Fenerbahçe ya şampiyon da olamazsa!!

Fenerbahçe'de herkes bunu tartışıyor? Artık elde tek kulvar kaldı, ya bunda da başarısız olunursa?

Bunu düşüncenin asıl nedeni Fethiye yenilgisi değil, Yanal için şehir efsanesine dönüşen bir önyargı!

Ziraat Türkiye Kupası'nda Fethiyespor'a elenen Fenerbahçe'nin elinde bu sezon için sadece tek kulvar kaldı. Şuan Süper Lig'de gayet iyi bir durumda olsa da, son dakikada kazanılan maçlar sarı lacivertli taraftarların kafasında soru işaretleri yaratmıştı.

Ancak en büyük soru işareti , lig tarihindeki en iyi sezon başlangıcını yapan yerli teknik direktör olsa da Ersun Yanal hakkında! Fenerbahçeli taraftarların kafasında şu soru var? "Bir anda her şey tepetaklak olur mu?”… Bu sorunun yanıtı "Evet" olursa, en yakın rakibine 6 puan fark atmış şampiyonluk hedefindeki 13 haftanın lideri Fenerbahçe için bu büyük bir yıkım olabilir.

Yanal hakkında bir şehir efsanesi!

Fakat bu sorunun kafalarda oluşmasındaki asıl neden; Yanal hakkında bir şehir efsanesine dönüşen şu düşünce; "Yanal'ın takımları sezona iyi başlar ama daha sonra düşüş yaşar"!

Peki bu şehir efsanesi arkası dolu bir veriye mi dayanıyor ?  Yanal'ın üstüne yapışan bu olumsuz düşünce ancak verilerle ispatlanabilir. Ajansspor ekibi de, Yanal'ın çalıştırdığı takımları inceledi (Yanal'ın ilk haftadan sezona başladığı takımları) ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı.


(*  Play off harici puan, ** 29. haftada ayrıldı, *** 25 haftada ayrıldı)

Yanal sezon sonunu kötü bitirir fikri...

Tabloda da görüldüğü gibi Fethiyespor yenilgisi, ya da son dakikada kazanılan 3 puanlar için endişe edilebilir, ancak "Yanal'ın takımları, sezona genelde iyi başlıyor, daha sonra düşüş yaşıyor” gibi genel bir tabir kabul edilemez. Çünkü tabloya göre, Yanal'ın takımları sezon sonuna göre genelde daha iyi durumda ligi bitiriyor.

Yanal'a bu yafta nasıl yapıştı?

Dönemin şartlarına göre incelendiğinde (takım içi sorunlar, sakatlıklar vs.) iyi başlayıp kötü tamamlanan sezonlar her takım için doğal süreçler olarak kabul edilir. Yanal'ın, sezonu kasıp kavurarak başladığı bir kaç sezonda daha sonra başarısız olması, aslında hedef çıtasını önce yükseltip sonrasında bunu başaramamasından dolayı daha çok akılda kalıyor.  Aslında tüm teknik adamların başına gelen “başarısız sezonlar”, işte bu nedenle Yanal için daha da başarısız bir görüntüye neden oluyor.

Örneğin Manisaspor’da sezonu zirvede götürmesinin ardından, bir çok Anadolu takımının yaşadığı sıkıntıları yaşayıp düşüşe geçmişti. Trabzonspor’da ise belki de yıllar sonra gelecek olan şampiyonluk için çok iyi giden takım, ikinci yarıda büyük bir düşüşün içine girmişti. İşte bu iki sonuç Yanal’a bu kötü yaftanın yapışmasına yetti.

Sonuç! 

Sonuç olarak elinde tek kulvar kalan Fenerbahçe’de de geri kalan haftalar içinde düşüş yaşanabilir. Bu doğal süreçlerden de olabilir, Ersun Yanal’ın hatalarından da... Ancak Fenerbahçe bugünkünden daha iyi duruma da gelebilir... Çünkü Ersun Yanal’ın geçmiş istatistiklerin bir çoğu “sezon sonunda daha kötü durumda olan bir takım yaratacağı” verisini sunmuyor.