığı bir ay olarak kabul edilir. Hicri Yılbaşı aynı zamanda Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adı ile hayatın bütün safhasında olduğu gibi takvim safhasında da İslâm'ın belli bir tanzimi söz konusu olduğu, bu da dinin bütün esasları gibi vahiy ve nakle dayanmaktadır. Gerek ayet-i kerimeler ve gerekse hadis-i şeriflerin izahı ile İslami takvim ve ayların tayini açıklığa kavuşturulmuş ve İslâm'ın ana rükûlarından olan Oruç, Hac ve Zekât gibi ibadetler bu takvime bağlı kılınmıştır.Muharrem ayının 1. Günü olan Hicri Yılbaşı’nda ibadet etmenin önemi hadislerde de değinilmiştir. O gün oruç tutan ve tutulmasını da emreden Allah Resulü, ertesi sene Ramazan orucu farz kılınınca yalnızca isteyenlerin tutmasını söyledi. Şu hadis-i şerif de bu mübarek zaman diliminin mahiyetini özetler nitelikte: “Zilhicce'nin son günü ve Muharrem'in birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur.” Rivayet etmiştir.
DiĞER DİNLERDE DE KUTSAL AY KABUL EDİLİYOR
Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı olarak kabul edilen muharrem ayı tarih boyunca peygamberle ilgili birçok kurtuluş mucizelerine sebep olmasından dolayı diğer dinlerde de kutsal ay olarak kabul ediliyor. Muharrem ayı içerisinde ‘Aşure' gibi önemli bir günün yanı sıra ‘Kerbela' gibi hüzünlü bir vakayı da içinde barındırmaktadır.
YAHUDİLERDE BU GÜNDE ORUÇ TUTUYOR
Peygamber Efendimiz’in (sas) Medine'ye hicretinden sonra orada yaşayan Yahudilerin bu ayda oruçlu olduklarını öğrendi ve orucu ne niyetle tuttuklarını sorması üzerine “Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun'u boğdurduğu gün. Hz. Musa, şükür olarak bugün oruç tutmuştur.” dedi, Yahudiler. Bunun üzerine Aleyhissalatu Vesselam, “Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz.” buyurdu. Muharrem ayı içerisinde bulunan o gün için oruç tutan ve tutulmasını da emreden Allah Resulü, ertesi yıl Ramazan orucunun farz kılınmasından sonra bu orucu yalnızca isteyenlerin tutmasını söyledi. Muharrem ayının başlangıcı ve ilk on gün içerisinde oruç tutanlar bu görevi yerine getirdiklerinden dolayı Kerbela'da şehit edilen Hazreti Hüseyin ve Hazreti Hasan Efendilerimiz ile cennete gidecekleri söylenmektedir. Bu 10 günlük süre içerisinde orucu tutmayan kişilere ellerinden geliyorsa Muharrem ayının 8,9 ve 10'uncu günleri oruç tutabilecekleri söylenmektedir. Peygamber efendimiz, Muharrem Ayı'nın 9. gününde seferde olması nedenle sadece 10'uncu günde orucu tutmuşlardır ve ''Eğer yaşıyorsak, gelecek yıl 9'uncu günü de tutarız'' sözünü buyurmuşlardır.
HİCRÎ YILBAŞI DUÂSI
Muharrem ayının ilk gecesi (Hicri Yılbaşı) okunması tavsiye edilen dua, hadîs-i şerîfde şu şekilde buyurulmuştur. “Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü [ya'nî hicrî yılbaşında], aşağıdaki duâyı 3 defa okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar." Hadisi Şerif'te basedilen dua ise şöyle;
"Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es'elüke fîhel'ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn."
Şeyh Şihâbüddin-i Sühreverdî'den menkûldür ki: "Her kim bu duâyı aşûre günü üç kerre okursa ölümden de emîn kılınır. Zîrâ o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duâyı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hâmiş)
Duânın meali şöyledir;
Meâli ise şöyledir: "Besmele", "hamdele" ve "salvele"den sonra, "Ey Allah'ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayâtı devâmlı olan, kullarına keremi ziyâde, merhameti, ni'metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım! İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytândan korumanı ve dâimâ kötülüğü emreden nefsime gâlip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celâl ve ikrâm sâhibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muâmele eyle. [Sonunda tekrâr salevât-ı şerîfe var]."
HİCRİ YILBAŞI NAMAZI
İslam Alimlerine göre, Muharrem ayının birinci gecesi,(Hicri Yılbaşı) akşam ve yatsı arasında (yani zilhicce’nin son gününü, Muharrem’in birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için iki rekat namazla tespih namazı kılınır.
Muharrem Ayı Namaza şu niyetle başlanır :
“Ya Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman; avfı ilahine, feyzi ilahine, mazhar kılman; dünyevi ve uhrevi saadetlere nail eylemen için ; Allahu Ekber “
Her iki rekatta bir; 7 Fatihai şerife, 7 Ayetel- kürsi, 7 İhlası şerif, okunur.
Namaz dan sonra;
11 defa : La ilahe illallahü vahdehu la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli şey’in kadir. 11 defa; İstiğfarı şerif, 11 defa Salevatı şerife, okunup dua yapılır. Duada, geçmiş senenin günahlarının afvı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir.
İLK GECE TESBİH NAMAZI DA KILINIR
Muharremin birinci gecesi olan Hicri Yılbaşında ayrıca tesbih namazı da kılınır: O gece kılınacak olan Tesbih Namazında şu şekildeniyet edilir. “Ya Rabbi, bu yeni senede beni mağfireti ilahine, rızai ilahine ve hidayeti ilahine mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızai ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadabı ilahine duçar olacak amellerden muhafaza buyur.”
Tesbih namazından sonra ise şu dualar okunur;
- Rekatta: 1 fatiha, 1 Ayetül kürsi,
- Rekatta: 1 Fatiha, 1 Amenerresulü… ( sürei Ali İmran’ın ilk iki ayeti de ilave edilerek)
- Rekatta: 1 Fatiha, 1 Hüvellahüllezi…
- Rekatta : 1 Fatiha, 1 İhlası şerif.
Not: okunması gereken süreleri bilmeyenler bildikleri süreleri de okuyabilirler. Namazdan sonra tevbe istiğfar edilir ve salavatı şerife getirilir ve arkasından da dua edilir.