Gaziantep'ten 20 ülkenin HES'ine mekanik parça
Gaziantep OSB'de kurulu fabrikada üretilen hidromekanik ve elektromekanik aksamlar, Türkiye'nin yanı sıra 20 ülkedeki HES'lerde kullanılıyor.
Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kurulu fabrikada üretilen hidromekanik ve elektromekanik aksamlar, Türkiye'nin yanı sıra 20 ülkedeki hidroelektrik santrallerinde (HES) kullanılıyor.
Her yıl 5 bin tondan fazla çeliği, türbin ve jeneratör parçalarına, giriş vanasına ve hidromekanik parçalara dönüştüren firma, Gürcistan, Irak, İran, Norveç, Kamboçya'nın da aralarında bulunduğu 20 ülkeye ihracat yapıyor.
Gaziantep OSB'de faaliyet gösteren Çiltuğ Isı Sanayi AŞ'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Can Tuğsuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağır makine sanayisinde Türkiye'nin en büyük firmalarından birisi olduklarını söyledi.
Yaklaşık 45 yıldır ağırlıklı olarak hidroelektrik santrallerinin mekanik parçalarını ürettiklerini anlatan Tuğsuz, "Basınçlı tanklar yaparak bu işe başladık. Şu anda da hidroelektrik santrallerinin çelik imalatlarını yapan lider firmalardan biriyiz. Hidromekanik olarak adlandırılan yani içinden su geçen bütün çelik aksamların imalatını gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin ve dünyanın önemli barajlarında imzamız var." dedi.
"ASRIN PROJESİNDE DE GÖREV ALDIK"
Tuğsuz, Türkiye'nin en büyük barajları Atatürk, Karakaya, Keban'ın yanı sıra Ilısu, Karadeniz'deki Akköy, Yusufeli, Boyabat gibi son 10 yılda inşa edilen yüksek kapasiteli barajlarda, Gaziantep'te ürettikleri parçaların kullanıldığına dikkati çekti.
Yıllık yaklaşık 30 milyon lira ihracat gelirleri bulunduğunu ve 20 ülkeyle çalıştıklarını aktaran Tuğsuz, şunları kaydetti:
"Şu anda Muş'ta yapımı devam eden Alparslan Barajı'nın çelik aksamlarını yapıyoruz. Ayrıca yurt dışında da devam eden projelerimiz var. Şili'deki bir barajın parçalarını yapıyoruz. Arnavutluk'ta yakın zamanda 2 ayrı barajla çalıştık. Asrın Projesi denilen KKTC'ye su götürülen projede de görev aldık. Fabrikamızda ürettiğimiz çelik parçalar burada da kullanıldı. Gürcistan ile çalıştık. Irak, İran, Pakistan, Norveç, Kamboçya, Suriye, Makedonya ve Libya gibi ülkelerde baraj, kanal ve sulama istasyonu işlerini yaptık. Yıllık 5 bin ton kadar çelik imalatımız var. Bunun yarısından fazlası yurt dışına gidiyor."