Fırınlara yerinde denetim şartı
Yeni fırın açmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerçekleştirilecek yerinde denetim sonucunda, uygun bulunma şartı getirildi.
Yeni fırın açmak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerçekleştirilecek yerinde denetim sonucunda uygun bulunma halinde mümkün olabilecek.
Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek değişikliğe göre, Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygunluğu açısından ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üreten işletmeler yerinde resmi kontrole tabi tutulacak. Yerinde yapılan resmi kontrol sonucunda fırının uygun bulunması halinde kayıt belgesi verilecek ve işletme faaliyete geçebilecek.
Mevcut düzenlemeye göre, fırın açabilmek için belediye ruhsatı ve Bakanlıktan kayıt belgesi alınması gerekiyor. Bakanlık, fırınları işletmeye geçtikten sonra denetliyor. Ancak Türkiye'de fırın sayısının kontrolsüz şekilde artması nedeniyle alınan önlemler kapsamında İçişleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordineli çalışmalar yürütüyor.
Bu kapsamda yapılan değişiklikle gelecek yıldan itibaren belediyeden ruhsat alınmasının ardından Bakanlık denetimine tabi tutulacak fırına, şartları uygun bulunması halinde kayıt belgesi verilecek.