Hal Yasası taslağı Meclis'e gelecek
Hal Yasası raftan iniyor. Düzenlemeyle komisyoncuların yüksek kar marjları denetlenecek, fiyat artışları kontrol altına alınacak. Üretici birliklerine hallerde kontenjan ayrılacak. Fiyatların belirlenmesinde üreticiler de söz sahibi olacak.
Kovid-19 salgını ve ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi için Hal Yasası gündemde. Edinilen bilgilere göre; AK Parti'de yapılan toplantılarda, yasanın bir an önce Meclis'ten geçirilmesi gerektiği görüşü ön plana çıktı.
Destici-Erdoğan görüşmesinde gündeme geldi
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, önceki günkü BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'yi ziyaretinde de Hal Yasası da gündeme geldi. Destici'nin düzenlemenin zaman kaybetmeden hayata geçmesi gerektiğine yönelik görüşüne Cumhurbaşkanı'nın da destek verdiği ve kısa süre içinde taslağın Meclis gündemine getirilmesinin planlandığını söylediği öğrenildi.
Fiyat artışları kontrol altına alınacak
Kanun ile komisyoncuların yüksek kâr marjlarının denetleneceği ve büyük ölçüde fiyat artışlarının kontrol altına alınacağı belirtildi. Yapılan değerlendirme toplantılarında, üreticiden çıkan 4 liralık bir ürünün, ara maliyetlerle birlikte market ve pazarda en fazla 8-9 lira olması gerekirken,18 lira fiyatla satıldığına yönelik örnekler verildi.
Haller kayıt altına alınacak
Kanunun çıkması ile birlikte sebze-meyve hallerinin kayıt altına alınacağı, böylelikle her türlü ürünün kaç liradan hale girdiğinden kaç liradan çıktığına, son tüketiciye sunulana kadar her aşamanın denetleneceği belirtildi.
AK Parti kurmayları, zincir marketlerle ilgili düzenleme ile Hal Yasası'yla ilgili çalışmaların birlikte yürütüldüğünü, her iki düzenlemede birbirini tamamlayan unsurlar bulunduğunu hatırlattı.
Hal Yasası'yla ilgili taslakta, hallerde üretici birliklerine yüzde 30 oranında bir kontenjan ayrılacağı ifade edildi. Böylelikle fiyatların belirlenmesinde üreticiler doğrudan söz sahibi olacak.
Ayrıca zincir marketlerin halleri devre dışı bırakıp doğrudan tarladan ürün almalarının önüne geçilerek "kafalarına göre fiyat belirmelerinin" önleneceği belirtildi. Yaş sebze ve meyvenin yanı sıra, hallerde et ve süt ürünleri ile kesme çiçek satılmasına yönelik de taslakta bazı düzenlemeler bulunuyor.