“FITCH gibi kuruluşlar, dolaylı yoldan Merkez Bankası’na baskı yapıyor”

Fitch Ratings’in Türkiye ekonomisine yönelik 5 maddelik açıklamasını, SETA Ankara Ekonomi Araştırmaları Direktörü Erdal Tanas Karagöl, AjansHaber’e yorumladı.

AjansHaber / ANKARA

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’yi tehdit edercesine açıklamalarına devam ediyor. TL'de yaşanan değer kaybının uzun süre devam etmesi durumunda Türk şirketlerinin kredi notları üzerinde baskı oluşacağını söyleyen Fitch, hükümet ile yargı arasındaki krizin Türkiye’nin kredi itibarını zayıflatabileceği yönünde mesaj verdi. Fitch’in neden böyle bir açıklama yaptığını ve arkasındaki asıl sebebi, SETA Ankara Ekonomi Araştırmaları Direktörü Erdal Tanas Karagöl, AjansHaber’e açıkladı. Tanas Karagöl, Fitch’in asıl dile getirmek istediğinin fakat söyleyemediğinin faiz oranları olduğunu vurguladı.

“EKONOMİK DALGALANMALAR OLDUĞU ZAMAN…”

Kredi değerlendirme kuruluşlarının, her gün açıklama yapmadıklarını hatırlatan Tanas Karagöl, “Bizim gibi ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerde, bu tarz siyasi bir durum ve ekonomik alanda bazı dalgalanmalar olduğunda genelde bu tür açıklamaları yaparlar.” dedi.

Bu kuruluşların, tüm bu belirsizlikleri de dikkate alarak kredi notu hesaplamalarını yaptıklarını söyleyen Karagöl, “Son zamanlarda yaşanan malum olaylardan dolayı bu tür bir açıklamayı yaptıklarını ifade ettiler.” diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRE TEHDİT

Fitch’in bu açıklamasıyla özel sektörü tehdit ettiğini ifade eden Karagöl, “Özellikle kurlardaki artışın özel sektörün borçlarını arttıracağını, dolayısıyla özel sektördeki firmaların ve şirketlerin kredi notunu olumsuz etkileyeceğini dile getiriyor. Bunların sürekli olması halinde özel sektör tarafından bazı belirsizliklerin yaşanmasını, firmaların kredi notuna tehdit olarak görüyorum.” değerlendirmesin bulundu.

MERKEZ BANKASI’NA DOLAYLI YOLDAN BASKI

Kredi derecelendirme kuruluşlarının baskılarının ardında Merkez Bankası’nın faiz oranını yükseltmeyişinin yattığını belirten Karagöl, “Bu dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının atağa geçmesinin en büyük sebebi, Merkez Bankası’nın iç faizi değiştirmesidir. Bu durumda Merkez Bankası’na baskı yaptırmak için bu politikayı izlediklerini çok net olduğunu düşünüyorum.” dedi.  Bu konuda Merkez Bankası’nın direndiğini söyleyen Karagöl, “Zaten bu konuda tüketimde azalma var, kısma var. Faizi artırma iç siyaseti olumsuz etkileyecektir. Kendileri için istenilen bir durum. Merkez Bankası’nın o anlamda yaptığı çalışma doğru. Bu kredi derecelendirme kuruluşlarının, Merkez Bankası’nı zorlama adına yaptıkları bir ortam.” diyerek kredi derecelendirme kuruluşlarının tutumlarındaki asıl nedeni dile getiriyor.

“YABANCI FİRMALARDA BİR BELİRSİZLİK VAR”

17 Aralık Operasyonu’nun ardından bir belirsizliğin olduğunu da hatırlatan Karagöl, “Dolayısıyla yabancı firmalar ülkeden gidebilir, ülkeye gelmeyebilir. Türkiye’nin bu anlamda yabancı sermayeye ihtiyacı var. Para girişine ihtiyacı var. Bu kuruluşların, ‘siz faizi artırırsanız yabancı sermaye kalır ve yenileri gelebilir’ nev’inden mesajları oluyor.” şeklinde konuştu